Kajak-kenu: 13 érem az ifjúsági és U23-as maratoni Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 07:53
Címkék
"Kajak-kenuban mindig vannak elvárások és nem is kicsik. Fiataljaink szerencsére ezúttal is megfeleltek ezeknek" - mondta honlapunknak Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány a Horvátországban megrendezett ifjúsági és U23-as maratoni Európa-bajnokságon szerepelt magyar küldöttség teljesítményével kapcsolatban. A mieink két nap alatt 6 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz érmek számában soványabbra sikeredett a horvátországi maratoni korosztályos kontinensviadal második és egyben befejező napja, mint az azt megelőző, de az aranyak tekintetében ismét kitettek magukért a magyar fiatalok. A három elsőség mellé három második hely társult, amellyel maradéktalanul elégedett volt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz érmek számában soványabbra sikeredett a horvátországi maratoni korosztályos kontinensviadal második és egyben befejező napja, mint az azt megelőző, de az aranyak tekintetében ismét kitettek magukért a magyar fiatalok. A három elsőség mellé három második hely társult, amellyel maradéktalanul elégedett volt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Mercz Marcell és Horváth Ádám csak az eredményhirdetés előtt tudták meg, hogy a dobogó legfelsőbb fokára léphetnek fel
Mercz Marcell és Horváth Ádám csak az eredményhirdetés előtt tudták meg, hogy a dobogó legfelsőbb fokára léphetnek fel

Mercz Marcell és Horváth Ádám csak az eredményhirdetés előtt tudták meg, hogy a dobogó legfelsőbb fokára léphetnek fel

A sort kora reggel, a pénteki egyetlen női szám, az ifjúsági K2-esek versengése nyitotta. Kívánni sem lehetett volna jobb kezdést, a Tófalvi Viktória, Rugási Csilla páros végig vezetve, az ellenfeleknek hajszálnyi esélyt sem adva ért be elsőként a célba. Tőlük picit lemaradva, de a dobogót megcsípve végzett harmadik helyen a másik magyar egység, amelyet Bartos Zsófia és Nagy Viktória alkotott.

A Vass Zoltán, Bucsi Bence kenus páros szintén magabiztosan nyert az ifjúsági fiúk C2-es számában. Sikerük azonban nem emiatt volt különösen kedves a kapitány:

− A férfi kenus szakágunk picit küszködik mostanában, s ez nemcsak a fiatalokra igaz. Ilyen körülmények között nagy öröm volt a fiúk mai győzelme, mert azt mutatja, hogy bízhatunk az utánpótlásban. A gyerekek inkább kajakozni akarnak, a kenu kevésbé népszerű. Ez a gyorsasági számokra éppúgy igaz, mint a maratoniakra, nemcsak nálunk, az egész világon.

Az ifjúsági K2-esek versenyén robbant a nap első meglepetésbombája. A célbaérkezés pillanatában még úgy tűnt, a brit kettős nyakába kerül majd az aranyérem, a magyar táboron belül meglepetést okozó Mercz Marcell és Horváth Ádám pedig második lesz. A feltételezett győztesek azonban harminc másodperc büntetést kaptak szabálytalankodásaik miatt, így a két szekszárdi fiú az eredményhirdetés előtt megtudta, hogy Európa-bajnok lett. Pedig a papírforma szerint a végül 11. helyen célbaérő Majoros, Vékássy páros volt az esélyesebb magyar egység. Nekik azonban ezen a napon semmi sem sikerült. Pontosabban minden rosszul jött össze, még a nádasba is beborították őket a verseny hevében.

Mercz Marcell élete első nemzetközi versenyén indult, így mindenre számított, csak győzelemre nem:

− Kimondhatatlanul boldog vagyok, álmomban sem gondoltam volna, hogy Európa-bajnokok leszünk. A rajtnál olyan ideges voltam, hogy majd kiugrottam a hajóból. Aztán ahogy nekiindultunk, szép lassan megnyugodtam. Sokat segített, hogy partnerem rutinos versenyzőnek számít. Nehéz menet volt, végig négyes-ötös bolyban haladtunk, alig-alig tudtunk előre menni. A futószakaszokat szerencsére sikerült jól megnyomni. Még akkor is, ha meggyűlt a bajunk a stégekkel. Nem annyira a kiszállás, inkább a beszállás volt nehéz. Nagyon kellett vigyázni a lejtők miatt, érdemes volt lassítani, mert ha a hajók a betonhoz koccantak, abból nagyobb baj lehetett. Szerencsére ezt is megoldottuk Ádámmal, és most nagyon örülünk.

Ami a meredek partot illeti, arról a kajakos Fekete Dorina tudna a legtöbbet mesélni. Ő csütörtökön nem is tudta elkerülni hajója sérülését, emiatt maradt le a dobogóról.

Az U23-as kenu egyesek versengése igazolta Makrai Csabát, miszerint a férfi kenus szakág mindenképpen lemaradással küzd a többiekhez képest. Adolf Balázs negyedik és ötödik helyezése azonban főleg a többiek érmei mellett tűnik szerényebb teljesítménynek.

− Az ifjúságiak mezőnyét nagyon nehéz megítélni, hiszen folyamatosan változik – értékelte akontinensviadalt Makrai Csaba. – Az érmek számát nem határoztuk meg, de a jó szereplésben azért nagyon bíztunk. Szerencsére nem kellett csalódnunk, ami a klubokban folyó kiemelkedő utánpótlásnevelésnek köszönhető. Mindig vannak korosztályok, ahol nincs elegendő számú, vagy színvonalú versenyzőnk. A fiú kajakban például a kétezres születésűekből van kevesebb, a lányoknál viszont az egy évvel fiatalabbak tűnnek picit gyengébbnek. Összességében azonban biztos és erős lábakon áll az utánpótlásunk, amit a mostani eredmények is bizonyítanak.

A döntők utáni eredményhirdetéseknek Makrai Csaba maga is aktív közreműködője volt. A nemzetközi szövetség tisztségviselői őt is széles mosollyal üdvözölték, amikor a magyar fiatalok átvették érmeiket. A hatodik-hetedik díjátadót követően azonban a magyar szakember egyre kevésbé érezte őszintének a gratulációt. Hiába, a többiek is szerettek volna kicsit sűrűbben a dobogóra lépni. A magyar fiatalok azonban erre túl ritkán adtak alkalmat.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS MARATONI EURÓPA-BAJNOKSÁG, METKOVIĆ (HORVÁTORSZÁG)
Ifjúságiak.
Leányok.
K–2:1.Tófalvi Viktória, Rugási Csilla, 2.Teresa Isotta, Petra Giuliano (olasz), 3.Bartos Zsófia, Nagy Viktória
Fiúk.
C–2:1.Vass Zoltán, Bucsi Bence, 2.Leonardo Vicente, Rodrigo Amaral (portugál), 3.Adrian Klos, Grzegorz Ludwiczak (lengyel) 4.Fajta Jordán, Pittnauer Balázs
K–2:1.Mercz Marcell, Horváth Ádám 2.Briac Labbe, Lois Mille (francia) 3.William Scammel, James Bell (brit) … 11. Majoros Mátyás, Vékássy Bendegúz
U23.
Férfiak.
C−1: 1.Mateusz Borgiel (lengyel), 2.Patryk Gluza (lengyel), 3.Sérgio Maciel (portugál,) 4.Adolf Balázs, 5.Laczó Dániel
K−1: 1.Nico Paufler (német), 2.Marcel Paufler (német), 3.Mads Petersen (dán), 4.Petró Ádám, 7.Vékássy Levente

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik