Íjászat: rekord létszám a fiatalok hét végi budaörsi terembajnokságán

Vágólapra másolva!
2018.03.16. 10:38
Címkék
Olyan bulvárhírre, hogy teremben lövöldöztek fiatalok, már szinte fel sem kapjuk rémisztgetésekhez edződött fejünket. Ha viszont sportos információként értesülünk arról, hogy sosem látott nagyságú mezőny röpíti két napon át, teremben, a nyílvesszőit Budaörsön, bizony felfigyelünk, a történet érdekessé válik.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A szombat-vasárnapi országos teremíjász-bajnokságra rekordnevezés futott be a szövetséghez, s ami a mi szempontunkból igazán érdekes: a háromszáz feletti indulói létszám fele utánpótláskorú.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A szombat-vasárnapi országos teremíjász-bajnokságra rekordnevezés futott be a szövetséghez, s ami a mi szempontunkból igazán érdekes: a háromszáz feletti indulói létszám fele utánpótláskorú.

 

A hétvégi teremíjász ob-n 152 húsz év alatti fiatal vesz részt
A hétvégi teremíjász ob-n 152 húsz év alatti fiatal vesz részt

A hétvégi teremíjász ob-n 152 húsz év alatti fiatal vesz részt • Forrás: Magyar Íjász Szövetség

 

„A hétvégi ob 318 nevezővel rajtol, s a kvalifikációhoz kötött megméretésen a fiatal korosztály is szép számban képviselteti magát: 152 húsz év alatti versenyző áll a lővonalra” – olvashatjuk a szövetség honlapján.

Hogy aztán a részletekről, magáról a jelenségről már Windischmann Mercédesz sportigazgatót faggassuk:
„Kiemelten fontos feladatunk az utánpótlás fejlesztése, ezért is nagy eredmény a rekordnagyságú nevezés. Összehasonlításként: 2015-ben 206 íjász nevezett a bajnokságra, amelyből 92-en voltak húszon inneniek, s azóta is minden évben folytatódott a létszámemelkedés.”

A sportvezető, aki nem mellesleg maga is rendszeresen versenyez, a kérdésre, hogy minek tudható be a változatlan népszerűsödése az amúgy a sporthírekben sem gyakorta szereplő olimpiai sportágnak, kézenfekvő magyarázattal szolgál:
„Sokan és sokat teszünk azért, hogy minél vonzóbbá váljék az íjászat idehaza, s az ifjabb korosztályokból is minél többen jöjjenek hozzánk. Iskolaprogramunk tavaly kezdődött nagyon nagy sikerrel, s igazából csak az anyagiak szabnak határt neki, hogy hány iskolát tudunk bevonni ebbe az újfajta képzési programba, amelynek része, hogy felszerelést is adunk hozzá. Az eddig befektetett munka kezd megtérülni, s ez a mostani ob-nevezésben is visszatükröződik. A gyerekeknek külön bajnokságokat rendezünk, ami azt jelenti, hogy az U14-en keresztül tudnak az országos bajnokságra kvalifikálni. A budaörsi induláshoz is már minimum 40 százalékos ponthatárt kellett teljesíteniük, akiknek nyolc verseny kínált esélyt az ob-kvalifikációra. Ezért is különösen jelentős az utánpótlás mostani kiugróan magas érdeklődése.”

A csúcsjelentkezés miatt egy nap helyett kettőre kellett bontani az idei ob programját. Az úgynevezett irányzék nélküliek, így a történelmi íjászok szombaton vetélkednek, az irányzékosak, tehát az olimpiai és csigás kategóriákban indulók pedig vasárnap küzdenek meg a bajnoki címekért a legkülönbözőbb korosztályokban mindkét nemben, így ifjúsági, kadét-, serdülő- és gyermekkategóriákban.

További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik