Kézilabda: két világversenyre készülnek a leány ifjúságiak

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 14:06
Címkék
Egy válogatott, egy nyár, két világverseny. Egyszerre a bakui EYOF-ra és a celjei U17-es Európa-bajnokságra is készül a leány ifjúsági kézilabda-válogatott. A szakmai stáb két részre osztotta a válogatottat, ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzővel beszélgettünk a várakozásokról. Interjú.

Kevés olyan szövetségi kapitány, ez esetben szövetségi edző akad, aki még ekézilabda: gyszer sem szenvedett vereséget az aktuális csapatával. Ifj. Kiss Szilárd, a leány ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője ebben a kiváltságos helyzetben van, miközben jelenleg az U17-es Eb-re és a bakui EYOF-ra is készül a társasággal.Ifj. Kiss Szilárd, a leány ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője ebben a kiváltságos helyzetben van, miközben jelenleg az U17-es Eb-re és a bakui EYOF-ra is készül a társasággal.

Ifj. Kiss Szilárd szerint jó úton jár a leány ifjúsági válogatott Forrás: MKSZ
Ifj. Kiss Szilárd szerint jó úton jár a leány ifjúsági válogatott Forrás: MKSZ

Ifj. Kiss Szilárd szerint jó úton jár a leány ifjúsági válogatott  •  Forrás: MKSZ

– Tavaly megnyerték a nyílt U16-os Európa-bajnokságot, és azóta sem találtak legyőzőre. Mondhatjuk, hogy a magyar válogatott a kontinenstorna bombaesélyeseként indul Celjébe?

Korosztályos esemény esetében ilyesmit túlzás lenne kijelenteni. Az biztos, hogy mi is ott vagyunk az élmezőnyben, de azt nem mondanám, hogy egyértelműen a legnagyobb esélyesek lennénk. Lépésről lépesre haladunk majd Celjében, de természetesen győzni akarunk. Soha sehova nem megyünk úgy, hogy másodikak vagy harmadikak szeretnénk lenni.

–De a tény, hogy a csapat még nem szenvedett vereséget mégis azt mondatja velünk, hogy különleges generációról van szó.

Ezt mi is így látjuk. A tavalyi nem hivatalos svédországi Európa-bajnokságon kiderült, hogy a mezőny előtt járunk, a franciák elleni döntőt is mi tettük szorossá. De ez nem jelenti azt, hogy mindig így marad, butaság lenne elkényelmesedni, a java csak most következik. Legalább olyan keményen kell dolgoznunk, mint eddig.

Kürthi Laura a nyáron is erőssége lehet a válogatottnak Forrás: MKSZ
Kürthi Laura a nyáron is erőssége lehet a válogatottnak Forrás: MKSZ

Kürthi Laura a nyáron is erőssége lehet a válogatottnak  •  Forrás: MKSZ

–Időben nagyon közel van egymáshoz a két esemény. Miként tudja ezt megoldani egy szövetségi edző?

Természetesen nem leszek egyszerre két helyen. Az EYOF csoportmérkőzéseit a helyszínen nézem meg, de azt az együttest alapvetően Kun Attila fogja irányítani, mivel nem hiányozhatok egy teljes hétig az Eb-felkészülésről. Ugyanakkor nem választjuk szét teljesen a közös munkát. Július elsejétől közösen készülünk Balatonbogláron.

–A sűrű program miatt osztották két részre a válogatottat. Milyen szempontokat vettek figyelembe?

Ahogyan a többi ország, mi is az Európa-bajnokságot helyezzük előtérbe, de semmiképpen sem állítanék fel rangsort a két csapat között. Az egyik az Eb-csapat, a másik az EYOF-együttes. Még jól is jöhet nekünk ez a helyzet, hiszen több játékost tudunk tűzben tartani, és aztán abból gyúrhatunk nagyon erős válogatottat.

EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL
Helyszín: Baku (Azerbajdzsán)
Időtartam: július 21-27.
A magyar válogatott csoportellenfelei: még nem sorsoltak
LEÁNY U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

Helyszín: Celje (Szlovénia)
Időtartam: augusztus 1-11.
A magyar válogatott csoportellenfelei: Románia, Szlovákia, Ausztria

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik