Kézilabda: Hajdu János a női juniorválogatott sikeréről

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 08:16
Címkék
Néhány nappal a női juniorválogatott hazai pályán szerzett világbajnoki aranyérme után az együttest márciusig irányító Hajdu Jánost kérdeztük. A rutinos tréner természetesen nagyon örül a lányok sikerének, amelynek titka az, hogy elhitték, képesek győzni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huÓriási, a magyar kézilabdasport szempontjából roppant fontos, régóta várt sikert aratott a válogatott a Debrecenben rendezett női U20-as világbajnokságon. Golovin Vlagyimir márciusban vette át a csapat irányítását, néhány hónappal később pedig vb-aranyérmet ünnepelhetett.Bruckner Vince – utanpotlassport.huÓriási, a magyar kézilabdasport szempontjából roppant fontos, régóta várt sikert aratott a válogatott a Debrecenben rendezett női U20-as világbajnokságon. Golovin Vlagyimir márciusban vette át a csapat irányítását, néhány hónappal később pedig vb-aranyérmet ünnepelhetett.

Három és fél éven keresztül Hajdu János irányította a juniorválogatottat Forrás: MKSZ
Három és fél éven keresztül Hajdu János irányította a juniorválogatottat Forrás: MKSZ

Három és fél éven keresztül Hajdu János irányította a juniorválogatottat  •  Forrás: MKSZ

A társaság előző trénerét, az együttest három és fél évig vezénylő, a rajt előtt egészségügyi okok miatt leköszönő Hajdu Jánost kérdeztük, hogyan látta, miként élte meg tanítványai sikerét.

„Bevallom, nem néztem a mérkőzéseket. Annyira szorítottam értük, hogy nem bírtam az izgalmakat, így jobbnak láttam, ha csak eredmény szintjén követem a történéseket. Sokat dolgoztunk együtt a lányokkal, hatalmas boldogságot okoztak azzal, hogy megnyerték a tornát. A vb előtt a legjobb négybe jutást abszolút reálisnak tartottam, az első hellyel úgy voltam, hogy ahhoz mindennek klappolnia kell. Szerencsére így történt.”

A korábbi felnőtt-válogatott szövetségi kapitány, a NEKA női szakágvezetője elmondta: a legtöbbet a folyamatos NB I-es szereplésnek köszönhet a csapat.

„Sokan el sem tudják képzelni, mennyit jelentett ezeknek a fiatal játékosoknak, hogy az élvonalbeli együttesek ellen szerepelhettek. Nagyon remélem, hogy a jövőben is megkapják ezt a lehetőséget, mert hasznos kezdeményezésről van szó. Elhitték, hogy NB I-es játékosok, majd azt, hogy a korosztályukban a nemzetközi élmezőnyhöz tartoznak, végül pedig azt, hogy képesek világbajnokságot nyerni.”

Hajdu szerint a legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, képesek nyerni Forrás: MKSZ
Hajdu szerint a legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, képesek nyerni Forrás: MKSZ

Hajdu szerint a legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, képesek nyerni  •  Forrás: MKSZ

Hajdu szerint a klubedzőknek is hatalmas szerepe van a sikerben. Kiemelte Elek Gábor munkáját az FTC-ben, aki nemzetközi élcsapatban szavazott bizalmat Faluvégi Dorottyának, Háfra Noéminek és Márton Grétának. Ezen kívül Vácott is rendszeresen lehetőséget kaptak a juniorok: Suba Sára, Lakatos Rita, Kácsor Gréta és a Hornyák Bernadett is a Pest megyei együttest erősítette,Szilágyi Zoltán és Németh András irányítása alatt. Természetesen meg kell említeni a Dunaújvárost és a Debrecent is. Továbbá azt, hogy a 18-as keretből nyolc játékos is megfordult a Nemzeti Kézilabda Akadémián.

A 65 éves szakember szerint fontos a siker, de az is, hogy ne feledkezzenek meg a magyar kézilabda problémáiról.

„Amikor jó eredményeket érünk el, hajlamosak vagyunk minden gondot a szőnyeg alá söpörni. Több lépcsőfok vezet addig, hogy a felnőtt-válogatott ismét sikeres legyen, és a most fiatal játékosok hasznára váljanak a nagycsapatnak is. Az első, hogy most már a klubjukban is meghatározó szerepet töltsenek be. Fontos, hogy megkapják a kellő mennyiségű játéklehetőséget, ebben nagy a vezetőedzők és a klubvezetők felelőssége. Mert csak azután lehet elvárni tőlük, hogy a válogatottban is berobbanjanak, és jó teljesítmény nyújtsanak.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik