utanpotlassport.hu 2018.03.14 17:56 Frissítve: 2018.03.14 20:34

Foci: új elképzelés az utánpótlás-nevelés támogatására

Jelentős változásokról döntött az MLSZ elnöksége. A célok ugyan változatlanok az ifjú labdarúgók szerepeltetését illetően, a fiatalszabály kudarca okán új ösztönzési rendszerre volt szükség. A szövetség így a produktivitási rendszer bevezetése mellett döntött, amely kizárólag a teljesítmény, illetve a pályán töltött idő alapján honorálja a játékosokat nevelő egyesületeket.

Leiner Soma - utanpotlassport.huLáttuk, érzékeltük hétről-hétre, hogy szép lassan csődöt mond az MLSZ fiatalszabálya. Az egykor sikeres kezdeményezés a mostani évadban rendre csalódást keltő adatokkal szomorította el a honi futball kedvelőit, a klubok többsége pedig nemet mondott az U20-as játékosok szerepeltetésére.

A szövetség kezdeményezése nyomán jól járhatnak a magas színvonalon dolgozó egyesületek

A szövetség kezdeményezése nyomán jól járhatnak a magas színvonalon dolgozó egyesületek

Az utóbbi napokban, hetekben így nem csoda, hogy a szövetség vezetői, köztük Csányi Sándor elnök is kritikus véleményt fogalmazott meg az ifjú labdarúgók játékidejével kapcsolatban. Várható volt, hogy az MLSZ hamar dönt a fiatalszabály sorsáról, és új koncepciót dolgoz ki a helyzet javítására.

Megszületett tehát a döntés, az elnökség az úgynevezett produktivitási rendszer bevezetése mellett döntött. A nyártól életbe lépő ösztönzési szisztéma kizárólag objektív eredményességen alapul. Az egyesületek annak figyelembevételével jutnak hozzá a működési alapforrásokhoz és kiegészítő támogatásokhoz, hogy képzésük során hány professzionális labdarúgót nevelnek. Az új támogatási rendszerben a női szakág egyesületei és labdarúgói is részt vesznek. Fontos: az NB II-ben mind a hazai játékosokra, mind a fiatal játékosokra vonatkozó eszközrendszer változatlan marad.

Alaptámogatásban részesül a TAO-rendszeren keresztül valamennyi utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportszervezet. Ennek mértéke igazodik a sportszervezet méretéhez és szintjéhez (csapatok bajnoki osztálya). Ezzel szemben produktivitási támogatásban kizárólag azon sportszervezetek részesülnek, amelyek érdemi mértékben részt vettek profi és/vagy utánpótlás- és felnőttválogatottban szereplő játékos nevelésében. A támogatást pontszámítási rendszer alapján határozza meg a szövetség: minél több, minél magasabb szinten szereplő játékost nevel a klub, annál magasabb anyagi támogatást kap.

George F. Hemingway hasonlóra gondolt

George F. Hemingway hasonlóra gondolt

Megmarad ugyanakkor a közelmúltban bevezetett és sikeresnek bizonyult nevelési költségtérítési rendszer, amelyben a klubok egymás felé fizetik a nevelési költségtérítést a profi szerződéssel nem rendelkező játékosok átigazolása során. Ennek célja az átgondolt átigazolási politika, és a nevelőegyesületek képzési munkájának elismerése.

Érdekesség, hogy a honlapunknak nyilatkozó George F. Hemingway hasonló rendszer kiépítését szorgalmazta. A Budapest Honvéd tulajdonosa néhány héttel ezelőtt úgy vélekedett, hogy azt a három-négy honi akadémiát kell kiemelkedő mértékben támogatni, amelyek európai szintű munkát végeznek.

Kérdés azonban, hogy ezen támogatások mekkora összegekkel járnak, és milyen mértékben jelentenek előrelépést az akadémiai rendszerben.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.

2018.02.25 12:44:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bő fél éve született parlamenti határozat a röplabda látványsportágak közé emeléséről. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. Azóta a röplabda a hatodik sportág, amely élhet a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta – az utánpótlás-nevelésben döntő jelentőségű – lehetőségekkel. Az első hónapok tapasztalatairól mindkét oldalt megkérdeztük: Ludvig Zsoltot, a szövetség főtitkárát, valamint Tomanóczy Tibort, a Dunaferr SE élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjét.