Jégkorong: Mihalik a kanadai után a finn fortélyokat is elsajátíthatja

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 18:52
Címkék
Három szezon kanadai légióskodás után immár Finnországban, a Kiekko-Vantaa együttesében szerepel a 17 éves korosztályos jégkorong-válogatott csatár, Mihalik András. Portrénkban elmondta, hogyan igazolt annak idején külföldre és milyen célok lebegnek most a szeme előtt.

Kétezer-tizenhét nyaráig szülővárosában, Debrecenben edződött Mihalik András, az utánpótlás jégkorong-válogatott sportolója. Akkor nyári táborok során kapcsolatba került tengerentúli csapatokkal, próbajátékra ment, és sikerrel járt.Mihalik András, az utánpótlás jégkorong-válogatott sportolója. Akkor nyári táborok során kapcsolatba került tengerentúli csapatokkal, próbajátékra ment, és sikerrel járt.

Mihalik András három év kanadai légióskodás után igazolt a finnországi Vantaa-ba Forrás: downhillsportphotos
Mihalik András három év kanadai légióskodás után igazolt a finnországi Vantaa-ba Forrás: downhillsportphotos

Mihalik András három év kanadai légióskodás után igazolt a finnországi Vantaa-ba  •  Forrás: downhillsportphotos

„Az elmúlt három szezont Torontóban töltöttem, a COVID-helyzet miatt azonban, bár szerettem volna, nem tudtam visszamenni – nyilatkozta honlapunknak Mihalik. – Így alternatív megoldást kellett keresni, ez végül az U18-as válogatott szövetségi kapitánya, Svasznek Bence kapcsolatain keresztül jött össze. Kimentem a szeptemberi próbajátékra, és szerencsére a szezont már itt kezdhettem el.”

Méghozzá a Kiekko-Vantaa U18-as gárdájában. A finnországi járványhelyzet valamennyivel jobb, mint a magyarországi, a bajnokság rendben elkezdődött. Az U18-as ligából egy-két csapatnál jött csak elő pozitív eset. A bajnokságot úgy alakították át, hogy lecsökkentették az utazásokat, de természetesen így is rosszabbá válhat a helyzet.

Viszont ebben a rosszban is van valami jó, ha nincs a járványhelyzet, akkor valószínűleg egyelőre nem kóstol bele a kanadai után finn hokikultúrába is.

A korosztályos válogatott csatár a tanulást és hokit is magas szinten szeretné folytatni Forrás: Kiekko-Vantaa
A korosztályos válogatott csatár a tanulást és hokit is magas szinten szeretné folytatni Forrás: Kiekko-Vantaa

A korosztályos válogatott csatár a tanulást és hokit is magas szinten szeretné folytatni  •  Forrás: Kiekko-Vantaa

„A két országban teljesen más a játékstílus. A kanadai kispályákon nagyon gyors a játék, sok az ütközés, a fizikai elemek dominálnak. A finn jégkorongban viszont sokkal képzettebbnek kell lenni az érvényesüléshez. Talán ez kicsit jobban is passzol az én játékomhoz. Korongtartásban sokat fejlődhetek például, erre Kanadában nem volt lehetőségem, annyira gyorsan kellett mindig dönteni.”

Mihalik rendszeresen meghívót kap a korosztályos nemzeti együttesekbe is, ami kiemelt fontosságú a sportpályafutásában.

„Számomra mindig is a válogatott szereplés volt a legfontosabb, az aktuális klubcsapatomon felül is. Bárhová is megyek játszani, mindig az lesz az első. Örülök, hogy a juniorválogatott az I/A csoportban szerepelhet jövőre, ez nem csak csapatként, hanem egyénileg is nagy lehetőség, hiszen sok játékosmegfigyelő érkezik ezekre a tornákra.”

Igyekszik tudatosan építeni a pályafutását, jelenleg Finnországban jól érzi magát, aztán pedig meglátja, mit hoz a jövő.

„A suliban éppen tizenkettedikes vagyok, tehát jövőre kell eldöntenem a továbbtanulást. Mindenképpen úgy akarom csinálni, hogy a hoki mellett ezt is ugyanúgy tudjam folytatni. Az amerikai egyetemi ösztöndíj lenne a legjobb megoldás, ott van a legjobban kitalálva ez a rendszer. Meglátjuk, hogy az összejön-e.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik