Kézilabda: Zsiga Gyula a nyári korosztályos sikerekről

Vágólapra másolva!
2021.09.08. 09:01
Címkék
Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

Az elmúlt négy évben nem rendeztek olyan világeseményt a kézilabda-utánpótlásnak, amelyről üres kézzel tértek volna haza a magyar lányok. Ráadásul a legtöbbször arany színű medál lógott a nyakukban: nyertek junior-világbajnokságot és Európa-bajnokságot, ifjúsági Eb-t és EYOF-ot is.

A tendencia – a koronavírus-járvány okozta egyéves kihagyást követően – az idén nyáron folytatódott. Az U19-esek Celjében, az U17-esek Podgoricában ültek felül a kontinens trónjára. Az elmúlt évek eredményeit látva már-már felesleges hozzátenni, hogy ezúttal is valamennyi mérkőzésüket megnyerték.

 

Veretlenek maradtak a magyar lányok a nyári Európa-bajnokságokon Forrás: EHF
Veretlenek maradtak a magyar lányok a nyári Európa-bajnokságokon Forrás: EHF

Veretlenek maradtak a magyar lányok a nyári Európa-bajnokságokon • Forrás: EHF

 

„Megint csak öröm volt nézni a lányok játékát – kezdte Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója. – Azt tapasztaltuk, hogy a mögöttünk hagyott, mindenki számára nehéz időszakot a mi játékosaink sikeresebben vészelték át, mint a külföldi riválisaik. Mert bár itthon is szüneteltek az utánpótlás-bajnokságok, a válogatott gerincét adó akadémiák a felnőttligákban történő versenyeztetéssel képesek voltak tűzben tartani a fiatalokat.”

A két tornán bármelyik találkozót nézte az ember, az volt az érzése, a magyar csapat annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy csoda kellene akár egyetlen mérkőzés elveszítéséhez is. Az 1999-ben a Dunaferr-rel BL-győztes edző elmondta, szerinte miért.

„Mindkét győztes edzőkolléga, ifjabb Kiss Szilárd és Bohus Beáta is azt emelte ki, hogy elsősorban a csapategységben sikerült a riválisok fölé nőni. Emellett támadásszervezésben is olyan elemeket láttunk a mieinktől, amelyekre az ellenfeleink egyelőre nem képesek hasonló színvonalon. A távlati cél persze az, hogy érett felnőttjátékosok váljanak ezekből a gyerekekből. Láthattuk az olimpián, hogy a korábbi sikergenerációk tagjai egytől egyig hullámhegyeket és völgyeket is megjártak. Idő kell még ahhoz, hogy a nagyok között is olyan eredményes válogatottunk legyen, mint a korosztályos eseményeken. Persze a bizakodásra minden okunk megvan, hiszen ennyire sikeres időszakot korábban soha nem produkált a hazai női utánpótlás.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik