Kézilabda: a 18 éves Bálint Bence az élvonalra készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 10:53
Címkék
„Ha igazán összeállunk, ma már a világon bárkit képesek vagyunk legyőzni” – mondja a Párizsban tornagyőztes fiú ifjúsági kézilabda-válogatott balátlövője, Bálint Bence. Interjú a Nemzeti Kézilabda Akadémia 18 éves játékosával, aki bízik benne, hogy a jövő nyári világbajnokságon nagy eredményt tudnak elérni, a balatonbogláriakkal NB I/B-s bajnoki címre vágyik, jövőre pedig már a felnőttélvonalban bizonyítana.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huPárizsi tornagyőzelemmel nyitotta a 2018/19-es évadot a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely a múlt heti háromnapos viadalon többek között a házigazda francia csapatot is legyőzte. A társaság egyik vezére a Nemzeti Kézilabda Akadémia 18 éves balátlövője, Bálint Bencevolt, aki huszonháromszor talált be a három mérkőzésen, s ezzel a viadal gólkirálya lett. Ezen kívül a balatonbogláriak NB I/B-s és ifjúsági csapatával is százszázalékos mérleggel áll a bajnokságban, ráadásul a felnőttliga góllövőlistáján is az élen áll.Bruckner Vince – utanpotlassport.huPárizsi tornagyőzelemmel nyitotta a 2018/19-es évadot a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely a múlt heti háromnapos viadalon többek között a házigazda francia csapatot is legyőzte. A társaság egyik vezére a Nemzeti Kézilabda Akadémia 18 éves balátlövője, Bálint Bencevolt, aki huszonháromszor talált be a három mérkőzésen, s ezzel a viadal gólkirálya lett. Ezen kívül a balatonbogláriak NB I/B-s és ifjúsági csapatával is százszázalékos mérleggel áll a bajnokságban, ráadásul a felnőttliga góllövőlistáján is az élen áll.

Bálint Bence Párizsban is a válogatott vezére volt Forrás: Tiby Handball
Bálint Bence Párizsban is a válogatott vezére volt Forrás: Tiby Handball

Bálint Bence Párizsban is a válogatott vezére volt  •  Forrás: Tiby Handball

– Nem is kezdhettétek volna jobban a válogatottszezont, háromból három siker, tornagyőzelem. Minden tökéletes volt?

– Erről azért szó sincs. Az első meccsen, az egyiptomiak ellen például még eléggé akadozott a gépezet. Utána szépen felvettük az egyébként kitűnően szervezett, remek hangulatú torna ritmusát. Hibátlanul kezdtük a közös munkát az új edzői stábbal, amellyel az első perc óta remekül megértjük egymást. Különösen, hogy nem sokat változtattak a korábbi edzőink által felvázoltakhoz képest. Haladunk tovább az úton, amelyen korábban elindultunk.

– A franciákat idegenben legyőzni – legyen szó akár felkészülési mérkőzésről – mindig nagy szó. Mit jelenthet ez? Mekkora lendületet adhat a társaságnak a folytatásra?

– Sokat számíthat, hogy sikerélménnyel a hátunk mögött várjuk a következő feladatokat. Egyetértek azzal, amit edzőink is hangsúlyoztak: ha igazán összeállunk, ma már bárkit képesek vagyunk legyőzni. Ennek szellemében megyünk tovább, de ez nem jelenti azt, hogy túlértékelnénk az eredményt. A földön kell maradnunk, és tovább dolgoznunk.

– A nyári Európa-bajnokságon, az alapvető célkitűzést, a vb-kvalifikációt teljesítette a válogatott, de a tizedik helynél akár jobb eredménnyel is zárulhatott volna a kaland. Mit lehet tanulni a horvátországi tornából?

– Nagy bravúrral, a spanyolok legyőzésével kezdtünk, aztán viszont a németektől megijedtünk, s annak természetesen sima vereség lett a vége. De a nyolc közé jutás az oroszok ellen úszott el, túlságosan rágörcsöltünk arra az összecsapásra. Akkor nagyon mélyről kellett felállnunk, és kiharcolnunk a világbajnoki részvételt, de sikerült, és azt hiszem arra lehet alapozni. Minden adott ahhoz, hogy a jövő nyári, macedóniai világbajnokságon a legjobb nyolc közé kerüljünk.

A NEKA átlövője jövőre már a felnőtt NB I-ben bizonyítana Forrás: EHF
A NEKA átlövője jövőre már a felnőtt NB I-ben bizonyítana Forrás: EHF

A NEKA átlövője jövőre már a felnőtt NB I-ben bizonyítana  •  Forrás: EHF

– Nemcsak a válogatottal, hanem a NEKÁ-val is hibátlanul kezdődött az idény. Klubszinten milyen célokat tűztetek ki?

– Így van, remekül indult az évad, azt gondolom, új vezetőedzőnkkel, Sótonyi Lászlóval nagyszerű munkát végzünk. Az NB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban nem vesztettünk még meccset, persze ezért nem szabad hátradőlnünk. Már felmerült bennünk, hogy akár a fel is juthatunk, de addig még nagyon hosszú az út.

– Már évek óta Balatonbolgáron kézilabdázol, de egyszer az akadémiát is el kell majd hagynod…

– Annak idején a létező legjobb döntés volt, hogy a NEKÁ-t választottam. Fantasztikus edzők – Gyurka János, Imre Vilmos, Vágó Attila és Sótonyi László – keze alatt dolgoztam, és dolgozom jelenleg is itt, minden adott a fejlődéshez. De jövőre már egyértelműen egy lépcsőfokot ugranék, az élvonalban szeretnék bizonyítani.

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik