Kajak-kenu: elsöprő magyar teljesítmény a szegedi ORV-n

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 16:32
Címkék
A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyének negyedik napján sem lehetett panasz a magyar fiatalokra, hét aranyat hoztak össze. Így láttuk a helyszínről.

„Mintha világbajnokság előtt állnánk” – mondta Makrai Csaba, az utánpótlás kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, utalva arra, hogy a korosztályos események az idén kivétel nélkül elmaradtak, ezáltal a szegedi ORV a legfontosabb viadallá lépett elő.„Mintha világbajnokság előtt állnánk” – mondta Makrai Csaba, az utánpótlás kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, utalva arra, hogy a korosztályos események az idén kivétel nélkül elmaradtak, ezáltal a szegedi ORV a legfontosabb viadallá lépett elő.

S valóban, bár a megszokottnál kevesebb nemzet részvételével, de parázs csaták zajlottak a Maty-éren a szeptemberre átnyúló késő nyári időben. A több mint százfős magyar válogatott uralta a mezőnyt, 42 arany-, 41 ezüst- és 26 bronzéremmel az első helyen zárt az éremtáblázaton, a második ukránokat (tizenegy arany) messze megelőzve; igaz a verseny csattanójának szánt nemzetek közötti eredményhirdetésen az esemény hangosbemondója helytelenül az öt elsőséget gyűjtő cseheket konferálta fel másodikként, reméljük, a ceremónia után sikerült megállapítani a helyes sorrendet…

A kenus lányok versenyében triplázott az utánpótlás-válogatottban évek óta meghatározó az U17-es korosztályú Gönczöl Laura: a C–1200 méter mellett párosban Opavszky Rékával kétszázon és ötszázon is első lett.

„Nagyon kellett már szerintem mindannyiunknak ez az egész – kezdte honlapunknak Gönczöl. – Hihetetlenül jó érzés volt eljönni ide, teljesen más ilyenkor a levegő, mint egy nemzetközi versenyen. Párommal, Opavszky Rékával szerettük volna szépen zárni az ORV-s éveinket, örülök, hogy ez így sikerült.”

Két első és egy második hellyel végzett Szegeden a szintén U17-es Kurucz Levente, aki így sikerrel koronázta a maga mögött hagyott roppant nehéz versenyévet.

„Szerintem teljesen jól sikerült ez az év, igazából beteg is voltam, onnan újra fel kellett építenem magamat, de így, hogy ilyen lett a vége, szerintem kimaxoltam ezt az évet.”

Szellák Szabina (elöl) Zupkó Vandával a páros után K–1 200 m-en is nagyot csatázott Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség
Szellák Szabina (elöl) Zupkó Vandával a páros után K–1 200 m-en is nagyot csatázott Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség

Szellák Szabina (elöl) Zupkó Vandával a páros után K–1 200 m-en is nagyot csatázott  •  Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség

A nap meccse valószínűleg a lányok között K–1200 m-en Szellák Szabina és Zupkó Vanda között zajlott, az előbbi csupán hét századmásodperccel nyert. Az meg csak hab a tortán, hogy egy nappal korábban kettesben együtt nyertek.

„Örülök, mert nagyot tudtunk meccselni Szabinával és annak is, hogy szombaton ennyire jó pályát mentünk ötszázon – nyilatkozta Zupkó Vanda. – Azt gondolom, mindketten elégedettek lehetünk, ez a teljesítmény biztató a jövő heti szegedi Világkupára nézve is.”

Az említetteken kívül az U15-ösök mezőnyében Kiss Ágnes négy számot is megnyert, míg a szintén kajakos Máró Anna három arany- és egy bronzérmet szerzett. Vagyis a sportági utánpótlás megint megmutatta a benne rejlő tartalékokat, még ha ezúttal nem is világ- vagy Európa-bajnokságon.

Kajak-kenu ORV, Szeged, negyedik nap
K–1200 m
Fiúk:
U15: 1. Dobronoky Zalán
U16: 3. Holczer Ákos
U17: 2. Kurucz Levente
U18: 2. Orosz Ákos, 3. Keresztes Kristóf
Lányok:
U15: 2. Szulovszky Csenge, 3. Szulovszky Petra
U16: 1. Kiskó Réka, 3. Jenei Panna
U17: 2. Máró Anna, 3. Decsi Dorina
U18: 1. Szellák Szabina, 2. Zupkó Vanda
C–1200 m
Lányok:
U15: 1. Kiss Ágnes Anna
U16: 2. Kemenes Enikő, 3. Szabó Éda
U17: 1. Gönczöl Laura
U18: 2. Horányi Dóra, 3. Csorba Zsófia
C–2200 m
Lányok:
U16: 3. Kis Batka Imola, Fehér Anna
U17: 1. Gönczöl Laura, Opavszky Réka, 2. Kálmán Brenda, Erős Kinga
U18: 1. Csorba Zsófia, Seres Fanni, 2. Győri Ivett, Győri Gréta

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik