Kézi: a váci női csapat jó példája a fiatalok szerepeltetéséről

Vágólapra másolva!
2018.03.22. 09:19
Címkék
Az elmúlt napokban – ahogy arról beszámoltunk – bírálatok hangzottak el a kézilabda-utánpótlásról, ezért utánanéztünk, tényleg olyan rossz-e a helyzet, mint amilyennek néhányan látják. Szerencsére nem. Vácon kifejezetten jó példát találtunk, ahol Németh András szakmai igazgató ráadásul értékes útbaigazítást adott.

Kis Norbert – utanpotlassport.hu Örök vita – nem csak a kézilabdában –, hogy Magyarországon miért részesítik előnyben a középszerű légióst a ifjú magyar titánnal szemben. Induljunk ki a kézilabdából, annak apropóján, hogy a Vác tovább folytatja felnőtt élvonalbeli együttese fiatalítását, utánajártunk: melyik lenne a megfelelő arány a légiósok és a fiatalok között.Kis Norbert – utanpotlassport.hu Örök vita – nem csak a kézilabdában –, hogy Magyarországon miért részesítik előnyben a középszerű légióst a ifjú magyar titánnal szemben. Induljunk ki a kézilabdából, annak apropóján, hogy a Vác tovább folytatja felnőtt élvonalbeli együttese fiatalítását, utánajártunk: melyik lenne a megfelelő arány a légiósok és a fiatalok között.

Követendő példa lehet, ami ma Vácon, az élvonal jelenlegi hetedik helyezett csapatában történik. Az együttes már idén is hemzseg a kiváló utánpótláskorú játékosoktól, elég Lakatos Rita – aki a tizenhét eddig lejátszott meccsén ötvenhat gólt dobott –, Hornyák Bernadett vagy Kácsor Gréta nevét említeni. A következő szezontól újabb kiváló utánpótláskorú játékosok sora érkezik a gárdához, Kuczora Csenge a Vasasból, Szabó Kitti a NEKÁ-tól (Nemzeti Kézilabda Akadémia) és Iván Emese az Egerből, aki figyelemre méltó produkciót nyújt idén az NB I/B-ben, ahol a húsz meccsén száztizennyolc gólt dobott.

A 17 éves Kácsor Gréta remekel az NB I-es Vácban Forrás: Váci NKSE
A 17 éves Kácsor Gréta remekel az NB I-es Vácban Forrás: Váci NKSE

A 17 éves Kácsor Gréta remekel az NB I-es Vácban  •  Forrás: Váci NKSE

Németh András szakmai igazgató megkeresésünkre elmondta, hogy sok tehetség szaladgál a magyar pályákon, csak egyszerűen az ifiből a felnőtt csapatba való átintegrálásba hiba csúszik: nem történik meg a megfelelő felkészítés. A 17-18 éves kortól való versenyeztetést rontjuk el.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az akadémiáról éppen kikerülő játékostól nem lenne szabad azt várni, hogy a felnőttcsapatban is rögtön sikeres legyen, mert könnyen megroppanhat a teher alatt, a bizonyítási kényszer pedig teljesítményromlást eredményezhet.

Kérdezhetnénk: mégis meddig várjunk? Mikor nyernek a férfiak olimpiai érmet? Vagy mikor jutunk döntőbe világversenyen?

Németh, aki folyamatosan nyomon követi a Balatonbogláron 2013 óta működő NEKA fejlődését, leszögezte: az akadémiai oktatást még tanulnunk kell. Évről évre jobban teljesít a NEKA, de időbe telik, amíg a tehetség révbe ér. A négy akadémiai év után kell a játékosnak a felnőttek között bizonyítania, az azonban egyénenként váltakozó, hogy mennyi további időt vesz igénybe. A nők esetében ez körülbelül egy-két év lehet, míg a férfiaknál három-négy is eltelhet, mire valaki topkategóriás játékossá válik.

Fontos tehát, hogy türelemmel legyünk az akadémiákkal (és a tehetségekkel) szemben.

Vácon egyébkén szintén működik akadémia, mely azonban picit különbözik a bogláritól. Leginkább abban, hogy területi felépítésben működik, ami azt jelenti, hogy Észak-Magyarország három megyéjéből (Nógrád, Heves és Borsod) gyűjtik össze a tehetségeket, aki pedig az akadémián kiemelkedőt nyújt, lehetőséget kap a Vác NB I-es együttesében. Ott két-három évet eltöltve kapja meg azt a képzést, amely révén akár a válogatottban is megállja a helyét, nem beszélve a topcsapatba kerülés lehetőségéről.

Összegezve tehát: nem baj, ha egy csapatban vannak légiósok, mert tőlük rengeteget lehet tanulni, viszont az arányra nagyon kellene figyelni. Németh szerint a játékosok 80 százalékának kellene magyarnak lennie, és mindössze 20 legyen légiós. De ez ma pont fordítva van, már ha egyes csapatok keretében egyáltalán találkozni húsz százaléknyi magyarral. Ha csapatot nézünk, akkor az adott mérkőzésre nevezett tizennégy játékosból legalább tizenegynek magyarnak kellene lennie, és akkor biztosan lehetőséget kaphatnának a fiatalok is a bizonyításra.

Mint ahogy az történik Vácon.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik