Ifjúsági olimpia: latinos rendezés és vendégszeretet

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.15. 14:30
Címkék
A Buenos Aires-i rendezők képtelenek levetkőzni latinos mentalitásukat, legyen szó annak pozitív vagy negatív oldalairól. Óriási vendégszeretettel, de néha kissé bohém módon állnak az ifjúsági olimpia versenyzőihez, edzőihez – mesélik a magyar csapat tagjai. A megkérdezettek két dologban egyetértenek: az argentínai minden eddigi közül a legjobb ifjúsági olimpia, de az ételek minősége azért messze nem tökéletes.

Munkatársainktól - utanpotlassport.huFábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója tizenharmadszor jár ötkarikás játékokon. Először 1988-ban, versenyzőként szerepelt olimpián, és nem is akárhogyan: Mizsér Attila és Martinek János társaként aranyérmes lett az öttusázók csapatviadalán.Munkatársainktól - utanpotlassport.huFábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója tizenharmadszor jár ötkarikás játékokon. Először 1988-ban, versenyzőként szerepelt olimpián, és nem is akárhogyan: Mizsér Attila és Martinek János társaként aranyérmes lett az öttusázók csapatviadalán.

Fábián László szerint az étkezés az egyetlen probléma Buenos Airesben
Fábián László szerint az étkezés az egyetlen probléma Buenos Airesben

Fábián László szerint az étkezés az egyetlen probléma Buenos Airesben

Van tehát rutinja olimpiaügyben, s most azt mondja: kiváló hangulatú, remek esemény a Buenos Aires-i, a korosztályos játékok történetében a legjobb – legalábbis ebben a tekintetben. Az étkezésre viszont panasz van…

„Szinte minden nap azzal kezdődik a csapatgyűlés, hogy az ennivaló minőséget, mennyiségét kifogásolják az egyes országok képviselői, és gondok vannak a kiszolgálás gyorsaságával is. Valamelyest talán javul a helyzet, de a konyhások azt mondják, már így is teljesítőképességük határáig jutottak.”

Az olimpiai faluban két- és háromágyas szobákban laknak a fiatalok. A helyiségek Fábián szerint jóindulattal sem nevezhetők táncparketteknek („Az öttusázók például a sok cuccuktól épphogy beférnek…”), de egyébként barátságos a környezet. A sportigazgató úgy véli, a játékok célja egyébként is az, hogy a fiatalok megszokják a hasonló események miliőjét, ismerkedjenek egymással, mások sportágaival, szurkoljanak a csapattársaiknak; vagyis az, hogy közösségek épüljenek.

A versenyeket pazar helyszíneken rendezik meg, ráadásul mindenütt telt ház van. Noha a belépés ingyenes, a nézőknek regisztrálniuk kell, s ha megtelt a lelátó, csak akkor engednek fel bárkit a tribünre, ha más távozott onnan.

„Így fordulhat elő, hogy több százan vagy akár ezren kígyóznak a bejáratok előtt arra várva, hogy egy-egy szék felszabaduljon. Így volt ez ottjártamkor a tornacsarnokban és az uszodában is.”

A biztonsággal kapcsolatban Fábián László azt mondja, a versenyhelyszíneken tökéletes, pedig a szervezők nem viszik túlzásba az ellenőrzéseket. Ugyanakkor a város bizonyos negyedeiben – ahol sportolók egyedül természetesen nem járkálnak – nem árt levenni a nyakláncot és az órát, de ez Dél-Amerikában egyáltalán nem szokatlan.

A szereplés? „A rajt, mint tudjuk, maga a csoda volt, a mieinket úton-útfélen megállítják a faluban, hogy közös fotót készíthessenek velük. És hol van még a vége…?”

Büszkeségeink, ha találkoznak: úszótehetségeink, Barócsai Petra és Késely Ajna, felettük pedig az olimpiai faluban bemutatott Rubik-kocka Forrás: Turi György
Büszkeségeink, ha találkoznak: úszótehetségeink, Barócsai Petra és Késely Ajna, felettük pedig az olimpiai faluban bemutatott Rubik-kocka Forrás: Turi György

Büszkeségeink, ha találkoznak: úszótehetségeink, Barócsai Petra és Késely Ajna, felettük pedig az olimpiai faluban bemutatott Rubik-kocka
 •  Forrás: Turi György

A kiváló eredményekért az úszók is sokat tettek. Turi György mesteredző tizenegy olimpiával a háta mögött amondó: nem lóg ki a sorból a Buenos Aires-i.

„A szervezés olyan, mint bármelyik másik olimpián volt, amelyen indult versenyzőm. Az olimpiai falu gyönyörűen, átgondoltan megtervezett, kellemes környezetet biztosít a pihenéshez, feltöltődéshez. A szobák, ahogyan az lenni szokott, egyszerűen vannak berendezve, de a minőségre nem lehet panasz” – írja le a helyszínt az úszóválogatott csapatvezetője, aki ugyancsak az étlkezést kifogásolja.

„A minőség gyengébb, a sor hosszabb, mint lenni szokott.”

Ami a sportlétesítményeket illeti, Turi György szerint az uszoda világszínvonalú, ráadásul egy olyan apróságra is gondoltak a tervezők, ami ma még ritkaságszámba megy.

„Tényleg minden igényt kielégítő, minden adott a jó versenyzéshez. A bemelegítő medencék rendben vannak, könnyű a közlekedés a létesítményen belül. A szervezők pedig bevezettek egy újítást is: a versenyzők a medencében elhelyezett kijelzőn a fordulóknál látják a részidejüket, vagyis futam közben pontosan tudják, hogyan állnak. Ez van, akit feldob, van, akit pedig kissé görcsössé tesz. Annyi biztos, hogy szokni kell.”

„Amerre nézünk, sportolók, edzők nyüzsögnek mindenfelé. Nagyon sok, a sporttól független programmal teszik élvezetesebbé a mindennapokat. Utcai zenészek, színpadi show, zene, karaoke és számtalan kulturális kikapcsolódási lehetőség van” – ezt már Penszki Gergely, a strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője mondja Buenos Airesről.

A vívócsapat vezetője, Galli Zsolt jó harminc éve járja a különféle világeseményeket. Szerinte bár a verseny előtt sokakban volt kétség, hogy a dél-amerikai rendezés valóban az olimpiákat idézi-e majd, Buenos Aires minden szempontból megüti a szintet.

„Városnézésre inkább majd a második héten lesz idő, de azok a kollégák, akik nem az olimpiai faluban laknak, csupa szépet mesélnek. A helyiek is nagyon kedvesek, befogadóak. A hangulat sokkal inkább olimpiát idéz, mint korosztályos világeseményt. Az egyetlen különbség a résztvevők életkorából fakad: sokkal kötetlenebb, lazább a légkör. Ez a közeg ránk, edzőkre is jó hatással van, szerintem éveket fiatalodtunk lélekben.”

A vívómestert lenyűgözte a Buenos Aires-i emberekhozzáállása a sporthoz, igaz, mindebbe vegyül némi keserűség is.

„Óriási az érdeklődés az események iránt, a vívócsarnokban is közel telt ház volt minden nap. De az úszás talán a legnépszerűbb. Fantasztikus hangulatot teremtenek a helyiek, láthatóan szeretik a sportot, és büszkék rá, hogy olimpiát rendezhetnek. A minap például annyian voltak az uszodában, hogy hiába mentünk volna szurkolni a magyaroknak, egyszerűen nem fértünk be.”

43663920_1451428778323130_4069315160286691328_n
43663920_1451428778323130_4069315160286691328_n

A közös versenyeknek óriási közösségformáló hatása van: Pusztai Liza és Rabb Krisztián együtt mosolyog az európai válogatott többi tagjával  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Rabb Krisztián kardvívóként egyéniben, majd a nem hivatalos kontinensek közti csapatversenyben is a dobogó legfelső fokára állhatott. Az ifjúsági olimpiai bajnok úgy véli, a szurkolás is sokat segített a versenyeken.

„Egészen megható, ahogyan a magyar küldöttség tagjai járják a versenyeket, és szorítanak, szorítunk egymásért. A döntőmre is egész népes csapat jött ki, csak úgy zengett a csarnok a »Ria, ria, Hungária!« kiáltásoktól.”

A sportlövő Pekler Zalánt is lenyűgözte az, ahogyan egymásért szorítanak a csapattagok.

„A megnyitón sajnos nem tudtam részt venni, mert másnap kora reggel már lőállásba vonultam, így pihennem kellett. A vegyes páros számmal véget értek számomra a küzdelmek, így most bepótolhatom többek között a városnézést. Emellett természetesen a legtöbb olyan versenyre kilátogatok, ahol én is szoríthatok a magyarokért.”

Készül a fotó az utókornak Pekler Zalánról és mongol társáról a nemzetközi vegyespáros-versenyen Fotó: Szalmás Péter/MOB
Készül a fotó az utókornak Pekler Zalánról és mongol társáról a nemzetközi vegyespáros-versenyen Fotó: Szalmás Péter/MOB

Készül a fotó az utókornak Pekler Zalánról és mongol társáról a nemzetközi vegyespáros-versenyen  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Ugyanakkor némi hiányérzet Zalánban is van.

„Egészen impozáns volt a lőtér, ha valamiben mégis lehetettek volna jobbak a versenykörülmények, akkor az egy önálló, külön a döntők számára fenntartott pálya. Ilyen általában szokott lenni a világeseményeken, ezúttal viszont nem volt. Ha valami hiányzott egy kicsit, akkor az ez. No meg egyéniben egy jobb eredmény, de ez sajnos más téma…”

A jelek szerint Buenos Aires mindent megtesz, hogy jó házigazda legyen, ugyanakkor a latinos, időnként kissé lezser hozzáállást nem tudják teljesen levetkőzni az argentinok sem. A birkózó Szél Anna története legalábbis erről árulkodik.

„Amikor leszállt a repülőnk, olyan buszra kerültünk, amelyiknek a sofőrje nem tudta, hol van az olimpiai falu. Folyamatosan körözött a városban, végül másfél órával később érkeztünk meg, mint a többiek. A megnyitó sem sikerült jobban, mert olyan helyre kerültünk, ahonnan szinte semmit nem láttunk. A hangulat viszont hihetetlen volt.”

Anna arról is beszélt, hogy az előzetes kellemetlenségek ellenére nagyon jól érzik magukat a másik birkózólánnyal, Szenttamási Rózával és edzőjükkel, Ritter Dilettával.

„Rengetegen vagyunk, megállás nélkül programokat rendeznek. A karaoke például nagyon vicces szokott lenni. Jólesik, hogy mindenki barátságos. Nemcsak a magyarokat sikerült jobban megismerünk, hanem a többi ország versenyzőit is – ez fantasztikus élmény.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik