Jégkorong: fair play-díjat kaptak az FTC legkisebb hokisai

Gy. Szabó Csilla utanpotlassport.huGy. Szabó Csilla utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.25. 08:56
Címkék
„A gyerekek még hihetetlen gyorsasággal tanulnak, feltétel nélkül elfogadják és segítik egymást” – jelenti ki Hudák Gábor az FTC-Telekom jégkorongszakosztályának szakmai igazgatója, a MOB fair play bizottságától kapott kitüntető diploma kapcsán. A zöld-fehér egyesület hokisai élen járnak a siket és nagyothalló fiatalok integrálásában.

A sportszerű viselkedést nem lehet elég korán kezdeni. Az FTC-Telekom U8-as és U10-es jégkorongozóinak példája legalábbis ezt bizonyítja. A zöld-fehérek siketeket és nagyothallókat integráló programja nem is maradt elismerés nélkül, a Magyar Olimpiai Bizottság fair play gáláján a klub fiatal hokisait is a díjazottak között szólították a színpadra, a sportszerű viselkedés népszerűsítéséért kaptak kitüntető diplomát.

De vajon ki volt az ötletgazda? Talán meglepő, de egy ép fiatal hokis apukája, Mártonffy Máté. A siketlimpiai arany- és ezüstérmes vízilabdázó fia révén került a jégpálya szélére, és beleszeretett a sportágba. A hallássérültek világát jól ismerő Mártonffy ezért Hudák Gáborhoz, az FTC-Telekom jégkorongszakosztályának szakmai igazgatójához fordult elképzelésével, miszerint a siketek és nagyothallók is megpróbálkozhatnának a hokival.

A fiatalok a szinpadon állva átérezhették milyen jó érzés a Fradi családhoz tartozni Forrás:FTC-Telekom
A fiatalok a szinpadon állva átérezhették milyen jó érzés a Fradi családhoz tartozni Forrás:FTC-Telekom

A fiatalok a szinpadon állva átérezhették milyen jó érzés a Fradi családhoz tartozni  •  Forrás: fradi.hu

− Azonnal jó ötletnek tartottam, és végül a klubvezetés támogatását is megkaptuk, hogy létrehozzunk egy csapatot a régi népligeti sátorban – emlékszik vissza az öt-hat évvel ezelőtti kezdetekre az egykori válogatott jégkorongozó Hudák Gábor, aki szerint a sportolók szellemiségéhez általában, a hokisokéhoz pedig különösen jól passzol ez az integrációs szerep. Bár akkor egy felnőttcsapattal indult a kezdeményezés, a fiatalok bevonása sem váratott sokáig magára. – Úgy három éve fordultak komolyra a dolgok, új sátor épült, bővült a jégfelület, és a felnőttek nemzetközi tornákra kezdtek járni. Ekkor merült fel az ötlet, mi lenne, ha gyerekekkel is foglalkoznánk?

A gondolatot tett követte, és heti két alkalommal a fiataloknak is szerveztek edzéseket. Mártonffy Máté fejében kezdetben az általa vezetett felnőttcsapat utánpótlása körvonalazódott, ám a kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy négy-öt fiatal ma már a ferencvárosi korosztályos csapatba is bekerült. Pedig az ötletgazda azt hitte, három-négy gyereknél nem is lesz több érdeklődő. Végül rövid idő alatt megközelítették a húszas létszámot.

− Még nem tudjuk, ezek a fiatalok később, felnőttként hogyan kapcsolódhatnak be egy hagyományos csapat életébe. A siketek hivatalos hokimeccsein ugyanis a játékvezetők kézjelekkel kommunikálnak, a játékmegállásokat pedig a palánkon, illetve a kapuk mögött kihelyezett lámpákkal és ledcsíkokkal jelzik. A gyerekeknél enélkül sem jelent problémát az integrálás, élmény nézni, ahogy együtt játszanak. Ebben a korban hihetetlen gyorsasággal tanulnak, feltétel nélkül elfogadják és segítik egymást. De a sport maga is ezt a szellemiséget tanítja, mi pedig elkötelezettjei vagyunk a siket és nagyothalló gyermekek beilleszkedését segítő programnak – foglalta össze a tapasztalatait Hudák Gábor, majd hozzátette, a MOB elismerésének nagyon örültek, a gálára pedig azért vittek magukkal három fiatalt, hogy érezzék milyen jó, amit csinálnak, és milyen nagyszerű érzés a Fradi családhoz tartozni.

A ferencvárosi kezdeményezés azonban nemcsak jó, de hasznos is. A jégkorong révén az ép gyermekek megtanulják a siketnéma jelrendszert, a fogyatékkal élő fiatalok pedig gyakorlatot szereznek a mindennapi hagyományos kommunikációban. Így lesz mindenki nyertes, hiszen a későbbiek során, a civil életben, egyik is, másik is, nagy hasznát veszi majd az öltözőben és a pályán tanultaknak.

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik