Jégkorong: hatgólos siker az ukránok ellen az U20-as vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
2018.12.09. 22:54
Címkék
Az első percekben ráijesztett a mieinkre az ukrán válogatott a lengyelországi U20-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokság második fordulójában, a 2–0-as hátrány után azonban igazi gálaelőadást tartott a magyar együttes. Vas Márton legénysége 9–3-ra győzött, s ezzel két forduló után vezet a Tychyben zajló tornán.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu „Nehéz meccs lesz, de ha azt játsszuk, amit tudunk, nem lehet probléma” – nyilatkozta Kiss Dávid, az U20-as jégkorong-válogatott másodedzője az ukránok elleni meccs előtt a lengyelországi divízió I/B csoportos vb-n, annak ellenére, hogy három nappal korábban, felkészülési mérkőzésen a keleti szomszéd diadalmaskodott. De bizakodásra adhatott okot, hogy a magyar csapat a nyitó fordulóban 3–1-re verte a japánokat, míg az aktuális rivális vereséggel kezdett a házigazda lengyelek ellen.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu „Nehéz meccs lesz, de ha azt játsszuk, amit tudunk, nem lehet probléma” – nyilatkozta Kiss Dávid, az U20-as jégkorong-válogatott másodedzője az ukránok elleni meccs előtt a lengyelországi divízió I/B csoportos vb-n, annak ellenére, hogy három nappal korábban, felkészülési mérkőzésen a keleti szomszéd diadalmaskodott. De bizakodásra adhatott okot, hogy a magyar csapat a nyitó fordulóban 3–1-re verte a japánokat, míg az aktuális rivális vereséggel kezdett a házigazda lengyelek ellen.

Az összecsapás mégis rémálomszerűen indult: négy perc alatt Morozov és Perusenko találata után kétgólos hátrányba került a csapat, az ukránok átrohantak az ingatag magyar védelmen. Aztán viszont szépen lassan ébredezett, kezdte felvenni a ritmust a társaság. Olyannyira, hogy a harmad közepére már kisebb nagyobb helyzetekig is eljutott.

Péter Andor góljával vette át a vezetést a magyar válogatott Forrás: MJSZ/TSH Fotó
Péter Andor góljával vette át a vezetést a magyar válogatott Forrás: MJSZ/TSH Fotó

Péter Andor góljával vette át a vezetést a magyar válogatott  •  Forrás: MJSZ/TSH Fotó

Mi több, a 12. percben Mihály Ákos korcsolyázott be a koronggal a kapu elé, majd Vas Márk elé talált, a távoli lövés pedig utat talált a kapuba. Az első szünetig nem sikerült közelebb zárkózni, mindkét oldalán egy-egy kihasználatlan emberelőnyt lehetett feljegyezni.

A folytatásban aztán beindult a magyar henger. Igaz, az első nyolc perc viszonylagos csendben pergett le, de utána tíz percen belül négyet is berámoltak Vas Márton tanítványai. Császár Hunor kezdte a sort, emberelőnyből egyenlített, utána Vértes Nátán tálalt pazarul a jól érkező Péter Andor elé, majd Papp Kristóf és Péter Donát közeli találata után emelkedhettek magasba az ütők. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, a mieink 5–2-es vezetéssel fordulhattak a záró etapra.

Amelyben a legkevésbé sem vettek vissza. Három percen belül újabb két gól született: előbb Horváth Bálint, majd a másodikat jegyző Császár volt eredményes, így még lejjebb csúszott a már amúgy is óriási szakadékban lévő ukrán gárda (7–2). A vége 9–3 lett: magyar oldalon még Kovács Alex és újra Papp, a riválisnál Peresunko járt túl a védelem eszén.

A kiütéses siker azt eredményezi, hogy a magyar válogatott – a szlovénokkal egyenlő pontszámmal, de jobb különbségének köszönhetően – vezeti a vb-t két forduló után.

Vas Márton
Vas Márton

Vas Márton

A találkozó után Vas Márton szövetségi kapitány értékelte a látottakat, elmondta, az elején kicsit bennragadt a csapat az öltözőben.

„Az első szünetben ezen kellett őket átzökkenteni, és azt tudatosítani a fejekben, hogy sokat korcsolyázó, gyors, kapura törő játékra képesek. A második harmadban megtaláltuk a fonalat, amit elveszítettünk, és mindenki egy irányba evezett. Tudják ezt a játékot, a kérdés, mennyire tudják megvalósítani. Amikor elkezdtünk gólokat lőni, megtörtük az ukránokat, s elment a kedvük a játéktól.”

És természetesen a Finnországban légióskodó Vértes Nátán is elégedett volt.

„Az elején álmosan kezdtünk, de utána belepörögtünk a meccsbe. Jó érzés volt ennyi gólt szerezni. Remélem, hogy így fogunk végig menetelni, az összes meccset behúzzuk, és világbajnokként mehetünk haza.”

Legközelebb kedden kora délután, az olaszok ellen lépnek jégre Vértesék.

U20-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, TYCHY (LENGYELORSZÁG)
Első forduló:
Magyarország–Ukrajna 9–3 (1–2, 4–0, 4–1)
Gól:
Császár 2 (28., 43.), Papp 2 (37., 60.), Vas (12.), Péter A. (32.), Péter D. (39.), Horváth B. (41.), Kovács A. (56.) ill. Peresunko (4., 58.), Morozov (2.)
A másik két mérkőzésen:
Szlovénia–Japán 5–3
Lengyelország–Olaszország 1–3
A vb állása: 1. Magyarország 6 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Olaszország 3, 4. Lengyelország 3, 5. Japán 0, 6. Ukrajna 0
Korábban:
Magyarország–Japán 3–1
A további program:
December 11., kedd: Magyarország–Olaszország, 13 óra.
December 12., szerda: Magyarország–Szlovénia, 20 óra.
December 14., péntek: Magyarország–Lengyelország, 16.30.

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek