Jégkorong: a 17 éves Kozma Dávid marad a svéd ifjúsági élvonalban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.23. 12:21
Címkék
Második szezonját zárta a 17 éves Kozma Dávid a svéd Karlskrona élvonalbeli U18-as együttesében. A magyar játékos szezonját sérülés hátráltatta, az év végére lendült a formába, a csapat viszont így is kiesett. Ő viszont ennek ellenére az elsőosztályban szerepel ősztől. Erről, a svéd jégkorongról és a terveiről is beszélt az Utanpotlassport.hu-nak.

B. V. – utanpotlassport.huÉvek óta a svéd korosztályos ligákban edződik a 17 éves támadó, Kozma Dávid. Az elmúlt két évben az U18-as élvonalban szereplő Karlskrona gárdáját erősítette, amelyben rendre nagy mennyiségben szállította a gólokat, asszisztokat. A csapat eredménytelensége miatt mégis felemásra értékeli az nemrég befejeződött szezont.B. V. – utanpotlassport.huÉvek óta a svéd korosztályos ligákban edződik a 17 éves támadó, Kozma Dávid. Az elmúlt két évben az U18-as élvonalban szereplő Karlskrona gárdáját erősítette, amelyben rendre nagy mennyiségben szállította a gólokat, asszisztokat. A csapat eredménytelensége miatt mégis felemásra értékeli az nemrég befejeződött szezont.

Kozma Dávid jövőre is a svéd U18-as élvonalban játszik
Kozma Dávid jövőre is a svéd U18-as élvonalban játszik

Kozma Dávid jövőre is a svéd U18-as élvonalban játszik

„Ha a saját teljesítményemet nézem, akkor jobb és rosszabb évem egyaránt volt már. Év közben sérülés hátráltatott, de az év vége felé újra formába lendültem. Csapatnak viszont nem ment jól, kiestünk a bajnokságból, ezért jövőre már egy másik elsőosztályú együttesben folytatom.”

De kanyarodjunk vissza egy kicsit a kezdetekhez. Hogyan kezdett egyáltalán Dávid jégkorongozni és milyen körülmények között került ki később Svédországba?

„Testvérem előbb játszott, mint én, így két-három éves koromban már csúszkáltam a jégen. A MAC-ban kezdtem a pályafutásomat, aztán tízesztendősen kerültem ki Svédországba, szintén a bátyámat követve. Az alkalmazkodás nem volt túl nehéz, mivel kint fiatalabb korban sokkal kevesebb, általában két edzés van hetente.”

Hét év játék után, vajon mit tart Dávid a legnagyobb különbségnek a magyar és a svéd utánpótlás között?

„Fizikailag nem látok nagy különbséget a kettő között, abban a magyar játékosok is felveszik a versenyt. Viszont a svédek a technikát sokkal hamarabb megtanulják. Mindegyik csapatban vannak kiemelkedően jól képzett játékosok.”

Dávid vérbeli csatár, így természetesen támadni szeret a legjobban. Azt is tartja legnagyobb erősségének.

„A koronggal való játékban vagyok a legjobb. Gyakran tudok olyan helyzeteket előidézni, – akár magamnak, akár a csapattársaimnak – amelyekből jó eséllyel gól születik. A legfontosabb, hogy a következő években fizikailag megerősödjek, de korongmegtartásban, koritechnikában, védekezésben és a pozíciós játékban is szeretnék továbbfejlődni.”

Kitűzte már a célokat a következő szezonra is, amelyet továbbra is a svéd U18-as élvonalban tölt majd.

„Minden évben arra törekszem, hogy annyit fejlődjek, amennyit csak lehet. Ezen kívül pedig jó lenne elérni, amérkőzésenként egy pontos átlagot. Mindig jót tesz az önbizalmamnak, ha az eredményben is látszik, hogy hasznos, amit csinálok.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik