utanpotlassport.hu 2019.04.12 18:59 Frissítve: 2019.04.12 19:04

Fallabda: meglepetésre készül válogatottunk az U19-es Eb-n

Hat versenyzővel érkezik a magyar fallabda-válogatott Prágába, ahol holnap elkezdődnek az egyéni küzdelmek az U19-es Európa-bajnokságon. Farkas János szövetségi kapitánnyal akkor beszélgetett munkatársunk, amikor Brnónál járt a küldöttség.

sportagvalaszto hannah

Chukwu Hannah az egyetlen magyar résztvevője a lányok egyéni versenyének  •  Forrás: sportagvalaszto.hu

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu „Innen három óra” – mondta a Prága felé autózó Farkas János, amikor utolértük. Hangján nem érződött sem a fáradtság, hogy már kényelmetlennek tartaná az utazást, és tetemesnek vélné a hátralévő távot, sem pedig a lelkesedés, hogy már csak röpke száznyolcvan perc és megérkezik az Eb helyszínére. Egyszerűen csak úton van. Jó úton. Akárcsak az U19-es válogatott. A tavalyi lengyelországi korosztályos kontinensviadalon három fővel vett részt hazánk. Most megdupláztuk a létszámot. Akkor a Dévald-testvérek és a most is kerettag Kamocsai Bendegúz lépett pályára, közülük a legeredményesebben Dévald Tamás szerepelt, 19. lett. Most előkelőbb helyezésekben bízhatunk. Miután Nagy Sára tavaly megsérült a verseny előtt, nem volt magyar lány sem, sőt magyar csapat sem. Most minden van. Remény is a jó szereplésre.

Az Európa-bajnokság első három napján az egyéni versenyeket rendezik, majd egy pihenőnap után jönnek a csapatok. A fiúknál Kamocsai Bendegúz, Takács Benedek és Szebeni Péter, a lányoknál Chukwu Hannah, csapatban Chukwu Hannah, Harmath Eszter, Kamocsai Bendegúz, Szebeni Péter és Rózsa Barnabás képviseli Magyarországot.

„A sorsolásokat megkaptuk, elvárásainkat megfogalmaztuk – árulta el a kapitány egy nappal az Eb előtt. – Bendegúznak két kört is illene mennie. Osztrák ellenféllel kezd, de komolyabb kihívóra majd csak a 16 között akadhat. Az ágrajz szerint ekkor találkozhat a hazaiak kiváló, első helyen kiemelt játékosával, az U19-es világranglistán legjobb európaiként a harmadik helyen álló Viktor Byrtusszal. Ha játszana vele egy jó mérkőzést, annak örülnénk, de a meglepetés is benne lehet a meccsben. Csak addig magabiztosan el kell jutnia. Benedek és a 16 éves Péter még újoncoknak számítanak, ők a Dévald-fivérek visszalépése miatt kerültek a válogatottba. Tőlük csakugyan bravúr kell. Ha a második körbe jutnának, szoros meccseket játszanának, már elégedett lennék. Talán egyetlen hölgyversenyzőnk, Hannah a legalkalmasabb a bravúrra, esélyes a nyolcba kerülésre, ott pedig már bármi előfordulhat.”

A magyar csapat erősnek számít a jelenlegi mezőnyben, bár Anglia, Franciaország és Írország biztosan erősebbek a mieinknél. A többi ország ellen egyenlő esélyekkel indul válogatottunk, és szerencsés sorsolás esetén a legjobb nyolcban végezhet. A játékosokat tovább tüzelheti, hogy felnőttválogatottunk feljutott a divízió I-be, így a legjobbak között szerepelhet a májusban sorra kerülő birminghami Európa-bajnokságon. A fiatalok így, ha egy-két éven belül átlépik a felnőttválogatott küszöbét, rögtön a sportág nagyágyúival találják magukat szemben. Persze, ehhez az is kell, hogy a „nagyok” kivívják a bennmaradást. Kamocsai Bendegúznak azonban a feljutásban is van már tapasztalata. Tavaly tagja volt annak a csapatnak, amelyik kiharcolta a divízió I-et, ám egy hosszan tartó sérülés meggátolta, hogy idén is bekerüljön a felnőtt keretbe. A fiú jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatos kérdésre Farkas János megnyugtató választ adott.

„Kopogjuk le, de úgy néz ki, hogy tökéletesen egészséges – nyilatkozta az edző. – Három hónapja teljes értékű edzésmunkát végez, a legutóbbi hazai versenyen is dobogóra állhatott, ráadásul alaposan megszorongatta a felnőttválogatott alapembereit. Nagyon örülnék, ha összekerülne az említett cseh fiúval, és izgalmas meccset tudna játszani.”

További korosztályos hírek SQUASHBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.