Kajak-kenu: hogyan alakulhat a sportolók félszezonja?

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.06. 08:58
Címkék
Bár egyénileg újra vízre szállhattak a legjobb utánpótláskorú versenyzők, továbbra sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a koronavírus-járvány okozta helyzetben nem pontosan tudják, hogy mire is készülnek. Az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát, Makrai Csabát kérdeztük.

A hazai sportági szövetség elnöke, Schmidt Gábor április 23-án jelentette be, hogy július második felében indulhat a kajak-kenusok idei szezonja. Az viszont már biztos, hogy a koronavírus-járványt alaposan megsínyli az utánpótláskorúak versenynaptára is: a legtöbb verseny csúszik, az augusztusra tervezett brandenburgi U23-as és ifjúsági világbajnokság pedig biztosan elmarad.

 

Rendessy Eszter (balra) és Kőhalmi Emese az idén biztosan nem szállhat vízre a korosztályos vb-n, hiszen azt a járvány miatt elhalasztották Forrás: Instagram
Rendessy Eszter (balra) és Kőhalmi Emese az idén biztosan nem szállhat vízre a korosztályos vb-n, hiszen azt a járvány miatt elhalasztották Forrás: Instagram

Rendessy Eszter (balra) és Kőhalmi Emese az idén biztosan nem szállhat vízre a korosztályos vb-n, hiszen azt a járvány miatt elhalasztották • Forrás: Instagram

 

„Embert próbáló időszak ez a fiataloknak, és nem elsősorban a korlátozott edzéslehetőségek miatt – kezdte Makrai Csaba, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. – Sokkal nagyobb probléma, hogy elveszett a szemük elől a cél, nem tudják igazán, mire készülnek. Normális esetben éppen a múlt hét végén lett volna az első versenyünk, ezzel szemben még edzések is alig vannak.”

A szakvezető elmondta, az Európa-bajnokság megtartásában még bíznak, hiszen Moszkva egyelőre nem mondta vissza a rendezést. Meg nem erősített információkból úgy tudják, hogy július helyett szeptemberben bonyolíthatják le a kontinensversenyt.

„Bár az Európa-bajnokság megtartása is bizonytalan, egy nemzetközi viadalunk biztosan lesz, méghozzá Szegeden az Olimpiai Reménységek Versenye. És ezúttal nem csak a serdülőknek, hiszen sikerült megállapodni a másik három résztvevő országgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával,hogy az utolsó éves ifik, azaz a tizennyolc évesek is részt vehetnek a versenyen, így ők sem maradnak esemény nélkül.”

 

Makrai Csaba (középen) szerint a legnagyobb baj, hogy elvesztek a célok a fiatalok elől Forrás: MKKSZ
Makrai Csaba (középen) szerint a legnagyobb baj, hogy elvesztek a célok a fiatalok elől Forrás: MKKSZ

Makrai Csaba (középen) szerint a legnagyobb baj, hogy elvesztek a célok a fiatalok elől • Forrás: MKKSZ

 

A járvány miatt természetesen a felkészülés sem egyszerű. Makrai elmondta, jelenleg a szigorú szabályok betartása mellett, egyénileg tudnak vízre szállni a fiatalok, ami természetesen nem egyenértékű a normál időszakban végezhető munkával.

„Ez a lehetőség természetesen csak a nagyobbakra, a tizenhat-tizenhét-tizennyolc évesekre vonatkozik, a kisebbek jelenleg nem tudnak vízen edzeni. A mi sportágunkban is várható emiatt némi lemorzsolódás, ezt a szövetség részéről korábbi klasszisok mozgásra buzdító motivációs videoüzeneteivel próbáljuk orvosolni, tartani a lelket a versenyzőkben. Folyamatosan konzultálok a klubedzőkkel, akik arról számolnak be, hogy a fiatalok becsülettel végzik a feladatokat, ugyanakkor nyilván nincs meg bennük az a tűz, mint általában, de ez érthető.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik