Kállai Gábor Maradj otthon, és sakkozz! című szombati rovata

Kállai Gábor utanpotlassport.huKállai Gábor utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 15:00
Címkék
Maradj otthon, és sakkozz! címmel folytatódik a rovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A hetente szombaton megjelenő írásokban található feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László, háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom, negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi emberek, hanem a Mesterséges Intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László, háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom, negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi emberek, hanem a Mesterséges Intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.

Legendák egymás ellen: Fischer (balról) és Szpasszkij Forrás: Nemzeti Sport
Legendák egymás ellen: Fischer (balról) és Szpasszkij Forrás: Nemzeti Sport

Legendák egymás ellen: Fischer (balról) és Szpasszkij  •  Forrás: Nemzeti Sport

Úgy 1990 nyarának elején jártunk. A sakk-könyveim előtt álltam, elgondolkodva. Zita, tehetséges tinédzser tanítványom kért tőlem a vakációra egy könyvet. Melyiket is adjam? Nem sejtettem, hogy a választásom pillangóhatásként elképesztő események láncolatát indítja el…

Az ujjaim – végigzongorázva a polcon – végül a „Fischer és Szpasszkij” című könyvön állapodtak meg. Fischer minden idők legnagyobb legendája volt, lenyűgöző játszmákat alkotott. Azonban váratlanul és azóta is megmagyarázatlanul alighogy világbajnok lett Szpasszkij ellen1972-ben, visszavonult, és teljesen eltűnt az emberek szeme elől.

1. feladvány: A 15 éves Fischer világossal indul, és döntő előnyre tesz szert
1. feladvány: A 15 éves Fischer világossal indul, és döntő előnyre tesz szert

1. feladvány: A 15 éves Fischer világossal indul, és döntő előnyre tesz szert

Zitát teljesen elvarázsolta és fellelkesítette Fischer stílusa. Mint amolyan naiv rajongó, levelet írt a Bajnoknak, de miután nem tudta, hova küldje, így azt az amerikai sakkszövetségnek címezte. Telt-múlt az idő, és természetesen semmi nem történt. Karácsony napján egyszer csak megcsörrent a telefonon. Idegen hang szólt a vonal túloldalán: „Hi, I am Bobby!” Oké, hogy Bobby, de miféle Bobby? – kérdezte Zita. „Hát Bobby Fischer!”

Asemmiből, a Föld túloldaláról Zita őszinte levele előcsalogatta a rejtekéből a Bajnokot! Aki meghívta magához Amerikába a lányt, és attól kezdve felgyorsultak az események. Zita unszolására, közbenjárásával és segítségével Fischer megint hajlandó volt asztalhoz ülni. Mégpedig újra Szpasszkij ellen! Így az 1972-es meccsük 20 éves évfordulóján, Szerbiában újra összecsaphatott a nyugati és a keleti világ két sakkreprezentánsa. A nagymesterek minden idők legmagasabb díjazásáért küzdhettek, ötmillió dollárt osztottak szét, aminek a kétharmada került az amerikai győzteshez. A meccs úgy zajlott le, ahogyan két évtizede abbamaradt, Fischer sikeréhez kétség sem férhetett.

Fischer világossal gyorsan mattol
Fischer világossal gyorsan mattol

2. feladvány: Fischer világossal gyorsan mattol

Fischer nem sokkal később Magyarországon töltött néhány évet. Barátságuk Zitával időközben meggyengült, majd az amerikai odébb állt, és korán, 64 éves korában elhunyt. Zitától jókora késéssel, de visszakaptam a kölcsönadott könyvemet.

A pillangó meglengette a szárnyát, különös vihart kavart, ami bár elült, eközben mégis a sporttörténet egy kivételes, ötmillió dolláros sztorival lett gazdagabb.

 

 

 

Az előző heti (2020. május 2-i) feladványok megoldása. 1. feladvány: 1.. b6! cxb6 (1. – axb6 2. c6! bxc6 3. a6 és a gyalog gond nélkül futhat előre) 2. a6! bxa6 3. c6 és a világos c-gyalog ellenállás nélkül rohan az ellenfél alapsoráig! .2. feladvány:1. Bf8+! Fxf8 2. Fg5+ Fe7 3. Fxe7+ Kxe7 4. Vf7+ Kd8 5. Vf8 matt! (Napóleon–Bertrand tábornok, 1818)

További korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik