B. V. utanpotlassport.hu 2019.11.14 17:20 Frissítve: 2019.11.14 17:23

Kézilabda: az ifjúsági lányok már előre tekintenének

Három hónapja ért a kontinens csúcsára az ifjúsági leány kézilabda-válogatott. Az új évadról, a kínai világbajnokságról és a csapat legfontosabb céljairól ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzővel beszélgettünk.

A nyáron felnőttek a juniorok mellé az ifjúsági korú lányok is, és százszázalékos mérleggel diadalmaskodtak a szlovéniai Celjében rendezett U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Éppen hétfőn volt három hónapos az aranyérem, ennek apropóján ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzőt kérdeztük az augusztusi sikerről.

A nyáron felejthetetlen pillanatokat élt át ifj. Kiss Szilárd és az ifjúsági válogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ

A nyáron felejthetetlen pillanatokat élt át ifj. Kiss Szilárd és az ifjúsági válogatott  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

„Elkezdtük a következő évadot, próbálunk nem foglalkozni vele. Bár pont jövő hétfőn lesz az Eb utáni díszvacsoránk, de utána már tényleg szeretnénk elfelejteni a múlt nyarat, és a csak a jövőbe tekinteni. Már mindenkinek a kínai világbajnokság kell, hogy a szeme előtt lebegjen.”

Az Európa-bajnokság mellett júliusban az Azerbajdzsánban rendezett EYOF-on is részt vett, és bronzérmet nyert az ifjúsági válogatott másik fele, vagyis a szakvezetés két részre osztotta a társaságot. Ennek azonban a mostani évadtól vége, a következő nyáron már csak egy csapat fog versenyezni.

„Elég bő kerettel kezdtük meg a felkészülést, azt kell majd folyamatosan szűkíteni a világbajnokságra. Mostantól értelemszerűen még magasabban lesz a mérce, nehezebb lesz a csapatba kerülni, de ez így a normális: a két torna között eltelik egy év, az alatt fejlődést kell mutatni.”

A válogatottból akad olyan fiatal, aki már NB I-es rutint szerzett, de a többség az NB I/B-ben szerepel. Kiss szerint ez így is van rendjén, az élvonalba kerülés a következő évek feladata lesz. A tervek szerint egyébként a másodosztályú alakulat az NB I alsóházába tartozó csapatok ellen játszana edzőmeccseket.

És hamarosan következnek a felkészülési tornák is. Decemberben Balatonboglárra látogat a mieink számára egyelőre ismeretlen német, az EYOF-második holland és az Eb-bronzérmes francia együttes. Tavasszal pedig a mieink utaznak a Scandinavian Openre, amelyen a norvégokkal, a dánokkal és a svédekkel is megmérkőznek a lányok.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.