Foci: U17, U19, U21 − nyolc nap alatt nyolc Eb-selejtező

Vágólapra másolva!
2018.03.19. 08:38
Címkék
Nyolc nap alatt nyolc mérkőzést játszik három magyar utánpótlás-válogatott, s valamennyi létfontosságú találkozókat vív az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásáért. Az U17-es és az U19-es együttes az elitkörben lép pályára, míg az U21-es csapat két mérkőzéssel kerülhet közelebb célja eléréséhez.

Leiner Soma - utanpotlassport.huNem érhette szó a ház elejét utánpótlás-válogatottjaink őszi teljesítménye kapcsán. Három korosztályban is megkezdődött az Európa-bajnoki kvalifikáció: az U17-es, illetve az U19-es együttes kivívta az elitkörös részvételt, míg az U21-es csapat veretlenül, a vesztett pontok tekintetében a legjobban áll csoportjában, ezáltal minden esélye megmaradt az Eb-szereplésre. A márciusi, feszített tempójú menetelés előtt tekintsünk vissza a korábban történtekre!Leiner Soma - utanpotlassport.huNem érhette szó a ház elejét utánpótlás-válogatottjaink őszi teljesítménye kapcsán. Három korosztályban is megkezdődött az Európa-bajnoki kvalifikáció: az U17-es, illetve az U19-es együttes kivívta az elitkörös részvételt, míg az U21-es csapat veretlenül, a vesztett pontok tekintetében a legjobban áll csoportjában, ezáltal minden esélye megmaradt az Eb-szereplésre. A márciusi, feszített tempójú menetelés előtt tekintsünk vissza a korábban történtekre!

 

Hibátlan produkcióval jutott az elitkörbe U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Hibátlan produkcióval jutott az elitkörbe U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu

Hibátlan produkcióval jutott az elitkörbe U17-es válogatottunk • Fotó: mlsz.hu

 

Nehéz örökséget vettek át az U17-es korosztályt képviselő fiatal labdarúgók, hiszen közvetlen elődeik nem csupán eljutottak a 2017-es kontinensviadalra, hanem ott a hatodik helyen zártak. A 2000-es generációt a 2001-es váltotta, a sikeredző Szélesi Zoltán a helyén maradt. A kvalifikáció első szakaszában a cél az elitkörös részvétel kiharcolása volt, ehhez a koszovói, a walesi és a holland korosztályos gárdát kellett felülmúlni, vagy legalább a csoport második helyén végezni. A papírforma az Oranje fölényét vetítette előre, és azt, hogy a második helyért a magyar és a walesi válogatott küzdhet.

A szigetországiak legyőzésével (2−1) komoly lépéselőnybe kerültek a mieink a továbbjutást illetően, de a magyar csapat nem állt le, és nagy bravúrt végrehajtva nyert a hollandok ellen is (1−0), így biztossá vált a továbbjutása. A koszovóiak elleni siker (3−1) már csak hab volt a tortán.

Az U17-es válogatott tehát hibátlan teljesítménnyel került az elitkörbe, amelynek sorsolást a svájci Nyonban tartotta az UEFA. Komoly előny lehet, hogy a kvalifikáció első szakaszához hasonlóan ismét hazai környezetben léphetnek pályára fiataljaink. Mégpedig a románok, a szlovének, és az izraeliek ellen. Az első mérkőzést csütörtökön rendezik a III. kerületi TVE Hévízi úti sporttelepén, a magyar csapat a szlovéneket fogadja. Szombaton a románok következnek, majd újabb kétnapnyi pihenőt követően az izraeliek ellen zárja az elitkört válogatottunk. Ez a hármas nem tűnik erősebbnek, mint az ősszel legyőzött trió, így joggal bizakodhatunk az eredményes szereplésben. A csoportelsők mellett a hét legjobb második is részt vehet a májusi angliai kontinensviadalon. Egy éve sikerült, most miért ne sikerülhetne…?

Az U19-es korosztályban hasonló volt a selejtező első szakaszának lebonyolítása, a Marcus Jahn vezette együttes Hollandiában kezdte meg a kvalifikációt. Aházigazdák mellett a szlovének és a máltaiak voltak a csoport tagjai. Itt érvényesült a papírforma: a narancsmezesek kiemelkedtek a kvartettből, és magabiztosan nyerték. A második helyért viszont őrült harcot vívott a magyar és a szlovén válogatott, noha a két csapat egymás elleni mérkőzését a mieink nyerték. A hollandok viszont kis híján elszórakozták az utolsó meccsüket szomszédaink ellen, de a hosszabbítás pillanataiban legalább egy pontot megmentettek, azzal pedig a magyarokat a második helyen tartották.

Az elitkörben sem lesz egyszerűbb dolga az immár Németh Antal vezette U19-es együttesnek, hiszen szerdán a címvédő angolok ellen kezd a macedóniai minitornán, majd a házigazdák és a lettek következnek két-két napos szünetet követően. Miután ebben a korosztályban a nyolc legjobb válogatott vehet részt a júliusi, finnországi kontinensviadalon, csak a csoportelsőség jelent kvalifikációt.

 

Sallói Dániel (balról) és Bíró Bence jó párost alkotott az U21-es csapat novemberi mérkőzésein Forrás: mlsz.hu
Sallói Dániel (balról) és Bíró Bence jó párost alkotott az U21-es csapat novemberi mérkőzésein Forrás: mlsz.hu

Sallói Dániel (balról) és Bíró Bence jó párost alkotott az U21-es csapat novemberi mérkőzésein • Forrás: mlsz.hu

 

Az előbbiektől eltérő az U21-es válogatott helyzete, hiszen a korosztály Európa-bajnokságát 2019-ben rendezik, a selejtezősorozat pedig nem kétlépcsős, hanem a felnőttekéhez hasonló. Az előző kvalifikáció során nyújtott gyengébb teljesítmény miatt a mieinket a negyedik kalapba sorolták, azaz papíron három erősebb riválissal kell megküzdeni az egyetlen biztos továbbjutást érő helyért.Akilenc csoportmásodik közül is csak kettőjut el a kontinensviadalra (a négy legjobb második playoff-mérkőzésen dönt a fennmaradó helyekről), így acsoportelsőkönkívül senki helye sem biztosított az olasz, San Marinó-i közös rendezésű viadalon. Nyonbana svédeket, a belgákat, és a törököket húzták ki a nálunk erősebb csapatok közül, míg az ötödik, illetve hatodik kalapból Ciprus és Málta jutott Michael Boris együttesének.

A sorozatot a máltaiak ellen, Gyirmóton indította a csapat, kínkeserves győzelemmel. A kötelező három pont után Isztambulból sikerült elhozni egyet, a játék a gól nélküli döntetlen ellenére is biztatóbb volt, mint az első mérkőzésen. Aztán a novemberi, svédek elleni erőpróba az addigi legnehezebb feladatnak ígérkezett. Feltartott kezek helyett azonban két gyors gól jött a magyar válogatottól, Bíró Bence duplájának köszönhetően negyedóra játék után már 2−0 állt a Szusza Ferenc Stadion eredményjelzőjén. Bár az előnyt nem sikerült megtartani (a vége 2−2 lett), addigi legjobb meccsét játszotta válogatottunk. A formát sikerült átmenteni Ciprusra is, ahol magabiztos sikert aratott a csapat.

Ugyan a kvalifikáció felénél sem járunk még, Boris kapitány láthatóan megtalálta az ideális keretet (amely egyébként a csoport legfiatalabbja), és a hozzá passzoló, három belső védős rendszert. A csapat egységes képet mutat, a taktika adott. A kérdés már csak az, hogy az utóbbi esztendők legnehezebb selejtezősorozatából is eljuthat-e a kontinensviadalra az U21-es alakulat. A válaszhoz közelebb kerülhetünk csütörtökön a ciprusiak ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, majd hétfőn a belgák elleni, idegenbeli találkozót követően.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik