Kézilabda: Ifj. Kiss Szilárd elégedett a szezon eredményeivel

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.09. 13:53
Címkék
Aranyéremmel térhetett haza első komolyabb nemzetközi megméretéséről, a leány U16-os Európa-bajnokságról a serdülő kézilabda-válogatott. Ifj. Kiss Szilárd csapata százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a kontinensviadalt, a szövetségi edző a tapasztalatokról és a drámai fináléról is nyilatkozott honlapunknak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizenkilenc mérkőzés, tizenkilenc győzelem. Ez a leány U16-os kézilabda-válogatott mérlege a 2017/18-as évadban. Nem akármilyen mutató, ráadásul a győzelmi szériát óriási siker koronázta a svédországi nyílt Európa-bajnokságon, amelyen aranyérmes lett a társaság.Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizenkilenc mérkőzés, tizenkilenc győzelem. Ez a leány U16-os kézilabda-válogatott mérlege a 2017/18-as évadban. Nem akármilyen mutató, ráadásul a győzelmi szériát óriási siker koronázta a svédországi nyílt Európa-bajnokságon, amelyen aranyérmes lett a társaság.

A serdülő leányválogatott az egész évadban veretlen maradt Fotó: Helene Holmberg/EHF
A serdülő leányválogatott az egész évadban veretlen maradt Fotó: Helene Holmberg/EHF

A serdülő leányválogatott az egész évadban veretlen maradt  •  Fotó: Helene Holmberg/EHF

Ifj. Kiss Szilárd csapata magabiztosan menetelt a kontinensviadal döntőjéig, amelyben fordulatos mérkőzésen, drámai küzdelemben győzték le a francia válogatottat. Így nem akármilyen produkcióval mutatkozott be az együttes a nemzetközi porondon Göteborgban.

„Természetesen elképesztően boldog a csapat, elvégre Európa-bajnokok lettünk – kezdte a szövetségi edző.– Kiváló csapatépítő program volt az ötnapos torna. Ugyanakkor persze a földön kell maradnunk. Tisztában vagyunk a társaság erősségeivel és hiányosságaival, ennek tudatában építkezünk tovább.”

Kiss nem győzte hangsúlyozni, hogy a siker közös. Nagy szerepe van benne a komplett szakmai stábnak és természetesen a klubedzőknek is. Egyébként nemcsak a svédországi öt napra, hanem a már emlegetett egész éves százszázalékos teljesítményre is büszke lehet a szakvezető.

„Az Európa-bajnoki siker után talán furcsán hangzik, de ebben a korosztályban nem az eredményességet tartom a legfontosabb szempontnak. Számomra többet számít, hogy a lányok egyénileg is rengeteget fejlődtek, sikerült arra a szintre eljutniuk, amelyet a szezon elején elterveztünk. Elégedettek lehetünk a munkával.”

Az Eb-n nemcsak a csapat technikai tudása, hanem lelki ereje, küzdeni tudása is erősen kidomborodott. A franciák elleni döntő utolsó másodperceiben 26–26-os állásnál szabályos gólt szereztek a mieink, de a játékvezetők nem adták meg a találatot. Ráadásul a hosszabbítás első félideje után két góllal a franciák mentek.

„Az a csapat, amely az utolsó öt percet ilyen előzmények után három nullával le tudja hozni, nagyon egyben van. Nem estek szét, nem omlottak össze a lányok, hanem összekapaszkodtak és egymásért küzdöttek. Ez ebben a korban hatalmas fegyvertény, óriási tett.”

A magyar csapat egyébként a 31−30-ra megnyert finálét leszámítva valamennyi mérkőzését magabiztosan, nagy fölénnyel nyerte. A kérdés, hogy valóban ennyire kiemelkedett-e a válogatott ebből a mezőnyből.

„A többi válogatott edző egyértelműen úgy gondolja, hogy igen. Mi örülünk, ha így van. Hozzá kell tenni, hogy komoly tartalékaink vannak. Akad még néhány játékos, aki a következő években beépülhet a csapatba, illetve egyik meghatározó egyéniségünket, Bárdy Noémit ezúttal sérülés miatt nélkülöznünk kellett. Valóban úgy látszik, hogy van némi előnyünk a mezőnnyel szemben. Jó lenne ebből minél többet megtartani a következő években.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik