Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2020.01.23 11:54 Frissítve: 2020.01.23 11:56

Karate: lázas készülődés a budapesti utánpótlás Eb-re

Két héttel a február 6. és 9. között fővárosunkban esedékes korosztályos Európa-bajnokság előtt lázas igyekezet érzékelhető a Magyar Karate Szakszövetségben, ahol most minden mást megelőz a szervezőmunka, mert a házigazdák tökéletes kontinensviadalt akarnak rendezni a BOK Sportcsarnokban.

A kadét, junior és U21-es karatésok budapesti Eb-jére összpontosítanak a sportági szövetségben, Falusi Márton MKSZ-alelnök, a verseny főszervezője szerint „száztíz százalékos az előkészítés, és most már a kivitelezés végrehajtási fázisában tart a munka”.

A február első hétvégéjén zajló Európa-bajnokság zökkenőmentes lebonyolításában nagy segítségükre van a szervezőknek a honi karatés társadalom számos tagja mellett a Nemzeti Sportügynökség és az Emmi sportállamtitkársága egyaránt.

Falusi Márton MKSZ-alelnök, az Eb főszervezője (balra) és dr. Mészáros János, a hazai szövetség első embere (jobbra) társaságában Antonio Espinos, az európai szövetség vezetője, aki a világszövetségnek is elnöke Forrás: karate.hu

Falusi Márton MKSZ-alelnök, az Eb főszervezője (balra) és dr. Mészáros János, a hazai szövetség első embere (jobbra) társaságában Antonio Espinos, az európai szövetség vezetője, aki a világszövetségnek is elnöke  •  Forrás: karate.hu

„Az Emmi a fő támogatónk, a sportügynökség pedig a szervezésben segít minket, akár társszervezőnek is nevezhetjük őket” – mondta Falusi Márton. Hozzáfűzte, az Eb színhelyén, a BOK-csarnokban „a lelátótól kezdve az utolsó díszítésig mindent oda kell vinnünk, meg is kell terveznünk, mi hova kerül, s felállítanunk-elhelyeznünk az egészet, akár a karate specifikus felszereléseit, akár a rendezvény általános hardver-eszközeit nézzük”.

A főszervező kitért rá, hogy hat tatamin folynak majd a küzdelmek a BOK A csarnokában, de a C csarnokot is igénybe veszik, mert ott további hat tatamin végzik a karatésok a bemelegítést. A „csatamezőket” a Tatami-Sport Kft. szállítja, ahogyan Falusi Márton fogalmazott: „ez egy nagyon komoly támogatás, ahogyan igen jelentős a gépjárműveket biztosító Porsche Hungária segítsége is”.

Hozzávetőlegesen ezerötszáz versenyzőt várnak az Eb-re, továbbá ötszáz edzőt, bírót, sportszakembert, s kétezer nézőre számítanak. A beérkezett nevezések tanúsága szerint az európai szövetség mind a 43 tagországa képviselteti magát.  Az első vendégek már január végén itt lesznek, miként azt a főszervező elárulta: legkorábban az izlandi csapat érkezik Budapestre.

A 36 fős magyar válogatott tagjai most már napi szinten együtt vannak, közösen készülnek a hazai színterű megméretésre. A kollektív munka közepette az elmúlt hét végén igazán aktív pihenőt tartottak többen is a legjobbak közül, merthogy elindultak a hagyományos horvát Grand Prix-n Samoborban.

A kiruccanás sikeresnek és az Eb szempontjából sokat ígérőnek is bizonyult, hiszen a csapatból hatan is dobogóra állhattak a viadal eredményhirdetésekor. A 14-15 éveseknél, vagyis a kadétoknál ezüstérmes lett a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon formagyakorlatban másodikként záró Bárdos Ádám. Ugyancsak katában a junioroknál (16-17 évesek) két bronzot szereztek a mieink Tóth Vanda, illetve küzdelemben az 53 kilogrammos Ilankovic  Aleksandra révén. U21-ben – a 18 és 21 év közöttieknél – öten is medált érdemeltek ki a válogatottak közül: formagyakorlata Vas Zsófiának második, Fábián Csengének harmadik helyet ért, küzdelemben pedig mindhárom éremfajtából jutott: a 68 kilós Czagány Dórának bronzot, a 60 kilogrammos Fehér Péternek ezüstöt, az 55 kg-os Baranyi Zsófiának pedig aranyat akasztottak a nyakába.

További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.