Kézilabda: öt junior-világbajnok hölgy az FTC felnőttcsapatában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.17. 19:16
Címkék
Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A nyári, debreceni U20-as női világbajnoki sikerrel roppant erős generáció intett búcsút az utánpótlás-korosztálynak, és lépett át a nagybetűs kézilabdába, a felnőttek közé. Július 14-én játszotta utolsó mérkőzését a társaság, akkor – a vb-n már másodszor – a norvégokat múlta felül a döntőben. És bizony a lefújás utáni eufóriával jött némi keserűség is, hiszen kivételesen tehetséges és összetartó alakulatról van szó, amely a nyáron szétszéledt.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A nyári, debreceni U20-as női világbajnoki sikerrel roppant erős generáció intett búcsút az utánpótlás-korosztálynak, és lépett át a nagybetűs kézilabdába, a felnőttek közé. Július 14-én játszotta utolsó mérkőzését a társaság, akkor – a vb-n már másodszor – a norvégokat múlta felül a döntőben. És bizony a lefújás utáni eufóriával jött némi keserűség is, hiszen kivételesen tehetséges és összetartó alakulatról van szó, amely a nyáron szétszéledt.

 

Márton Gréta biztos kézzel értékesíti a helyzeteit a bal szélről Forrás: fradi.hu
Márton Gréta biztos kézzel értékesíti a helyzeteit a bal szélről Forrás: fradi.hu

Márton Gréta biztos kézzel értékesíti a helyzeteit a bal szélről • Forrás: fradi.hu

 

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a játékosok – ha másképpen nem, de ellenfélként – ne találkoznának, hiszen a legtöbben közülük stabil NB I-es játékosokká váltak a világbajnokság óta, vagy már azelőtt is letették a névjegyüket az élvonalban. A rendszeres Bajnokok Ligája-résztvevő FTC-Rail Cargo Hungaria együttesében pedig lassan újjáegyesül az utánpótlásévekben roppant sikeres leánycsapat, hiszen a már „meglévő” három világbajnok (Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Márton Gréta) mellé decemberben Klujber Katrin, februárban meg Pásztor Noémi érkezett a Népligetbe.

És az már most látszik, mind az öten fontos szereplői lehetnek a jövő Fradijának – igaz, Faluvégi csak a nyárig, mert aztán Győrben folytatja a pályafutását. Háfra Noémit amellett, hogy meghatározó játékosnak számít Elek Gábor csapatában, a decemberi felnőtt Európa-bajnokságon a torna All Star-csapatába is beválasztották. Márton Gréta, ahogyan az előzőben, a mostani évadban is biztos kézzel értékesíti a helyzeteit, s kitűnően egészíti ki a felnőttválogatottban alapembernek számító poszttársát, Schatzl Nadine-t. Klujber pedig valami elképesztő lendülettel robbant be a Bajnokok Ligájába: sorra lövi a gólokat a világ legjobbjai ellen, a Krim Ljubljana elleni idegenbeli találkozó után a forduló legjobbjának is megválasztották. Pásztor Noémi pedig még éppen csak bemutatkozott a Vác elleni Magyar Kupa-negyeddöntőben, s mindjárt öt góllal vette ki a részét a sikerből.

Az FTC-t 2007 óta irányító vezetőedző, Elek Gábor az elmúlt években is bátran dobta mély vízbe a fiataljait, akik rendre bizonyították, hogy megérte. Nincs ez másképpen most sem.

 

Pásztor Noémi kitűnően debütált új csapatában a Vác ellen Forrás: fradi.hu
Pásztor Noémi kitűnően debütált új csapatában a Vác ellen Forrás: fradi.hu

Pásztor Noémi kitűnően debütált új csapatában a Vác ellen • Forrás: fradi.hu

 

„Maximálisan elégedett vagyok azzal a teljesítménnyel, amelyet látok tőlük ebben a bajnoki évadban. Az természetes, hogy időnként hullámzik a játékuk, hiszen nagyon fiatal kézilabdázókról beszélünk, de összességében pozitív a kép.”

Ugyanakkor a zöld-fehéreknél nemcsak junior-világbajnokokat, hanem csak „simán” saját nevelésű játékosokat is rendre beépítenek a nagycsapatba. Kitűnő példa erre Zsiborás Luca, a 17 éves beálló, aki az év elején gólokkal hálálta meg a szakmai stáb bizalmát.

„Az mindig hatalmas büszkeség, ha fiatal játékosunk eljut az NB I-ig vagy akár a Bajnokok Ligájáig. Igazából ezért is dolgozunk az utánpótlásban, hogy ilyen gyerekeket neveljünk ki, akik valóban megütik a szükséges szintet.”

Háfra Noémiék nevét a felfokozott érdeklődés mellett megnyert vb után az egész ország megismerte – ennek a rengeteg pozitív hozadék mellett akadnak veszélyei is. Elek is ezért hangsúlyozza, hogy még nem kész játékosokról van szó.

„A legfontosabb, hogy a földön maradjanak. Az egész őrület ellenére, ami most őket körülveszi, ugyanúgy kell, hogy dolgozzanak tovább, mert ők még nagyon messze vannak az út végétől. Ezt úgy is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korosztályukban tényleg a legtehetségesebbek, és akad már közöttük olyan játékos is, akit a legutóbbi nagy felnőtttornán az álomcsapatba is beválasztottak.”

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne adna okot reménykedésre a nyári világbajnoki aranyérem. Csak azt, hogy mint mindent, ezt a sikert is a helyén kell kezelni, és türelemre van szükség.

„Azt gondolom, hogy a világbajnokság után a következő szükséges lépés megtörtént, az élvonalban szerepelnek a lányok, a menedzselést jól megoldotta a magyar kézilabda. Ami viszont igazán számít: hány meghatározó, stabilan felnőttválogatott játékos lesz belőlük. Szerintem közülük sokaknak oda kell érniük.”

 

Elek Gábor évek óta bátran ad lehetőséget a fiatal játékosoknak az FTC-ben
Elek Gábor évek óta bátran ad lehetőséget a fiatal játékosoknak az FTC-ben

Elek Gábor évek óta bátran ad lehetőséget a fiatal játékosoknak az FTC-ben

 

A 19 éves balszélső Márton Gréta meghatározó szerepet játszott a vb-aranyérmes U20-as csapatban, szinte hibátlanul lőtt az egész tornán. Azóta pedig az FTC-ben is – bár akadnak jobb és rosszabb mérkőzései – rendre bizonyítja, hogy helye van a BL négyes döntőjére hajtó együttesben. Annak pedig különösen örül, hogy újabb ismerős arcok csatlakoztak a kerethez a közelmúltban.

„Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésekor is nagyon boldog voltam, mindannyian sajnáltuk, hogy a juniorvébén szerepeltünk utoljára együtt. Persze, akkor beszéltük, biztosan játsszunk még egymás oldalán, de azt szerinte senki sem hitte, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. És örülök annak is, hogy az aranyérmes csapatból szinte mindenki az NB I-ben szerepel azóta, akár a Fradiban, akár máshol. Szerintem nagyon jó irány, hogy a fiatalok egyre több helyen megkapják a lehetőséget.”

Márton már rutinos fradistának számít, Pásztor Noémi érkezését azonban kevesebb mint két hete jelentették be. A debütáláson viszont már átesett, a Vác elleni győztes MK-negyeddöntőben lépett pályára először.

„Nagyon vártam már az első meccset, pláne, hogy a hétvégi Bajnokok Ligája-mérkőzést csak a lelátóról figyelhettem. Élveztem minden percét, tényleg nagyon örülök, hogy itt lehetek. Szinte mindenkit ismertem már, a régi csapattársak nagyon kedvesen fogadtak, szóval, eddig minden rendben, várom a kihívásokat!”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik