Jégkorong: Halász Béni már az első évad után szintet lépne Amerikában

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 12:18
Címkék
„A legfontosabb, hogy a teljes szezonban jól teljesítsek. Ha például tíz meccsen jól véd egy kapus, akkor a játékos-megfigyelők felkapják a fejüket, aztán gyorsan le is teszik” – mondja a 18 éves korosztályos válogatott jégkorongkapus, Halász Béni, aki a következő szezonban már az NAHL-es New Mexico Ice Wolves csapatát erősíti.

Áprilisban jelentették be, hogy a korosztályos jégkorong-válogatott kapusa, Halász Béni Linz után a tengerentúlon folytatja a pályafutását. Az NAHL-ben – amelyben az elmúlt évadban egyetlen magyarként Vértes Nátán játszott – a New Mexico Ice Wolves együttese csapott le rá.

„Az előző szezonban az Alps Ligában játszottam, amikor egy olaszországi játékos-megfigyelő keresett meg azzal, hogy kipróbálnám-e magamat Észak-Amerikában. Utána hosszabb ideig nem beszéltünk, március végén viszont konkrét ajánlatokkal állt elő, amelyek közül az új-mexikói volt számomra a legkedvezőbb.”

Halász Béni lesz az első magyar kapus az NAHL-ben Forrás: MJSZ
Halász Béni lesz az első magyar kapus az NAHL-ben Forrás: MJSZ

Halász Béni lesz az első magyar kapus az NAHL-ben  •  Forrás: MJSZ

A 18 éves kapus már azelőtt történelmet írt, hogy egy lövést is kivédett volna az NAHL-ben, hiszen ő lesz a liga történetének első magyar kapusa.

„Amikor megtörtént a bejelentés, az első napon kicsit elszálltam a földtől, úgy éreztem, hatalmas lehetőségekkel nyíltak ki előttem. Most viszont már inkább úgy gondolom, felelősség, hogy odakerültem, hiszen nem csak magamat, hanem a magyar jégkorongot fogom képviselni. Próbálok majd ennek megfelelően teljesíteni.”

Most ugyan távozik csapatától, de a Linzben töltött évek sem múltak el nyomtalanul. Állítja, ott fejlődött legtöbb eddig pályafutása alatt.

„Nagyon örültem, amikor tizenöt évesen megkaptam a lehetőséget, hogy külföldre szerződjek, nagyon profi közegbe kerültem. Jürgen Penker személyében pedig egészen kivételes kapusedzővel dolgozhattam, végig mindenben segített, nélküle nem tarthatnék itt.”

Halász édesapja sportszeretetének köszönhetően már másfél évesen jégkorongmeccsekre járt, Pesterzsébeten pedig négy évesen kezdett el hokizni. Most pedig Amerikába készül ahova a tervek szerint augusztusban utazik ki.

„A legfontosabb, hogy a teljes szezonban jól teljesítsek. Ha például tíz meccsen jól véd egy kapus, akkor a játékos-megfigyelők felkapják a fejüket, aztán gyorsan le is teszik. Huszonöt-harminc meccset szeretnék védeni, hogy szintet tudjak lépni, és akár az USHL-ben, akár az NCAA-ben kipróbálhassam magamat.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik