Kézilabda: serdülősiker után a békési utánpótlás-nevelő munka nyomában

Vágólapra másolva!
2018.06.08. 10:43
Címkék
Kis csapat nagy sikerét hozta a serdülő fiú kézilabda-bajnokság a múlt hét végén Dunaújvárosban rendezett négyes döntője: az aranyéremért az Éles Kézisuli Veszprémi KKFT-ként szereplő együttesének ellenfele a Békés-Drén KC gárdája volt. Bár a viharsarkiak alulmaradtak jóval esélyesebb riválisukkal szemben, természetesen büszkén tértek haza a megszerzett ezüsttel. A bravúrról, annak a helyi sportági utánpótlásra gyakorolt hatásáról, a körülményekről Zsiga Gyulát, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatóját és Jámbor-Kardos Viktort, a békési serdülőcsapat edzőjét kérdeztük.

Rácz Bence – utanpotlassport.hu A dunaújvárosi elődöntőben az FTC-t múlták felül a békésiek, az első helyért rendezett találkozón azonban a veszprémiek magabiztos győzelmet arattak felettük (34–22). Az ezüst persze így is hatalmas bravúr, meghatározó siker a helyi kézilabda-utánpótlás történetében.Rácz Bence – utanpotlassport.hu A dunaújvárosi elődöntőben az FTC-t múlták felül a békésiek, az első helyért rendezett találkozón azonban a veszprémiek magabiztos győzelmet arattak felettük (34–22). Az ezüst persze így is hatalmas bravúr, meghatározó siker a helyi kézilabda-utánpótlás történetében.

Igaz, a mostani kiugró eredmény nem előzmény nélküli. A klub nevelőmunkáját több mint harminc éve az igényesség jellemzi, jó néhány kiváló kézilabdázó kezdte itt a pályafutását. Ha csak a jelenkorra gondolunk: a csapat korábbi játékosa volt a Veszprém a válogatottat is megjárt fiatal irányítója, Győri Mátyás és az a Nagy Kornél is, aki a francia elsőosztályú Dunkerque alakulatát erősíti.

A piros mezes békésiek a serdülő fiúbajnokság döntőjében a veszprémiekkel találkoztak Forrás: MKSZ
A piros mezes békésiek a serdülő fiúbajnokság döntőjében a veszprémiekkel találkoztak Forrás: MKSZ

A piros mezes békésiek a serdülő fiúbajnokság döntőjében a veszprémiekkel találkoztak  •  Forrás: MKSZ

„A mostani siker hosszabb folyamat állomása, hiszen Békésen régóta kiemelkedő nevelőmunkát végeznek” – mondja Zsiga Gyula, a sportági szövetség szakmai igazgatója. Ezzel együtt úgy véli, az ezüstérem mérföldkő lehet a vidéki utánpótlás-nevelésben, hiszen a korosztályos bajnokságok nyíltabbá válása motivációt jelenthet a kiváló munkát végző műhelyeknek.

„A legnagyobb siker az lenne, ha a békésiekéhez hasonló sikerek formálni tudnák a vidéki klubok szemléletét. Jó lenne, ha ennek nyomán tudatosulni bennük: a kisebb szakosztályoknak is juthat érem vagy akár bajnoki cím. Azt gondolom, hogy a mostaninál nagyobb ösztönző erő nem lehet és nem is kell.”

A békési serdülő fiúcsapat edzője, Jámbor-Kardos Viktor szintén fontos állomásnak tartja az évadban nyújtott teljesítményt, de sorsfordítónak azért nem nevezné. Úgy véli, a professzionális szakmai háttér a korábbi években is garantált volt, és a békési kézilabdasport ezt megelőzően is számos kiemelkedő eredménnyel mutatta már meg magát. Szűk másfél évtizede az ifjúsági csapat bronzérmes lett, 2012-ben pedig a serdülők értek el harmadik helyezést az országos serdülőbajnokságban.

A tréner szerint a helyi miliő sokkal inkább meghatározza a klub és a játékosok viszonyát, mint az egyes győzelmek.

„A legfontosabb cél, hogy ezekből a gyerekekből kiváló felnőttjátékosok váljanak. Ez a siker további erőt adhat a csapatnak, de az igazság az, eddig sem kellett nógatni a gyerekeket. Egyébként pedig nem is az ezüstérem az, ami igazán boldoggá tesz, hanem inkább a tény, miszerint sikerült elvégeznünk a tervezett munkát. Aki ismeri a hazai kézilabdasportot, annak nem újdonság, hogy Békés jelentős bástya az utánpótlás-nevelésben, főleg amióta Kádas László szakmai igazgató irányításával működik a műhelyünk.”

Az edző szerint a csapat legnagyobb erénye a srácok szorgalma mellett a szerénységük. Amúgy is ez a fogalom jellemzi a leginkább a klubot. A békésiek például – szemben a Final Four további résztvevőivel – nem tudtak minden nap egész pályán edzeni.

De a remény a körülmények változását illetően is él: a kisvárosi egyesület életében nagy változást jelenthet tervbe vett új sportcsarnok megépülése.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik