Jégkorong: Papp Kristóf a legjobbak közé vágyik

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 08:29
Címkék
Nyolcadik szezonját tapossa a tengerentúlon a 17 éves korosztályos válogatott jégkorongozó, Papp Kristóf. Jelenleg az USHL-ben szereplő Madison Capitols csapatát erősíti, a nemrégiben véget ért U20-as vb-n pedig a magyar együttes legeredményesebb játékosa volt. Beszélt a kezdetekről, az amerikai közegről és a már nem is annyira álomkategóriába eső NHL-ről.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huValamikor nyolc évvel ezelőtt döntött úgy Papp Kristóf és családja, hogy elsősorban az akkor kilenc esztendős jégkorongozó pályafutását előtérbe helyezve az Egyesült Államokba költöznek. Los Angeles-i vakációjuk alkalmával jött az ihlet, mi lenne, ha Kristóf kipróbálná magát egy próbajátékon. Nemsokára vissza is tértek az „Angyalok városába”, és onnantól ment minden a maga útján.Bruckner Vince – utanpotlassport.huValamikor nyolc évvel ezelőtt döntött úgy Papp Kristóf és családja, hogy elsősorban az akkor kilenc esztendős jégkorongozó pályafutását előtérbe helyezve az Egyesült Államokba költöznek. Los Angeles-i vakációjuk alkalmával jött az ihlet, mi lenne, ha Kristóf kipróbálná magát egy próbajátékon. Nemsokára vissza is tértek az „Angyalok városába”, és onnantól ment minden a maga útján.

Papp Kristóf jól érzi magát az Egyesült Államokban, egy napon az NHL-t is megcélozná Forrás: Madison Capitols
Papp Kristóf jól érzi magát az Egyesült Államokban, egy napon az NHL-t is megcélozná Forrás: Madison Capitols

Papp Kristóf jól érzi magát az Egyesült Államokban, egy napon az NHL-t is megcélozná  •  Forrás: Madison Capitols

Olyannyira, hogy mára az USHL-ben, vagyis a földkerekség legerősebb juniorligájában edződik a Madison Capitols játékosaként, és a nemrégiben véget ért lengyelországi U20-as divízió I/B csoportos világbajnokságon is a magyar csapat egyik vezére volt, öt mérkőzésen hat gólt és egy asszisztot jegyzett.

„Természetesen eleinte tartottam a kalandtól. Nem beszéltem a nyelvet, idegen kultúrába csöppentem, hiányoztak az otthon maradt szeretteim is. Másfelől óriási lehetőséget kaptam azzal, hogy az Egyesült Államokba kerültem, nagy megtiszteltetésnek vettem már akkor, és azóta is ennek megfelelően próbálok élni vele.”

Jó szezont fut együttesével, a mostani évadban három gólja mellett két gólpasszt is kiosztott. Nem csoda tehát, hogy meghívták a juniorválogatottba, a három évvel idősebbek közé. A gárda remekül haladt divízió I/B-s mezőnyben, egy hajszálra volt a feljutástól…

„Kiemelkedtünk a mezőnyből, domináltunk, nagy különbségű győzelmeket arattunk. Minden tökéletesen ment, egészen a szlovénok elleni meccs utolsó harmadáig. Háromgólos előnyt engedtünk ki a kezünkből, ez mindannyiunknak nagyon fájt. Már tudjunk, miben hibáztunk, remélem, tanulunk belőle.”

Pappnak nagy előnyt jelent kortársaival szemben az Egyesült Államokbeli szereplés. És hogy pontosan miben?

„Nem arról van szó, hogy az otthon színvonal rossz, remek játékosok vannak az U20-as válogatottban, de azért a világ legerősebb juniorbajnokságában hétről hétre edződni az egészen más. Szinte csak éles mérkőzésünk van, nagyobb a tempó, gyorsabban kell olvasni a játékot.”

A 17 éves támadó hat gólt szerzett a lengyelországi U20-as vb-n Forrás: TSH Fotó
A 17 éves támadó hat gólt szerzett a lengyelországi U20-as vb-n Forrás: TSH Fotó

A 17 éves támadó hat gólt szerzett a lengyelországi U20-as vb-n  •  Forrás: TSH Fotó

Mind klubszinten, mind a válogatottban a három évvel idősebbek között szerepel, a17 éves csatárnak azonban nem okoz gondot, ha „nagyokkal” kell ütköznie.

„Hokiban nem a kor számít. Nem szoktam gondolni arra, hogy idősebbekkel lépek pályára, csak teszem a dolgom. Amiben tényleg előrébb tarthatnak, az a tapasztalat. De végül is, azért játszom közöttük, hogy megszerezzem azt.”

Papp Kristóf atervek szerint 2020-tól a Michigan Egyetemen folytatná tanulmányait, de az még messze van, így csak annyit mertünk kérni tőle – akinek az NHL-es Los Angeles Kings a kedvenc csapata –, hogy mondja meg, mivel lenne elégedett egy év múlva.

„Próbálom végigjárni a lépcsőfokokat. Jövő ilyenkor már túl leszünk az NHL-drafton, nagyon boldog lennék, ha valamelyik klub kiválasztana. Persze akkor sincs tragédia, ha nem sikerül, továbbra is játszom majd az USHL-ben, és még az egyetemről is lehet esélyem. Tudom, pályáznak még erre rajtam kívül néhányan, de a végső célom az, hogy bekerüljek a világ legerősebb ligájába.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik