Kajak-kenu: magyar éremzuhé az ifjúsági és U23-as Eb nyitányán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 19:51
Címkék
Ötből három számban született magyar győzelem, összesen nyolc érmet nyertek a magyar fiatalok a maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság nyitónapján Horvátországban. Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya szerint az ifjúságiaknál soha sem lehet előre tudni, mi történik, hiszen a mezőnyt még nem igazán ismerik. A küldöttség két fiatalját, Horányi Dórát és Csorba Zsófiát "mosolygók"-nak nevezték el társaik, annyira örültek első nemzetközi sikerüknek.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA horvátországi Metković városában magyar sikerekkel kezdődött a maratoni számok Európa-bajnoksága. Kajak-kenuban ez nem jelent nagy újdonságot, a maratoni szakág képviselőire azonban még a gyorsasági számokban induló társaiknál is jobban érvényes ez a tétel. Nincs olyan világverseny, ahonnan ne aranyakkal megrakodva térnének haza. A kérdés inkább az, mely nemzet képviselői tudják egy-egy számban megtörni a magyar egyeduralmat. A kontinensviadal első két napja a szokásokhoz hűen a fiataloké, a fenti megállapítás pedig rájuk éppúgy vonatkozik, mint a felnőttekre. A csütörtöki nyitány ezt hűen tükrözte: repülőrajttal mutatkoztak be utánpótláskorú versenyzőink: öt számból háromban született magyar győzelem, s összesen nyolc érem került fiataljaink nyakába.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA horvátországi Metković városában magyar sikerekkel kezdődött a maratoni számok Európa-bajnoksága. Kajak-kenuban ez nem jelent nagy újdonságot, a maratoni szakág képviselőire azonban még a gyorsasági számokban induló társaiknál is jobban érvényes ez a tétel. Nincs olyan világverseny, ahonnan ne aranyakkal megrakodva térnének haza. A kérdés inkább az, mely nemzet képviselői tudják egy-egy számban megtörni a magyar egyeduralmat. A kontinensviadal első két napja a szokásokhoz hűen a fiataloké, a fenti megállapítás pedig rájuk éppúgy vonatkozik, mint a felnőttekre. A csütörtöki nyitány ezt hűen tükrözte: repülőrajttal mutatkoztak be utánpótláskorú versenyzőink: öt számból háromban született magyar győzelem, s összesen nyolc érem került fiataljaink nyakába.

Csorba Zsófia és Horányi Dóra (balról jobbra) a mosolygósok
Csorba Zsófia és Horányi Dóra (balról jobbra) a mosolygósok

Csorba Zsófia és Horányi Dóra, a "mosolygók"

„Az ifjúságiak esetében még mi sem mehetünk biztosra, a nemzetközi mezőny ebben a korosztályban mindenki számára ismeretlen – kommentálta a kiváló kezdést Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi kapitánya. – Ezért nem is támasztottunk velük szemben különleges követelményeket, kellemes meglepetésnek tartjuk, hogy mindenki hozta a formáját és már az első napon nyolc érmet nyertek. A vizes pálya nagyon jó, kedvezően lassú folyású, ideálisnak mondható, a futószakasszal azonban voltak kisebb problémáink. A rakpart nagyon magasan van, a stégekről igen nehezen lehet feljutni a meredek emelkedőkön. Emiatt sajnos Fekete Dorina hajója meg is sérült, egy korlátnál beszakadt, de így is megoldotta a feladatot és a negyedik helyen sikerült célba érnie. Az eredmények egyébként magukért beszélnek, a csapat hangulata kiváló, remélem hasonló lendülettel folytatjuk a kontinensviadalt.”

Ez a szerencsétlen kis baleset rögtön az első versenyszámban, az ifjúsági leány kajak egyeseknél történt, ahol a szokásostól eltérően nem is született magyar győzelem. Pedig az elején még Nagy Viktória és a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Fekete Dorina egyaránt az élbolyban volt. Utóbbi a balszerencsés hajótörése miatt maradt le végül a dobogóról, Nagy Viktória pedig az utolsó száz méteren kapott ki az angol Emma Russeltől.

Az öt perccel később indított, de a rövidebb táv miatt valójában elsőként célba érő ifi leány kenu egyesek mezőnyében azonban papírforma szerint megszületett az első magyar aranyérem. És az első bronz is, hiszen a győztes Horányi Dóra mögött Csorba Zsófia is felléphetett a dobogóra, annak is a harmadik fokára. A két kislány öröme akkora volt, hogy a verseny végén egyszerűen nem tudták abbahagyni a nevetést. A magyar csapat ezért új becenevet aggatott rájuk: „Amosolygók”.

„Váratlanul ért ez a győzelem, hiszen az ORV-t leszámítva ez az első világverseny, amin elindultam – mondta honlapunknak a váci Horányi Dóra. A 16 éves versenyző a válogatón csupán a második lett, ott Csorba Zsófia bizonyult a legjobbnak. – Szerintem maratonon ő jobb nálam, ezért is csodálkoztam annyira az eredményen. Bár az igaz, edzőim szerint nagyon is illik hozzám ez a szakág, mert az átlagosnál sokkal vékonyabb vagyok, hosszúak a kezeim, és futásban nagyonjó vagyok. Most épp fordítva történt és az evezés jött be inkább. Nem igen gyakoroltam erre a stéges kiszállásra, amivel azért meggyűlt egy kicsit a bajom. Idén télen és tavasszal sokat készültem a maratonira, hiszen szerettem volna kijutni az ifjúsági olimpiára. Nem sikerült, így most ez az Európa-bajnoki cím kárpótolt.”

A másik mosolygós kislány, az egy évvel fiatalabb, harmadik helyezett Csorba Zsófia nem osztotta csapattársnője véleményét. Már ami az erőviszonyokat illeti:

„Szerintem csak szerencsém volt Győrben, hiszen a mi távunkon kilenc másodperc szinte semmit sem jelent – vélekedett a szegedi kenus. – Márpedig Győrben csupán annyival nyertem. A verseny előtt nem igazán tudtuk, hová helyezzük magunkat a többiekhez képest. Az első ötben szerettünk volna végezni. Múlt héten a korosztályos gyorsasági Európa-bajnokságon nem sikerült döntőbe jutnom, ezért ez a bronzérem az első világversenyen szerzett medáliám, amire nagyon büszke vagyok. A síkvízi és a maratoni viadalokat egyformán szeretem, ezért egyelőre nem is akarok választani a kettő között.”

Az U23-as kenus lányok között született meg az első kettős magyar győzelem. A diadal érdekessége, hogy a tavalyi világbajnokságon is hasonló volt az eredmény, csak éppen fordított leosztással. Akkor Mihalik Sára nyert, s igazából most is ő volt az esélyesebb. Czéllai-Vörös Zsófia azonban idén tavasszal nagyon rákészült a maratoni viadalokra, aminek ez az Eb-arany lett az eredménye.

Az ifjúsági kenu egyesek küzdelmében is mindkét magyar versenyző dobogóra állhatott, s hogy nem született kettős siker az az ezüstérmes lengyel Adrian Klos-szon múlott, aki „beékelődött” a nyertes Fajta Jordán és a harmadik Horváth Márton közé. A napot végül bronzéremmel zárta küldöttségünk: Petró Vince a fiú ifjúsági kajak egyesek mezőnyében lett harmadik.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS MARATONI EURÓPA-BAJNOKSÁG, METKOVIĆ (HORVÁTORSZÁG)
Ifjúságiak.
Leányok.
C–1:
1. Horányi Dóra, 2. Adrianna Antos (lengyel), 3. Csorba Zsófia
K–1: 1. Emma Russel (brit), 2. Nagy Viktória, 3. Joke Plas (belga) 4. Fekete Dorina
Fiúk.
C–1:1. Fajta Jordán, 2. Adrian Klos (lengyel), 3. Horváth Márton
K–1:1. Ronan Foley (ír), 2. Rask Thorbjørn (dán), 3. Petró Vince… 6. Majoros Mátyás
U23.
Nők.
K–1:1. Czéllai-Vörös Zsófia, 2. Mihalik Sára Anna, 3. Samantha Rees-Clark (brit)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik