Jégkorong: Kreisz Brúnó csak érettségizni jött haza Finnországból

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 12:52
Címkék
Eredményes első évet zárt Finnországban az U20-as jégkorong-válogatott játékosa, Kreisz Brúnó. A 18 esztendős csatár tavaly nyáron a MAC-ból került a KalPa együtteséhez, amellyel meg is nyerte a juniorligát. A most érettségiző hokis a következő évadot is a finn ligában töltené, a korosztályos válogatottal pedig a feljutást célozza meg decemberben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKreisz Brúnó tavalynyáron került a MAC Budapest együttesétől az egyik meghatározó finn jégkorongklub, a KalPa juniorcsapatához. A 18 esztendős támadó éppen ahhoz az együtteshez igazolt, amelyben a nagyválogatott egyik vezére, Sebők Balázs is játszik. Kinti találkozásuk nem véletlen, hiszen Brúnó az idősebb, szintén a MAC-ban nevelkedett játékos révén került Finnországba.Bruckner Vince – utanpotlassport.huKreisz Brúnó tavalynyáron került a MAC Budapest együttesétől az egyik meghatározó finn jégkorongklub, a KalPa juniorcsapatához. A 18 esztendős támadó éppen ahhoz az együtteshez igazolt, amelyben a nagyválogatott egyik vezére, Sebők Balázs is játszik. Kinti találkozásuk nem véletlen, hiszen Brúnó az idősebb, szintén a MAC-ban nevelkedett játékos révén került Finnországba.

Kreisz Brúnó Fotó: Mudra László
Kreisz Brúnó Fotó: Mudra László

Kreisz Brúnó  •  Fotó: Mudra László

„Valóban így volt, Balázs, illetve az ő édesapja segítségével sikerült külföldre szerződnöm. Még néhány éve a Tüskecsarnokban találkoztunk egy nemzetközi tornán, akkor is felajánlották a lehetőséget. Akkor még nem éltem vele, most viszont már igen. Két csapatot ajánlottak fel, ahova kimehetek próbajátékra, s én végül a KalPa gárdáját választottam.”

Most pedig már túl is van első finnországi szezonján, amely bár sikerülhetett volna jobban is, pozitívan értékelhető. A finn juniorligában aranyérmet nyert a csapatával, az eliteprospects.com statisztikája szerint hat gólt ütött és két aszisztot adott az évadban.

„Amikor hazatértem az első, néhánynapos próbajátékról, nem igazán gondoltam, hogy még visszahívnak. Utána, amikor három hónapot töltöttem kint, megint nem voltam biztos benne, hogy az átmeneti időszakot követően is számítanak majd rám. Viszont mégis ebben a csapatban játszottam végig ezt a számomra nagyon hasznos szezont. Tudom, szerezhettem volna több pontot is, de mivel bajnokok lettünk, egyértelműen eredményesnek mondanám a mostani évadot.”

Brúnó kiemelte a magyar és a finn jégkorong közötti lényeges különbségeket és természetesen azt is, hogy ő maga miben fejlődött a legtöbbet az elmúlt hónapokban.

A KalPa juniorcsapata aranyérmes lett a finn korosztályos ligában
A KalPa juniorcsapata aranyérmes lett a finn korosztályos ligában

A KalPa juniorcsapata aranyérmes lett a finn korosztályos ligában

„Az egyik legszembetűnőbb a játék sebessége volt. Sokkal kevesebb időm volt a pályán, mint korábban Magyarországon. Ezen kívül pedig a finn ligában sokkal nagyobb a versenyhelyzet csapaton belül, nagyobb a merítési lehetőség a klubokban, a válogatottról pedig már nem is beszélve. A legtöbbet talán koritechnikában fejlődtem, de sokat javult a reakcióidőm is.”

Egyébként a kezdeti időszakban sem okozott neki gondot az ismeretlen környezet, mivel rengeteg segítséget kapott a helyiektől.

„A klubvezetők készségesek voltak, gondoskodtak az étkezésemről, a szállásomról, körbevezettek a városban, Kuopióban. A csapattársak pedig rögtön befogadtak. Bár szinte én voltam egyedül légiós, tettek róla, hogy egy percig se érezzem egyedül magam, nagyon megkönnyítették a beilleszkedésem.”

A következő szezont viszont már biztosan nem KalPa együttesében tölti, ugyanakkor mindenképpen maradna finn ligában. De egyelőre nem erre koncentrál…

Most éppen az érettségi közben vagyok, a legfontosabb, hogy az jól sikerüljön. Bár magántanuló vagyok, és csak félévkor jöttem haza, egyelőre minden rendben ment, remélem jól sikerül mindegy. Utána pedig szeretnék Finnországban maradni, a következő hónapokban dől el a sorsom. Az év végén az U20-as válogatottal vissza akarunk kerülni divízió I/A csoportba. Oda, ahonnan tavaly kiestünk.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik