utanpotlassport.hu 2019.04.13 10:43 Frissítve: 2019.04.13 10:53

Jégkorong: a feljutás a cél az U18-as vb divízió I/B csoportjában

Vasárnap kora délután útjára indul a korong a székesfehérvári U18-as divízió I/B csoportos világbajnokságon. A magyar fiúk a feljutás reményében kezdik a hatcsapatos tornát, s az első mérkőzésen máris a legerősebb riválissal, az osztrák válogatottal találkoznak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Amikor legutóbb korosztályos jégkorong-világbajnokságot rendeztek hazánkban, az eseményt magyar siker koronázta. Az U20-as gárda 2016 decemberében kiharcolta az I/A csoportba – vagyis a világ legjobb tizenhat csapata közé – kerülést a káposztásmegyeri Jégpalotában. Ezúttal az ifjúsági, vagyis az U18-as korosztályon sor Székesfehérváron, hogy véghez vigye az elődökéhez hasonló bravúrt.

Schlekmann Márk a válogatott erőssége lehet a székesfehérvári U18-as vb-n Forrás: MJSZ

Schlekmann Márk a válogatott erőssége lehet a székesfehérvári U18-as vb-n  •  Forrás: MJSZ

Az I/B csoportos világbajnoksággal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a felnőttek között az I/A (azaz a magyar felnőttválogatott jelenlegi) szintjének felelne meg, ugyanis az utánpótlás-korosztályokban csupán tíz csapat alkotja az elitet. A feljutás egyáltalán nem megoldhatatlan feladat a korábbi kiváló játékos, Svasznek Bence legénysége számára.

A 2008-as „szapporói csodában” részes szövetségi edző sem kertel, kimondja az együttes egyértelmű célját.

„Mindenképpen fel akarunk jutni! Erős ellenfeleink lesznek, de a mi csapatunk is jó képességű hokisokból áll. Olyan együttest szeretnék a jégen látni, amelynek játékosai sokat  korcsolyáznak, agresszíven játszanak, és folyamatos nyomást helyeznek az ellenfelére. Papíron az osztrákok a legerősebb riválisaink, velük kezdünk, de nem szabad erre az összecsapásra kihegyezni az egész világbajnokságot. Bármi is lesz a nyitómeccsen, a további négy találkozón is a maximumot kell nyújtanunk.”

A nagyra törő céloknak van alapjuk, hiszen a felkészülési tornákon remekelt a társaság. A srácok a decemberben a Jégpalotában rendezett Négy Nemzet-tornán például felülmúlták az ukránokat, a legfelső osztályban játszó szlovákokat és, bár vereség lett a vége, kiélezett meccset vívtak a dánokkal is.

A hazai pálya pedig – ahogyan az edzők és a játékosok is hangsúlyozzák – csak előnyére válhat az együttesnek. Különösen, hogy a keretből hatan nap mint nap az a vb-nek otthont adó Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban edzenek, és ellenfélként a többiek is gyakran megfordulnak a fehérvári komplexumban.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a talán legígéretesebb magyar fiatal, az amerikai juniorligában (USHL) remeklő Papp Kristóf nem lehet ott a jégen. A Madison Capitols 17 éves csatára a múlt év végi, lengyelországi U20-as vb-n a válogatott legeredményesebb játékosa volt, ezúttal viszont – mivel már sokat hiányzott – a középiskolája nem engedte el.

A csapat kvalitásaira persze így sem lehet panasz. A fiatalok ezt először vasárnap este fél nyolctól a legerősebbnek tartott osztrákok ellen bizonyíthatják, majd sorban a szlovénok, a britek, az olaszok és a japánok jönnek.

A kéthetes, közvetlen felkészülésen minden a tervek szerint haladt, Svasznek stábja elégedett volt a játékosok teljesítményével. Az utolsó felkészülési mérkőzésen azonban kevésbé volt összeszedett a társaság, és 4–1-es vereséget szenvedett a Vasas Erste Ligában szereplő felnőttjeitől.

Talán nem is olyan nagy baj. Mert, ugye, ha a főpróba nem sikerül…

U18-AS I/B CSOPORTOS JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
A magyar U18-as válogatott kerete:
Kapusok:
Farkas Roland (MAC Budapest), Horváth Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA)
Hátvédek: Csollák Márkó (MAC Budapest), Dobmayer Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA),  Falus Ádám (Zürich Lions, svájci), Gáspár Levente (UTE), Hadobás Zétény (Wings HC, svéd), Horváth Milán (Ifj. Ocskay Gábor JA), Mayer Martin (MAC Budapest), Ortenszky Tamás (Biel Bienne, svájci)
Csatárok: Ambrus Gergő (Ifj. Ocskay Gábor JA), Béres Boldizsár (UTE), Keresztes Levente (MAC Budapest), Komáromy Botond (Okanagan, osztrák), Kozma Ferenc (Debreceni HK), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mesterházy Bálint (Okanagan, osztrák), Németh Kristóf (Ifj. Ocskay Gábor JA), Rétfalvi Kristóf (Ifj. Ocskay Gábor JA), Rózsahegyi András (HC Plzen, cseh), Sárdi Máté (Dukla Trencin, szlovák), Schlekmann Márk (MAC Budapest), Szűcs Ádám (Augsburg, német), Varga Balázs (Kookoo, finn)
A magyar csapat programja: Április 14., 19.30: –Ausztria; Április 15., 19.30: –Szlovénia; Április 17., 19.30: –Nagy-Britannia; Április 19., 16: –Olaszország; Április 20., 19.30: –Japán

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.