Idén 77 fiatal sportolót támogat a Mol Alapítvány

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 16:14
Címkék
Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

A Mol Tehetségtámogató Program 2006 óta nyújt anyagi segítséget a fiatal sportolóknak, és az alapítvány idén is kihirdette a pályázat győzteseit. A sport kategóriát illetően a korábbi évekhez képest jelentős változások történtek. A legfontosabb módosítás, hogy az alapítvány az alapprogramban 2021-től a 10 és 16 év közötti fiatalok segítésére fókuszál, a 16 év felettiek a Klasszis programon keresztül nyerhettek el támogatást.

 

Az öttusázó-ígéret, Zemán Zóra is az idei támogatottak között Fotó: UIPM/Krzysztof Kuruc
Az öttusázó-ígéret, Zemán Zóra is az idei támogatottak között Fotó: UIPM/Krzysztof Kuruc

Az öttusázó-ígéret, Zemán Zóra is az idei támogatottak között • Fotó: UIPM/Krzysztof Kuruc

 

„Az alapprogramban négyszáztizennégy pályázat érkezett a felhívásunkra, ebből hatvanhét fiatal nyert el támogatást, míg a klasszis kategóriában a negyvenhat pályázóból tíz sportoló részesült díjazásban – tájékoztat Koncz Kinga, a Mol Alapítvány megbízott ügyvezetője. – A pályázatok elbírálásában továbbra is az eredményesség volt az elsődleges, emellett a szociális szempontokat is figyelembe vettük. Hogy hány pályázó nyeri el a támogatást, azt mindig a keretösszeg szabja meg. Az idén ez az alapprogramban ötmillió forinttal kevesebb volt, mint tavaly: húszmillió forint került szétosztásra – a Klasszisok között további ötmillió forint. A pályázat kiírását felmérés előzte meg, mely során kikértük azon sportágak képviselőinek a véleményét, amelyekből jellemzően sok igénylést kapunk. A kutatásból kiderült, hogy a tizenhat év feletti korosztály több forráshoz hozzáfér, több olyan sporttámogatási keret áll rendelkezésére, amely a sportolói hivatás kapujában segítséget jelent a számára. A fiatalabbak esetében még az egyesület vagy a szülő a fő finanszírozó – ez indokolta a korhatár lentebb vitelét.”

 

A rövid pályás gyorskorcsolyázó Kun Bence Benedeket is támogatja a MOL Alapítvány Forrás: mtk.hu
A rövid pályás gyorskorcsolyázó Kun Bence Benedeket is támogatja a MOL Alapítvány Forrás: mtk.hu

A rövid pályás gyorskorcsolyázó Kun Bence Benedeket is támogatja a Mol Alapítvány • Forrás: mtk.hu

 

A körültekintés eredménye az is, hogy az idei nyertesek névsorában már nem találkozunk csapatsportot űző ígérettel, a Klasszis kategória pályázatainak elbírálásakor pedig az olimpiára való kvalifikálás vagy annak esélye bizonyult döntőnek. A támogatást ezúttal is három kategóriában lehetett igényelni. Továbbra is maradt az eszközvásárlásra, valamint az útiköltség támogatásra irányuló kérelem lehetősége, és már második éve szerepelt a palettán a mondjuk úgy, C kategória, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

„Ez az első két kategóriának az ötvözésére nyújt lehetőséget, illetve kiegészül az olyan sporttudományi háttér igénybevételével, mint például a sportpszichológus, erőnléti edző vagy dietetikus. A Mol Alapítvány továbbra is elkötelezett a sporttehetségek nevelése iránt, és szándékai szerint a pályázat a jövőben is kiírásra kerül, így a későbbiekben is nyílik mód a jelentkezésre. A mostani támogatottak között vannak már korábban is díjazottak és – főként a korhatár változtatása miatt – sok az új fiatal partnerünk. Bízunk benne, hogy mindenkivel sikeres együttműködés előtt állunk.”

A támogatott pályázók névsora ITT érhető el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik