Kajak-kenu: Makrai Csaba az utánpótlás-sikerek titkairól

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 13:24
Címkék
Fergeteges évet produkált az utánpótlás kajak-kenu válogatott, Romániában minden idők legjobb vb-szereplését mutatta be a csapat. A sikerek titkairól, hátteréről és jelentőségéről Makrai Csaba szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Az idén (is) szinte felülmúlhatatlan évet produkált a magyar kajak-kenu utánpótlás. Az esztendő fő korosztályos eseményén, a romániai Piteşti-ben rendezett U23-as és ifjúsági világbajnokságon a magyar fiatalok nem csupán az éremtáblázat élén végeztek, hanem tönkreverték a mezőnyt. A tíz arany-, hat ezüst- és öt bronzérem fémjelezte teljesítményt egyetlen ország versenyzői sem tudták megközelíteni, a németek öt elsőséggel kullogtak a második helyen.

Minden vittek a magyar fiatalok Pitesti-ben Forrás: MKKSZ
Minden vittek a magyar fiatalok Pitesti-ben Forrás: MKKSZ

Minden vittek a magyar fiatalok Pitesti-ben  •  Forrás: MKKSZ

Mi mást tehet ilyenkor az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, mint hogy elégedetten értékeli az esztendőt. Makrai Csaba is így tett.

„Egyszerűen fantasztikusak voltak a gyerekeink az idén is. Még a tavalyi évnél is nagyobb elismeréssel tudok értékelni, méghozzá azért, mert olyan hajóegységeink is bejöttek érmes helyekre, amelyek évek óta nem voltak eredményesek. Ettől kezdve bennünk is felmerül a kérdés, hogy lesz-e még ennél is jobb. Nyilván mindennek van határa, lesznek gyengébb korosztályaink, de most azért szép képet látunk.”

A kapitány kiemelte, a leánykajak-szakág tényleg elsöprő volt, mindent vittek a lányok. Kőhalmi Emeséről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, egyesben, kettesben és a négyessel is diadalmaskodott. De nagyszerű évet zárt, Rendessy Eszter, Zupkó Vanda, Szellák Szabina vagy a még serdülőkorú Máró Anna, aki a korosztályos Eb-n állhatott dobogóra.

Makrai kiemelte a szintén kajakos Redl András teljesítményét is, aki a két klasszikus számon – ötszáz és ezer méteren – nyert egyéniben az ifjúsági vb-n, vagyis kétségkívül korosztálya legjobbjának mondhatja magát. Üde színfolt volt a magyar csapatban még az Opavszky Réka, Gönczöl Laura kenupáros: a két lány serdülőkorúként lett ezüst- és bronzérmes az ifik között a világbajnokságon.

A kenus fiúk teljesítményével kapcsolatban maradt egyedül hiányérzete a szakvezetőnek. Úgy fogalmazott, vannak bőven tehetséges versenyzőink, de a felkészülés, a formaidőzítés nem sikerült jól. Szerinte szakmai hiba történt, amiből a klubedzőkkel közösen szeretnék levonni a tanulságokat és a következtetéseket.

Makrai Csaba (középen) szerint nagy elismerés jár a magyar edzőknek is Forrás: MKKSZ
Makrai Csaba (középen) szerint nagy elismerés jár a magyar edzőknek is Forrás: MKKSZ

Makrai Csaba (középen) szerint nagy elismerés jár a magyar edzőknek is  •  Forrás: MKKSZ

A legfontosabb kérdés azonban, hogy mindez mit jelenthet a későbbiekre, a fiatalok felnőtt-pályafutására nézve.

„Minden országnak az a célja, hogy a legjobb utánpótláskorú versenyzőit a lehető legjobban felkészítse a felnőttkorra. Nyilván sokat számítaz utánpótlásban a biológiai érettség, ki hol tart a tsti fejlődésben. Vagyis nem jelenti azt, hogy minden ifjúsági világbajnokból felnőtt élversenyző lesz, de az esély mindenesetre nagyobb rá. Mert akit ifiként jól felkészítenek, tehetséges, megvanmögötte a megfelelő háttér, a következő években igenis ott lehet a legjobbak között. Ezért is indítottuk el a Párizs-programot, amely a 2024-es olimpiáig menedzseli, építi a legjobb utánpótláskorú versenyzőinket.”

A korosztályos Európa-bajnokságon, amelyre a B-válogatott utazott el, szintén sikerült felülmúlni az egy évvel korábbi teljesítményt. De mégis honnan jön a sok tehetséges gyerek? Miből táplálkozik a hazai utánpótlás?

„Ha ránézünk a magyar kajak-kenu térképre azt látjuk, rengeteg kis egyesület van országszerte. Ezek a kis műhelyek, a rendkívül elhivatott, gyakran kevés anyagi ellenszolgáltatással jutalmazott edzőkkel jelentik a sportágunk alapját. Ők toborozzák a gyerekeket, elindítják őket az úton. Ki merem jelenteni, a magyar utánpótlásedzők nélkül nem lenne ilyen sikeres sem az utánpótlás-, sem a felnőttválogatott.”

A MAGYAR ÉRMESEK A 2019-ES KOROSZTÁLYOS VILÁGVERSENYEKEN
Világbajnokság, Piteşti (Románia)

U23
Arany (4):K2 1000 m (Koleszár Mátyás, Németh Viktor), Lucz Anna (K1200 m), Pupp Noémi (K1500 m), K2500 m (Biben Karina, Bakó Olga)
Ezüst (3):Pupp Noémi (K11000 m), Bragato Giada (C1500 m), K4500 m (Kiss Blanka, Pupp Noémi, Sólyom Dóra, Katrinecz Rita)
Bronz (3):Varga Ádám (K1 1000 m), K4500 m (Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor, Koleszár Mátyás), C2500 m (Bragato Giada, Kisbán Zsófia)
Ifjúsági
Arany (6):K4500 m (Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka), Redl András (K11000 m), Zupkó Vanda (K11000 m), Kőhalmi Emese (K1500 m), Redl András (K1500 m), K2500 m (Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter)
Ezüst (3):K21000 m (Őry Zsombor, Erdélyi Tamás), K4500 m (Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence), C2500 m (Gönczöl Laura, Opavszky Réka)
Bronz (2):C2200 m (Gönczöl Laura, Opavszky Réka), Rendessy Eszter (K1200 m)
Európa-bajnokság, Racice (Csehország)
U23
Arany: -
Ezüst (2):
K2500 m (Biben Karina, Bakó Olga), K4500 m (Biben Karina, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita)
Bronz (2): Béke Kornél (K1 1000 m), Nagy Bianka (C1200 m)
Ifjúsági
Arany (2):
Csikós Zsóka (K1 1000 m), K4500 m (Potoniec Zsófia, Rugási Csilla, Kulcsár Csenge, Csikós Zsóka)
Ezüst (1): K21000 m (Majoros Mátyás, Nyerges Áron), Máró Anna (K1500 m)
Bronz: -

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik