HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.03.14 17:56 Frissítve: 2018.03.14 20:34

Foci: új elképzelés az utánpótlás-nevelés támogatására

Jelentős változásokról döntött az MLSZ elnöksége. A célok ugyan változatlanok az ifjú labdarúgók szerepeltetését illetően, a fiatalszabály kudarca okán új ösztönzési rendszerre volt szükség. A szövetség így a produktivitási rendszer bevezetése mellett döntött, amely kizárólag a teljesítmény, illetve a pályán töltött idő alapján honorálja a játékosokat nevelő egyesületeket.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huLáttuk, érzékeltük hétről-hétre, hogy szép lassan csődöt mond az MLSZ fiatalszabálya. Az egykor sikeres kezdeményezés a mostani évadban rendre csalódást keltő adatokkal szomorította el a honi futball kedvelőit, a klubok többsége pedig nemet mondott az U20-as játékosok szerepeltetésére.

A szövetség kezdeményezése nyomán jól járhatnak a magas színvonalon dolgozó egyesületek

A szövetség kezdeményezése nyomán jól járhatnak a magas színvonalon dolgozó egyesületek

Az utóbbi napokban, hetekben így nem csoda, hogy a szövetség vezetői, köztük Csányi Sándor elnök is kritikus véleményt fogalmazott meg az ifjú labdarúgók játékidejével kapcsolatban. Várható volt, hogy az MLSZ hamar dönt a fiatalszabály sorsáról, és új koncepciót dolgoz ki a helyzet javítására.

Megszületett tehát a döntés, az elnökség az úgynevezett produktivitási rendszer bevezetése mellett döntött. A nyártól életbe lépő ösztönzési szisztéma kizárólag objektív eredményességen alapul. Az egyesületek annak figyelembevételével jutnak hozzá a működési alapforrásokhoz és kiegészítő támogatásokhoz, hogy képzésük során hány professzionális labdarúgót nevelnek. Az új támogatási rendszerben a női szakág egyesületei és labdarúgói is részt vesznek. Fontos: az NB II-ben mind a hazai játékosokra, mind a fiatal játékosokra vonatkozó eszközrendszer változatlan marad.

Alaptámogatásban részesül a TAO-rendszeren keresztül valamennyi utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportszervezet. Ennek mértéke igazodik a sportszervezet méretéhez és szintjéhez (csapatok bajnoki osztálya). Ezzel szemben produktivitási támogatásban kizárólag azon sportszervezetek részesülnek, amelyek érdemi mértékben részt vettek profi és/vagy utánpótlás- és felnőttválogatottban szereplő játékos nevelésében. A támogatást pontszámítási rendszer alapján határozza meg a szövetség: minél több, minél magasabb szinten szereplő játékost nevel a klub, annál magasabb anyagi támogatást kap.

George F. Hemingway hasonlóra gondolt

George F. Hemingway hasonlóra gondolt

Megmarad ugyanakkor a közelmúltban bevezetett és sikeresnek bizonyult nevelési költségtérítési rendszer, amelyben a klubok egymás felé fizetik a nevelési költségtérítést a profi szerződéssel nem rendelkező játékosok átigazolása során. Ennek célja az átgondolt átigazolási politika, és a nevelőegyesületek képzési munkájának elismerése.

Érdekesség, hogy a honlapunknak nyilatkozó George F. Hemingway hasonló rendszer kiépítését szorgalmazta. A Budapest Honvéd tulajdonosa néhány héttel ezelőtt úgy vélekedett, hogy azt a három-négy honi akadémiát kell kiemelkedő mértékben támogatni, amelyek európai szintű munkát végeznek.

Kérdés azonban, hogy ezen támogatások mekkora összegekkel járnak, és milyen mértékben jelentenek előrelépést az akadémiai rendszerben.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

2018.07.31 21:57:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

2018.07.24 17:56:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az elmúlt szezon bronzérmes együttesében, Érden folytatja pályafutását a Nemzeti Kézilabda balszélsője, Schatzl Natalie. A 18 éves játékos a megtisztelő megkeresésről, a NEKÁ-ról és a következő évadról is beszélt az utanpotlassport.hu-nak. A játékos mindenekelőtt az augusztus eleji U18-as világbajnokságra koncentrál.

2018.07.24 12:06:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezárult a finnországi U19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, s meglepetéseket már most regisztrálhattunk. Ugyan az A-csoportban érvényesült a papírforma, azaz továbbjutott az olasz, illetve a portugál válogatott, a B jelű kvartettben az ukránok csoportelsőként, veretlenül zártak. Északkeleti szomszédunk meglepetéssikere egyben a címvédő angolok búcsúját is jelentette, a második helyen a franciák jutottak tovább.

2018.07.24 11:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pusztai Liza jutott legtovább az utánpótláskorú magyarok közül a vuhszi felnőtt vívó-világbajnokságon. A BVSC-Zugló kardozója a tizenhat közé jutásért búcsúzott Kínában. Rajta kívül a másik három versenyző is jól helytállt élete első felnőttvébéjén.

HIRDETÉS
HIRDETÉS