Kézilabda: ötödik még lehet a vb-n az U19-es fiúválogatott

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.16. 13:37
Címkék
„Ezek a fiatalok nagyon tudnak harcolni, küzdeni” – mondja Kárpáti Krisztián, a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője az U19-es világbajnokság szünnapján. A 16 között a horvátokat bravúros teljesítménnyel ejtette ki a társaság, a németek elleni negyeddöntőn nem volt reális esély, de az 5. helyért még harcba száll a csapat Szkopjéban.

Bravúros szerepléssel bejutott a legjobb nyolc közé a magyar válogatott az észak-macedóniai Szkopjéban zajló fiú U19-es kézilabda-világbajnokságon. Kárpáti Krisztián együttese többek között a franciákat és a horvátokat is legyőzte, a németek elleni csütörtöki negyeddöntőben azonban vártnál simább, 26–16-os vereséget szenvedett.Kárpáti Krisztián együttese többek között a franciákat és a horvátokat is legyőzte, a németek elleni csütörtöki negyeddöntőben azonban vártnál simább, 26–16-os vereséget szenvedett.

Vajda Hubáék szeretnének bizonyítani a hátralévő két vb-meccsükön Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Vajda Hubáék szeretnének bizonyítani a hátralévő két vb-meccsükön Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Vajda Hubáék szeretnének bizonyítani a hátralévő két vb-meccsükön  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A nyolcaddöntőbeli diadalt azonban egy cseppet sem csorbítja a csütörtöki összecsapás. Nagy lelki erőről tettek tanúbizonyságot a játékosok, két vesztes csata után múlták felül az akár végső sikerre is esélyes horvátokat.

„A svédek ellen semmiképpen sem érdemeltünk vereséget, viszont az egyiptomi válogatott nagy fizikai fölényben volt, azon a napon hiába küzdöttünk, semmi sem akart sikerülni – emlékszik vissza Kárpáti Krisztián szövetségi edző az utanpotlassport.hu kedvéért. – Ennek ellenére nem csüggedtünk, videózással, konditermi és labdás edzéssel is készültünk a horvátok ellen. A győzelem kulcsa a taktikus, fegyelmezett támadójáték és a kőkemény védekezés, valamint a kapusok remek teljesítménye volt. Abban voltunk jók, amiben amúgy is erős ez a csapat.”

Utána viszont újra rosszabb napot fogott ki a társaság, a németekkel főleg támadásban nem tudta felvenni a versenyt, a tizenhat lőtt góllal nem lehetett reális esélye a győzelemre.

„Az első két nap kivételével a végig a világ elitjével játszunk. Azt látni kell, hogy fizikumban a csapatok nagy része előttünk van, ezt támadásban robbanékonysággal, gyorsasággal, védekezésben pedig rengeteg lábmunkával és agresszivitással próbáljuk pótolni. Mindez rengeteg energiáinkat felemészti, el kell ismernünk, hogy a németek sokkal frissebbek voltak nálunk. Akkor lett volna esélyünk, ha nagy extrát tudunk nyújtani védekezésben, és kapusteljesítményből tíz-tizenkét indításgólt tudunk lőni. Felállt fal elleni támadásban a hatalmas fizikai különbség miatt nem volt reális esélyünk felvenni velük a versenyt. Próbálkoztunk mindennel, de a padról mi sem tudtunk igazán segíteni, nem találtuk a megoldást a német fallal szemben.”

Persze, a világbajnokságnak még messze nincs vége, szombattól az 5-8. helyért küzdhet a csapat, először a spanyolok ellen léphet pályára.

„A fő cél, hogy méltóképpen képviseljük hazánkat és a címeres mezt. Még tart a torna, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy az utolsó két mérkőzésre ismét százszázalékosak legyünk, és sikerélményekkel térjünk haza. Lehet, hogy néha a képernyő mást mutat, de ezek a fiatalok nagyon tudnak harcolni, küzdeni. Remélem, az utolsó két mérkőzés újra jól sikerül, s bár érmeért nem játszhatunk, otthon büszkék lesznek ránk.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik