Jégkorong: elmarad a vb, átírták az U20-as válogatott forgatókönyvét

Vágólapra másolva!
2020.10.09. 11:10
Címkék
Törölték a decemberi U20-as I/A csoportos hoki vb-t, az év legfontosabb eseményét nívós felkészülési meccsekkel pótolnák. A szövetségi kapitányt, Horváth Andrást kérdeztük.

Történelmi esély előtt állt az U20-as jégkorong-válogatott, hiszen a dániai I/A csoportos világbajnokságon – a világ tizenhat legjobb csapata között – a sportág magyarországi történetében elsőként vívhatta volna ki bennmaradást. Az esély az esemény törlésével elszállt, így valószínűleg a 2001-es születésű játékosok nem szerepelhetnek többet korosztályos vb-n.

„Nem kaptunk még hivatalos állásfoglalást, de valóban, alighanem az utolsó éves játékosainknak nem lesz több lehetőségük az utánpótlásban – válaszolta kérdésünkre a szapporói válogatott tagja, az U20-as nemzeti együttes szövetségi kapitánya, Horváth András. – A jövőben természetesen a 2002-es születésűekre kell építenünk a válogatottat, de nem engedjük el a 2001-esek kezét sem. Figyelemmel követjük, hogy ki mennyit játszik a klubjában, és aki nem kap elég lehetőséget magas szinten az idősebbek közül, annak meghívót fogunk küldeni. Továbbra is minden támogatást megkapnak akár táplálkozás, erőnléti edzés, rehabilitáció, gyógytorna, sportpszichológia terén, de kárpótolni ezzel sem tudjuk őket az elmaradt világbajnokság miatt, amely hatalmas kiugrási lehetőség lett volna nekik.”

Horváth Andrásnak (jobbra) teljesen újra kellett terveznie a juniorválogatott programját Fotó: Dobos Sándor/MJSZ
Horváth Andrásnak (jobbra) teljesen újra kellett terveznie a juniorválogatott programját Fotó: Dobos Sándor/MJSZ

Horváth Andrásnak (jobbra) teljesen újra kellett terveznie a juniorválogatott programját  •  Fotó: Dobos Sándor/MJSZ

A szakmai stáb eddig augusztusban egy hetet tudott közösen dolgozni még augusztusban a juniorválogatottal. Bár nem az volt az eredeti terv, a Vasas elleni játszott dupla felkészülési meccset a csapat. Horváth elmondta, elégedett volt a látottakkal, hiszen egy Erste Ligás alakulatot múltak felül kétszer, a játékosok közül sokan okoztak neki kellemes meglepetést és nagyon kevés olyan fiatal volt, akitől többet várt a mutatottnál.

Azzal kapcsolatban azonban ő is bizonytalan, hogy miként alakul a további program. Terveik persze vannak.

„Reméljük, hamarosan okosabbak leszünk, egyelőre azt tudom mondani, hogy november elején és decemberben is szeretnénk minőségi ellenfelekkel találkozni. A szervezés természetesen nem könnyű, a jelenlegi járványhelyzetben minden ország óvatos, sokszor a már lekötött meccseket is le kell mondani. Novemberben már lenne egy olaszországi tornánk, de a szervezők még egy kis időt kértek a különböző engedélyek beszerzése miatt. Van a fejünkben már B és C terv is, nagyon bízunk abban, hogy az idén még kétszer nívós riválisokkal, minél teljesebb összeállításunkban tudunk találkozni.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik