Jégkorong: két fehérvári fiatal finnországi próbája

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.18. 08:59
Címkék
Együttműködési megállapodást kötött az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és a finn élvonalbeli Hämeenlinnan Pallokerho vezetősége. Ennek kererében a székesfehérváriak egyik legígéretesebb játékosa, Vértes Nátán a következő évadot a helyi juniorligában tölti, míg a 17 esztendős Horváth Milán szintén próbajátékon vehet részt.

B. V. – utanpotlassport.huMinden fiatal jégkorongozó álma az NHL-es szereplés, a tengerentúli karrier. De azért az sem olyan rossz, ha a finn elitligába szerződik egy-egy ígéretes hokis. Az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és Hämeenlinnan Pallokerho együttműködési megállapodás jött létre, amely többek között lehetőséget ad magyar fiataloknak, hogy a kontinens egyik legerősebb bajnokságában próbálhassák ki magukat.B. V. – utanpotlassport.huMinden fiatal jégkorongozó álma az NHL-es szereplés, a tengerentúli karrier. De azért az sem olyan rossz, ha a finn elitligába szerződik egy-egy ígéretes hokis. Az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és Hämeenlinnan Pallokerho együttműködési megállapodás jött létre, amely többek között lehetőséget ad magyar fiataloknak, hogy a kontinens egyik legerősebb bajnokságában próbálhassák ki magukat.

Fekti István szerint mérföldkő az Ocskay-akadémia életében Vértes Nátán (képünkön) Finnországba igazolása Forrás: Fehérvár AV19
Fekti István szerint mérföldkő az Ocskay-akadémia életében Vértes Nátán (képünkön) Finnországba igazolása Forrás: Fehérvár AV19

Fekti István szerint mérföldkő az Ocskay-akadémia életében Vértes Nátán (képünkön) Finnországba igazolása  •  Forrás: Fehérvár AV19

Az akadémia sportigazgatója, Fekti István a kooperáció történetéről és az északi kapcsolatról mesélt:

„Tíz éve Finnországban, a Hämeenlinnan együttesében edzősködik a székesfehérvári származású edzője, Veréb-Dér Botond, rajta keresztül jött létre az egész kapcsolat. Először tavaly októberben voltunk kint ketten Szélig Viktorral, akkor nagyon sikeres három napot töltöttünk ott, olyannyira, hogy márciusban az U14-es csapatunk is vendégszerpelt náluk, míg április elején ők jöttek Fehérvárra. A látogatások során mindkét fél maximálisan elégedett volt, így márakkor megállapodtunk, hogy egy-két játékosunkat megnézik a nyáron.”

Végül két Volán-tehetség kapott erre lehetőséget. A 17 esztendős Horváth Milán jelenleg is próbajátékon vesz részt, míg 18 éves Vértes Nátánra már le is csapott az „testvéregyüttes”. Fekti szerint az akadémia életében mérföldkő, hogy Vértes lehetőséget kap a finn elitligában.

„Nátán tíz éves kora óta Székesfehérváron játszik, óriási dolog, hogy elsőéves juniorként egy ilyen erős bajnokságban kap szerepet. Az ő esetében felmerült több külföldi lehetőség is, de mindenképpen szerettük volna, ha olyan helyre megy, ahol van kapcsolatunk, és ismerjük a klubot. Hogy utána hogyan alakul a karrierje, az igazából rajta múlik. Szurkolunk neki, hogy sikerüljön ott megragadnia, de ha úgy, adódik tárt karokkal várjuk vissza Székesfehérvárra. Mindenesetre az utóbbi évek tapasztalatai alapján bízom benne , hogy Sebők Balázshoz, Hári Jánoshoz és Galló Vilmoshoz hasonlóan neki is hasznára válik az északi kirándulás.”

Fektiék alaposan körbejárhatták a finn egyesület létesítményeit, láthatták az ottani lehetőséget. De vajon mi az, amit a Volán esetleg „hazahozhat” abból Magyarországra.

„Sok hasonlóság is van a két rendszerben. Például ők is nagyon sok játékossal dolgoznak, rengeteg fiatal tartozik a klubhoz. Az egyik fő különbség, hogy egészen fiatal korban náluk még nem jellemző a sportágspecifikáció. A gyerekek több sportágat is űzhetnek egyszerre, ezáltal a mozgásuk fejlődése lényegesen komplexebb lesz. A másik nagy előnye a finn ligának pedig az, hogy már a nagyon fiatal korosztályokban is igen komoly a versengés, és már elég korán éles, magas hőfokú meccset játszanak a gyerekek. Erre itthon nagyon ritkán van lehetőség.”

Fekti egyébként úgy gondolja, amennyiben mindkét fél továbbra is elégedett lesz, és a „kiküldött” játékosok beválnak hosszú és gyümölcsöző együttműködést folytathatnak a Hämeenlinnan Pallokerho együttesével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik