HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.10 17:34 Frissítve: 2018.07.10 17:35

Kajak-kenu: a 17 éves Bakó Olga egyesben is ifjúsági vb-éremre tör

A kajak kettes 500 méteren és a maratoni távon egyaránt világbajnok, 17 esztendős Bakó Olga életében először harcolta ki az elsőszámú kerettagságot egyesben is, méghozzá 1000 méteren, az ifjúságiak Szolnokon rendezett válogatóján. A Mol Új Európa alapítvány támogatottjával a sikerről, s az idei terveiről beszélgettünk.

HIRDETÉS

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A szolnoki ifjúsági válogatón K–2 500 méteren az egyaránt 17 esztendős Bakó Olga és Biben Karina vívta ki a részvételi jogot a korosztályos világbajnokságra. Ez nem különösebben meglepő, hiszen a két lány tavaly Európa- és világbajnoki aranyérmet nyert ugyanebben a számban. Olga azonban 1000 méteren egyesben is ott lehet a júliusi, plovdivi ifjúsági vb-n.

Önmagában a lehetőség is különleges siker a KSI SE ígérete számára, hiszen egyesben mindeddig nem képviselhette a magyar színeket világversenyen.

A kajakos Bakó Olga egyesben is hajóba ül az ifjúsági vb-n

A kajakos Bakó Olga egyesben is hajóba ül az ifjúsági vb-n

„Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kőhalmi Emese megelőzött a válogatón, de ő a négyes tagjaként nem állhat rajthoz egyesben is, így én ülök a hajóba ezer méteren. Nagyon örülök neki, szeretném megmutatni, mire vagyok képes egyedül. Sokan lenézik ezt a távot, mert nem olimpiai szám, de egyáltalán nem érdekel, nem ez a lényeg” – vélekedik Bakó.

Olga amúgy ezúttal nem csupán Karinával szeretne felállni a dobogóra Plovdivban, 1000 méteren is az érem a célja.

„Természetesen reménykedem a dobogós helyezésben. Mivel Emesével együtt edzek, ez önmagában nagy előny. Abban bízom, ha sikerül olyan időt eveznem, mint amilyet ő tud, az elég lesz az éremhez. Az pedig, hogy kettes hajóban Karinával mi a célunk, nem is kérdés: győzni akarunk!”

De vajon mi a titka a két lány közös sikereinek?

„Nem tudom miért, mindenesetre eleinte egyáltalán nem kedveltük egymást. Később aztán közös társaságba kerültünk, ugyanaz az edző foglalkozott velünk, mi pedig szép lassan összenőttünk. Olyannyira, hogy azóta a legjobb barátnők vagyunk. Nemcsak a hajóban, a parton is segítjük egymást mindenben. Számíthatunk a másikra, és ez hatalmas pluszt ad a versenyek, valamint az edzések közben is, hiszen folyamatosan motiváljuk egymást.”

Olga egyébként úgy érzi, már most remek formában van, s szeretné ezt a szintet tartani egészen a világbajnokságig.

„Karinával folyamatosan együtt készülünk, edzőnk pedig úgy időzítette a tréningjeinket, hogy a válogatóra érjük el a csúcsformánkat. Úgy érzem, ez kifogástalanul sikerült, ugyanis remek időt eveztünk Szolnokon. Jelenleg háromhetes edzőtáborban vagyunk Dunavarsányban, s a világbajnokság előtti egy hétben már egyesületünknél dolgozunk tovább. Akkor már csak az apró finomítások lesznek hátra.”

Olgának a vb után sem lesz túl sok ideje pihenni, ugyanis az ifjúsági és az U23-as országos bajnokságon is szeretne részt venni. De a nyári program ezzel még mindig nem ér véget neki, hiszen a maratoni világbajnokságon szintén hajóba akar ülni. Az a vb szeptemberben lesz, s természetesen megelőzi majd a hazai válogató.

Nem mellékes, hogy Bakó maratoni kettesben is címvédésre készül, mivel tavaly, a pietermaritzburgi vb-n is aranyérmet szerzett Kőhalmi Emesével.

A sikeres kajakos a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, új hajó beszerzésére szeretné fordítani. Bízzunk benne, hogy azzal még gyorsabban fog haladni, mint a mostanival…

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS