Jégkorong: Spiller Péter remek müncheni szezon után

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.09. 18:26
Címkék
Kitűnő szezont zárt a német EHC München csapatában a 16 éves jégkorongkapus, Spiller Péter. A tavasszal bemutatkozhatott az U16-os válogatottban, és remek éve után kis híján elkelt az elsőszámú amerikai juniorbajnokság future draftján.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Közel másfél éve, hogy Németországba szerződött a 16 éves jégkorongkapus, Spiller Péter. Az EHC München színeiben a 2017/18-as évadban végigjátszotta az U16-os bajnokságot, s az U20-asok között is lehetőséget kapott. A szezon megkoronázásaként pedig a tavasszal az U16-os válogatottban is bemutatkozhatott.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Közel másfél éve, hogy Németországba szerződött a 16 éves jégkorongkapus, Spiller Péter. Az EHC München színeiben a 2017/18-as évadban végigjátszotta az U16-os bajnokságot, s az U20-asok között is lehetőséget kapott. A szezon megkoronázásaként pedig a tavasszal az U16-os válogatottban is bemutatkozhatott.

Spiller Péter remek évet zárt Münchenben
Spiller Péter remek évet zárt Münchenben

Spiller Péter remek évet zárt Münchenben

A fiatal kapus elégedett volt azzal, amit az elmúlt hónapokban nyújtott.

„Jó évet zártam. Sok lehetőséget kaptam, több bajnokságban is játszottam, s szerintem sikerült is helytállnom. Külön örülök annak, hogy többször nyomás alatt is jól ment a játék. Csapatként pedig tíz együttes közül negyedikként végeztünk a csoportunkban. Úgy gondolom, elégedett lehetek.”

Olyannyira jól sikerült az elmúlt év, hogy kis híján draftolták a legjelentősebb egyesült államokbeli juniorbajnokság, az USHL úgynevezett future draftján. Spiller iránt több klub is érdeklődött, de mivel nem kapott volna garantált egyetemi ösztöndíjat, maradt Németországban.

A future draft és a „hagyományos” draft egyébként abban különbözik egymástól, hogy előbbinél 2-3 év múlva számítanak majd a kiválasztottra, utóbbinál akár már a rákövetkező szezonban. Most a 2002-es születésűek voltak soron, miközben náluk 3-4 évvel idősebbek játszanak a ligában. A megkeresés értékét növeli, hogy egyetlen európai kapus kelt el ezen a drafton.

A korosztályos válogatott kapus már több, mint egy évet töltött Németországban, így adódik a kérdés, mennyire jött be neki a váltás, hogyan érzi magát Münchenben?

„Amikor megtudtam, hogy külföldre igazolhatok nagyon örültem neki, alig vártam már, hogy új klubomban szerepelhessek. Utána viszont az első hónapok nehezek voltak. Szokatlan volt a környezet, nyelvi nehézségeim is akadtak. Mostanra viszont már minden rendeződött, a feladataimra tudok koncentrálni, és remekül érzem magam Németországban.”

Spiller az U16-os válogatottban is bemutatkozott
Spiller az U16-os válogatottban is bemutatkozott

Spiller az U16-os válogatottban is bemutatkozott

Péter, mint korábban Magyarországon is, Münchenben is édesapja, a korábbi jégkorongkapus és népszerű televíziós szakkommentátor, Spiller István keze alatt is dolgozik. Összeszokott, sikeres párost alkotnak, szeretnek együtt dolgozni.

„Még a legelején természetesen ő szerettette meg velem a sportágat. Levitt a jégre, gyorsan beálltam a kapuba, és nekem is azonnal megtetszett ez a poszt. Nagy előnyei vannak, hogy ő az edzőm, így a pályán kívül is sokat tanulok tőle. Például gyakran elemzünk NHL-meccseket, amiből aztán a jégen is tudok profitálni. Persze így néha túl sokat vagyunk együtt, de örülök neki, hogy tőle tanulhatok.”

És eközben az iskolában is folyamatosan helyt kell állnia. Spiller ráadásul magyar és német iskolát is végez egyszerre. Ugyanakkor a klub és az egész német szövetség maradéktalanul segíti a játékosok tanulmányait. Iskolai napon például nem lehet bajnoki mérkőzéseket rendezni.

Péter most maximálisan németországi feladataira koncentrál, arra nem gondol, hogy utána miként alakul a pályafutása.

„Nem tudom még, hogyan alakul a karrierem a következő években. Teszem a dolgom mind a jégen, mind az iskolában, aztán majd meglátjuk. Mindenre ugyanakkora lehetőséget látok. Az is lehet, hogy maradok Németországban, előfordulhat, hogy hazamegyek, és természetesen nem zárnám ki az esetleges tengerentúli lehetőséget sem.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik