Női kézi: a svédeket is legyőzte a válogatott az U17-es Eb-n

Bruckner Vince jelenti Celjéből utanpotlassport.huBruckner Vince jelenti Celjéből utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.06. 21:01
Címkék
Az eddig legnehezebb feladatot is megoldotta a magyar válogatott a szlovéniai Celjében zajló leány U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Ifj. Kiss Szilárd együttese 26–22-re győzte le a svédeket az első középdöntő mérkőzésen, s azzal már az elődöntő kapujában toporog.

„Ennek a korosztálynak nagy esélye van, hogy a két évvel idősebbekhez hasonlóan ott legyen a végén” – ezt Zsiga Gyula, BEK-győztes tréner, az MKSZ szakmai igazgatója mondta megnyugtatásképpen a celjei U17-es leány kézilabda Eb negyedik magyar mérkőzése előtt, amikor a szintén veretlen svédek ellen készültek csatába a mieink.„Ennek a korosztálynak nagy esélye van, hogy a két évvel idősebbekhez hasonlóan ott legyen a végén” – ezt Zsiga Gyula, BEK-győztes tréner, az MKSZ szakmai igazgatója mondta megnyugtatásképpen a celjei U17-es leány kézilabda Eb negyedik magyar mérkőzése előtt, amikor a szintén veretlen svédek ellen készültek csatába a mieink.

Részint a kontinenstornán eddig látottak alapján volt oka a magabiztosságra, részint pedig azért, mert az eddigi 46 mérkőzéséből mindössze egyet vesztett el ez a generáció. Azt is az úgynevezett B kerettel a franciák legerősebb garnitúrája ellen.

A csoportkör után két változtatás mindenesetre történt a keretben, cseréltünk a kapuban Kubina Molli helyére Zsigmond Panna érkezett, míg Nagy Laurát Kukely Anna váltotta.

Koronczai Petra remekül szervezte a játékot, és nem mellesleg x gólt szerzett a svédek ellen Forrás: EHF
Koronczai Petra remekül szervezte a játékot, és nem mellesleg x gólt szerzett a svédek ellen Forrás: EHF

Koronczai Petra remekül szervezte a játékot, és nem mellesleg hét gólt szerzett a svédek ellen  •  Forrás: EHF

Az viszont hamar kiderült, hogy az Európa-bajnokság eddig legnehezebb feladatával találta magát szembe a csapat. A svédek jól láthatóan sokkal nagyobb tempóban kézilabdáztak, mint addig a riválisok, potyogtak is a gólok, de az első negyedórában egyik fél sem került közelebb a megoldáshoz (8–8).

Utána viszont – az első három meccs alapján – már mondhatni: menetrendszerűen jött a magyar henger. Sorozatban öt góllal a találkozón először sikerült kicsit leszakítani a svédeket. A 13–9 után viszont ezúttal nem sikerült végleg megtörni az ellenfelet, amely percek alatt egyenlített, a szünetben mégis a mieink voltak kétgólos előnyben (17–15). S bár a folytatás első perceiben igencsak zavartan kézilabdáztak a lányok, hamar sikerült újra jó mederbe terelni a találkozót, amiben főszerepet játszott támadásban Koronczai Petra, valamint a kapuban kulcsfontosságú védéseket bemutató Bukovszky Anna is (21–17).

Az újbóli négygólos előnyt pedig már nem engedte el olyan könnyen a csapat. Az utolsó tizenöt percben nem tudtak igazán közel kerülni a svédek. Ifj. Kiss Szilárd együttese magabiztos játékkal a végére egészen feljavuló védekezéssel 26–22-re húzta be az első középdöntő mérkőzését.

A negyedik szlovéniai sikerrel lényegében elődöntős a magyar válogatott, az ellenkező forgatókönyv megvalósulásához az „kellene”, hogy megsemmisítő vereséget szenvedjen a norvégoktól. S kár lenne tagadni, a látottak alapján arra minimális az esély.

Az újabb diadal után természetesen az alakulat vezetőedzője, ifj. Kiss Szilárd is elégedetten értékelt az utanpotlassport.hu-nak:
„Nagyon nehéz mérkőzés volt, végig észnél kellett lennünk. Örülök, mert végre olyan ellenféllel játszottunk, amely ellen a maximumra volt szükség, nem lepődnék meg nagyon, ha még találkoznánk velük az Eb-n. A mai meccsen a második félidei védekezést és kapusteljesítményt emelném ki, az alapozta meg a sikert, amellyel jó pozícióba kerültünk, de ne felejtsük, matematikailag még nem vagyunk elődöntősök, szerdán nekimegyünk a norvégoknak is.”

Osztotta a tréner véleményét a magyar csapat egyik legjobbja, a hétgólos Koronczai Petra is, aki legszívesebben meg sem állna a végéig:
„Az elején kicsit izgultunk, mert tudtuk, hogy most már egy erősebb ellenféllel találkozunk, a második félidőre viszont feljavult a védekezés, és elléptünk pár góllal. A legnagyobb erősségünk az volt, hogy végig bíztunk egymásban. Abban, hogy együtt meg tudjuk csinálni. Először norvégok ellen be kell jutnunk az elődöntőbe, aztán pedig természetesen a lehető legmagasabban szeretnénk végezni.”

Leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság, Celje (Szlovénia)
Középdöntő, 1. forduló
Magyarország–Svédország 26–22 (17–15)
Magyarország: Bukovszky, Németh K., Zsigmond (kapusok), Bánhidi, Faragó L. 1, Farkas J. 4 (3), Horváth N., Juhász G. 1, Kajdon 4 (1), Koronczai 7 (2), Kukely 1, Kürthi 1, Mérai 1, Rittlinger 1, Vámos M. 2, Woth 3. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd
Svédország: Aseskog, Popaja, Saffari (kapusok), Andersson 1, Asberg 1, Axner 2 (2), Blomst 3, Johansson, Liljeros Heikka, Lindberg Blohm 4, Mumbongo 2, Östblom, Shoai Hallberg, Stojilkovic 4, Wedenby 5. Szövetségi edző: Patrik Svarven
A csoport másik mérkőzésén: Norvégia–Ausztria 30–27
A középdöntőcsoport állása: 1. Magyarország 4, 2. Svédország 2, 3. Norvégia 2, 4. Ausztria 0
A magyar válogatott további programja:
Augusztus 7., szerda: Magyarország–Norvégia, 19.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik