Hivatalos: betiltották a fejelést 12 éves kor alatt Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
2020.02.24. 17:49
Címkék
Nem fejelhetnek a jövőben edzéseken a 12 évnél fiatalabb futballistapalánták Angliában, Skóciában és Észak-Írországban. A döntést a Glasgow-i Egyetem kutatására alapozzák, amely kimutatta a tevékenység káros hatásait.

Február elején megírtuk, a fejelés betiltását fontolgatja a fiatal labdarúgók esetében a Skót Labdarúgó Szövetség, miután a Glasgow-i Egyetem kutatói kimutatták, a labdába bólintás káros az egészségre.Február elején megírtuk, a fejelés betiltását fontolgatja a fiatal labdarúgók esetében a Skót Labdarúgó Szövetség, miután a Glasgow-i Egyetem kutatói kimutatták, a labdába bólintás káros az egészségre.

Betiltották a fejelést az U12-esek edzésein Nagy-Britanniában Forrás: AFP
Betiltották a fejelést az U12-esek edzésein Nagy-Britanniában Forrás: AFP

Betiltották a fejelést az U12-esek edzésein Nagy-Britanniában  •  Forrás: AFP

Állításuk szerint a fejelés agyi traumát eredményez, amely később akár demenciához is vezethet. A kutatás alapján az egykori futballisták három és félszer nagyobb eséllyel küzdenek ilyen jellegű problémákkal.

A BBC pedig hétfőn megírta immár hivatalos a döntés, és nem csak Skóciában, hanem Angliában és Észak-Írországban is hasonló szabályozást hoztak, egyedül a walesiek állnak ellen. A közlemény szerint az U12-esek edzésein egyenesen tilos a fejeltetni a gyerekeket, míg az U18-asok között ajánlott kordában tartani az ilyen gyakorlatok számát.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik