Kajak-kenu: válogatottunk 40 éremmel tért haza az ORV-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 21:15
Címkék
Hatalmas fölénnyel nyerte a magyar válogatott a poznani Olimpiai Reménységek Versenyének éremtábláját, miután a Makrai Csaba vezette együttes 18 arany-, 15 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett a háromnapos viadalon.

Krasznai Bence −utanpotlassport.huVéget ért a serdülők háromnapos Olimpiai Reménységek Versenye (ORV) Poznanban, s – ahogyan az remélhető volt − a magyar kajak-kenusok taroltak. Ez bizony már az első versenynapon,pénteken is így volt, amikor az 1000 méteres számokat bonyolították le a 15, 16 és 17 éves korcsoportoknak.Krasznai Bence −utanpotlassport.huVéget ért a serdülők háromnapos Olimpiai Reménységek Versenye (ORV) Poznanban, s – ahogyan az remélhető volt − a magyar kajak-kenusok taroltak. Ez bizony már az első versenynapon,pénteken is így volt, amikor az 1000 méteres számokat bonyolították le a 15, 16 és 17 éves korcsoportoknak.

Elsőként fiú kajak egyesben szerzett aranyérmetMajoros Mátyása 16 évesek között, míg az eggyel idősebbek versenyében Szegvári Benedek lett ezüstérmes, illetve a legfiatalabbaknál Nagy Raul futott be harmadikként.

C−1 1000 méteren Kuska Bence győzött a 2003-ban születettek mezőnyében, míg idősebb kenusaink ebben a hajóosztályban és ezen a távon nem tudtak dobogóra állni.

A poznani ORV második napjának a magyar aranyérmesei
A poznani ORV második napjának a magyar aranyérmesei

A poznani ORV második napjának magyar aranyérmesei

Leány kajak egyesben ellenbe mind a három számban kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők. A legidősebbeknél az ifjúsági világbajnok Csikós Zsóka arany-, Potoniec Zsófiabronzérmet szerzett − írja a kajakkenusport.hu.

Az eggyel fiatalabb korosztályban kettős magyar siker született:Rugási Csilla nyert Zupkó Vanda előtt. A 2003-asok között Máró Anna második lett K−1 1000 méteren.

Szintén kettős magyar győzelem született fiú kajakban a 2001-es korcsoportban. A versenyt az Őry Zsombor, Erdély Tamás duó nyerte az Opavszky Márk, Szendy Maximilián egység előtt. Jól szerepelt a fiatalabb párosok versenyében Majoros Mátyás és Nyerges Áron is, ők ezüstérmet vehettek át ezer méteres futamokat követően.

2001-es születésű fiú kenusaink is remekeltek: a számot a Besenyei Ádám, Horváth Benedek duó nyerte a Hodován Dávid, Kollár Kristóf páros előtt. A fiatalabbak között Csanki Márk és Papp László harmadik lett.

K−4 1000 méteren a magyar fiúk nem tudtak dobogóra állni, viszont a hölgyeknél a Szellák Szabina, Budai Gvendolin, Kőhalmi Emese Boglárka, Potoniec Zsófia alkotta kajaknégyes ORV-bajnok lett.

A második napon sem lehetett panasz leány kajakosainkra, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött. A 2003-asoknál kettős magyar siker született: Máró Anna nyert Újfalvi Laura előtt, míg a 2001-esek között Szellák Szabina másodikként,Mányi Zsófiaharmadikként futott be.

A hazai szövetség információi szerint párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmesként zárta a megméretést, ugyanitt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba. A 2001-esek versenyében a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Fiú kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren: egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) ezüstérmes lett. A 2002-esek mezőnyében Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba. Az Őry, Erdélyi, Redl, Vajda kajak négyes ezüstérmes, s ugyanitt az Opavszky, Szendy, Majoros, Nyerges kvartett a hetedik lett.

A magyar kenusok is kitettek magukért. A leányok között egyesben a 2003-asoknál Opavszky Réka arany-, Gönczöl Laura bronzérmet nyert. Horányi Dóra (2002) ötödik, míg Csorba Zsófia (2001) nyolcadik helyen zárt. Párosban a Gönczöl, Opavszky egység győzött, a Kuti, Horányi kettős a 2002/2003-as korosztályban lett ötödik, illetve a 2001-esek mezőnyében a Csorba, Molnár duó a negyedik, a Seres, Uracs páros a nyolcadik helyen ért célba.

A Hodován, Kollár, Horváth, Besenyei fiú kenu négyes nagyon szépen ment végig, s aranyérmet nyert.

A zárónapon, a 200 méteres döntőkben is szereztek három arany-, két ezüst- és három bronzérmet a mieink. Az első helyen Keresztes Kristóf Domonkos (2002-es korosztály) végzett kajak egyesben. Rajta kívül a 2002/2003-as leányok versenyében Gönczöl és Opavszky állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg a fiúk között a Hodován, Kollár (2001) kenu páros győzött.

Ezüstérmet nyert Máró Anna (2003) és Lengyel Barnabás (2003) K−1-ben, a bronzérmek Orosz Ákosnak (K−1, 2002), Gönczöl Laurának (C−1, 2003) és a Besenyei, Horváth (2001) fiú kenu párosnak köszönhetőek.

Az ORV-t hatalmas fölénnyel nyerte meg a Makrai Csaba vezette magyar válogatott, miután 18 arany-, 15 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett. Második lett a német válogatott 10 arany-, 11 ezüst és 9 bronzéremmel.

A szövetségi kapitány így értékelt oldalunknak a lengyelországi megméretés után:

„Azt kell mondanom, nagyon erős verseny volt. Rendkívül kinőtte magát az ORV, hiszen harminchét ország vett részt rajta – a kezdeti négyhez képest. A gyerekek és a szakemberek is kiválóan dolgoztak, s ez az év kimagaslóan jól sikerült. Persze, voltak olyanok, akik nem hozták ki a legtöbbet magukból, ugyanakkor ellenpéldát is láttam. Volt olyan versenyző, aki jóval a tudása felett teljesített. Ez a verseny megmutatta, hogy a sportág hazai utánpótlása mennyire stabil lábakon áll. Bízom benne, hogy be tudnak épülni később a nagyok közé, és ott is bizonyítanak majd.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik