EYOF-zárta percről, percre, avagy a búcsú teljes krónikája, egy csapásra

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.30. 12:59
Címkék
Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

Munkatársainktól Fantasztikus, hogy fiatal sportolók, szinte még gyerekek versenye az egész ország sportszerető közvéleményét megmozdította: az EYOF beszédtéma volt.Munkatársainktól Fantasztikus, hogy fiatal sportolók, szinte még gyerekek versenye az egész ország sportszerető közvéleményét megmozdította: az EYOF beszédtéma volt.

Mi most, a Percről percre címet viselő, hat napot megélt rovatunkban a zárónapon is írtuk az esemény krónikáját. Komolyan beszélünk persze most is, de a búcsú bulihangulatába belefér is az is, hogy megmutassuk: hogyan kajakozik Hugoo, aki a győri Vaskakas-legenda nyomán lett az EYOF kabalafigurája. És még ahhoz is van képünk, hogy megmutassuk Esztert, a kosaralányok fekete kabalacicáját.

21 óra 26 perc
És mostantól: buli!

Az EYOF hivatalos lezárása után kezdődhetett a búcsúbuli, amelyen Lotfi Begi gondoskodott a jó zenékről. Ahogy kezdődött, úgy is végződött a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: fergeteges partival.
Azonban ami még ennél is fontosabb, a két ünnepség közötti egy hét is felejthetetlen pillanatokat, óriási sikereket, rengeteg új barátságot hozott.
Az EYOF honlapja azzal búcsúzott:
„Köszönjük, hogy itt voltatok!”

20 óra 30 perc
A hivatalos zárás

 

Már a következő rendezők, az azeriek kezében az EYOF zászlaja Forrás: gyor2017.hu
Már a következő rendezők, az azeriek kezében az EYOF zászlaja Forrás: gyor2017.hu

Már a következő rendezők, az azeriek kezében az EYOF zászlaja • Forrás: gyor2017.hu

 

A záróünnepségen a szervőbizottság nevében annak elnöke, Győr polgármestere, Borkai Zsolt mondott búcsúszavakat:
„Egy héttel korábban boldogabbak voltunk, mert akkor érkeztetek, majd megkezdődött egy csodálatos rendezvény. Ma szomorúak vagyunk, hogy véget ért, és el kell búcsúznunk egymástól, reméljük, minél többen olimpikonok lesztek egyszer. Mindig visszavárunk benneteket Győrbe!”

Az Európai Olimpiai Bizottság részéről Aleksander Kozlovsky köszönte meg a kitűnő szervezést. Mint fogalmazott, hét csodálatos napot töltöttünk együtt, miközben rengeteg barátság köttetett. A sportolóknak is gratulált a teljesítményükhöz, mint mondta, „Európa, Magyarország és Győr is büszke lehet rátok!”

Az ünnepségen Győr átadta a stafétát és az EYOF-zászlót a következő rendezőnek, Bakunak. Csingiz Huszejnzade, az Azerbajdzsáni Olimpiai Bizottság alelnöke megjegyezte, Győr nagyszerű EYOF-ot rendezett, Baku pedig hasonlóan jó házigazda szeretne lenni.

20 óra 29 perc
Éremmérleg

Osztunk, szorzunk, de ami a lényeg, hogy nem csak mi, és meg is jelenik a hivatalos adat: az EYOF-szereplő magyar fiatalok összesen 41 érmet nyertek, 13 aranyat, 14-14 ezüstöt és bronzot.
Az éremtáblázat élén az oroszok találhatók: 30/19/12 megoszlásban, azaz 61 éremmel. A második helyen az olaszok: 14/11/13 = 38.
Az érmek számában tehát megelőzzük az olaszokat, de kár ezen hezitálni: a hivatalos éremtáblázat készítésének ősi, kőbe vésett szabályai vannak.

Örüljünk a negyvenegy érmünknek!

19 óra 43 perc
Kosarasünnep

 

Segítettél, Eszter? Most valljál színt! Fotó: Marcali Gábor
Segítettél, Eszter? Most valljál színt! Fotó: Marcali Gábor

Segítettél, Eszter? Most valljál színt! • Fotó: Marcali Gábor

 

Míg a kézilabdás leánycsapat aranyra váltotta a nagy esélyét (ami persze óriási dolog!), addig a kosaras leányok olykor erőn felüli teljesítménnyel hajtották végre a bravúrt: döntőbe jutottak.

Csak nyávogásnyi kitérő… A krónikás feltette a költői kérdést: lehet, hogy a lányok által talált Eszter, a fekete kabalacica is kellett a nagyszerű szerepléshez?

A döntőben a bravúr is kevés lett volna, mert egyenesen csoda kellett volna ahhoz, hogy legyőzzük a kiváló egyéni képességű játékosokból álló, egybeérett csapatot pályára küldő spanyolokat. A 73-56 végtére is tisztes eredmény.

Az igazi bravúr a döntőbe jutás volt. És a lányok amiatt tudtak nagyon örülni a második helynek is. Ritkán látni ennyi mosolygós arcot és ekkora ünneplést – „csak” ezüstérem birtokában.

18 óra 12 perc
Csapatbronz

A cselgáncsozók nagyszerűen szerepeltek az EYOF-on, és a sikerüket a csapatversenyben újabb éremmel koronázták meg: a fiúk a bronzmérkőzésen legyőzték az amúgy kiváló franciákat.

17 óra 13 perc
Az aranycsapat

A leányok kézilabdatornáján – azt már így, utólag nyugodtan kijelenthetjük – a magyar csapat kiemelkedett a mezőnyből. Még akkor is, ha már biztos csoportelsőként kikapott a román kortársaktól.

A döntő persze döntő, de kicsit a visszavágás vágya is motiválta az együttest. És Bohus Bea leányai a finálét 30-23-as győzelemmel „hozták le”.

 

A joggal és lelkesen ünneplő tömeg Forrás: gyor2017.hu
A joggal és lelkesen ünneplő tömeg Forrás: gyor2017.hu

A joggal és lelkesen ünneplő tömeg • Forrás: gyor2017.hu

 

A krónika így emlékezik meg az ünneplés perceiről:
„A közönség felállva, vastapssal köszöntötte az EYOF-győztes lányokat, akik énekelve, táncolva ünnepelték a sikert, a körtáncba még az éppen nyilatkozni készülő Bohus Beát is bevonták.
Volt mit ünnepelni!”

A sikeredző azért nyilatkozott is, noha kicsit később, a körtánc után:
„Fantasztikus volt az egész hét, nagyon boldog vagyok, nagyszerű csapatom van. Nehéz volt a döntő, de a lányok jól küzdöttek, végig koncentráltak, és betartották a közösen kidolgozott taktikát. Köszönöm a klubedzők munkáját, akik az év közben felkészítették a játékosokat, ez mindannyiunk közös sikere.”

És mert a dicséretből soha nem elég, és különösen akkor nem, ha azt a sportág kiemelkedő alakja teszi.
Tehát: mit mond Görbicz Anita?
„Hihetetlenül boldog vagyok, nagyon szép kézilabdát játszottak a lányok, büszke vagyok rájuk, és ők is büszkék lehetnek magukra.”

17 óra 5 perc
Kenus bosszúság

Molnár Csenge bronzérmes lett C-1 200 méteren. A szegedi kenus az ötszázon elért első helyét követően ismét felállhatott a dobogóra, noha egyelőre nem volt túl boldog az eredmény miatt: „Elrontottam a rajtot, és nagyon sajnálom, mert jobb is lehetett volna ebben az egyébként nagyon kemény mezőnyben.”

16 óra 53 perc
Ezüst érkezik

Akárcsak ötszázon, a rácalmási Horváth Benedek második lett C-1 200 méteren, a spanyol Manuel Fontan Senorans mögött. De nem bánkódott nagyon…
„Elégedett vagyok, az EYOF előtt egy dobogós hely volt a cél, kettő lett belőle” – mondta honlapunknak.

 

Hugoo akár szaktanácsadó is lehetne Forrás: gyor2017.hu
Hugoo akár szaktanácsadó is lehetne Forrás: gyor2017.hu

Hugoo akár szaktanácsadó is lehetne • Forrás: gyor2017.hu

 

16 óra 13 perc
Máris itt a második

Rendessy Eszter a leányok K-1 200 méteres számában hozta el az aranyat. Az UTE kiválósága a 43,059-es idejével közel egy másodpercet vert a mezőnyre.

16 óra 8 perc
Nekilátnak a kajakosok

Keresztes Kristóf Domonkos, a Ferencváros versenyzője aranyérmet nyer az első döntőben, a K-1 200 méteren: 38,399 másodperc alatt ért célba, egy tizeddel megelőzve az orosz Nyikita Bizovot.

15 óra 37 perc
Futottunk még…

Röplabdában nyolcadik lett a fiúcsapat, mert a lengyelek a torna során másodszor is legyőzték (3-0). A leányok játék nélkül lettek hetedikek a hollandok visszalépése miatt. A két együttesünk összesen egy szettet nyert a győri viadal során.

A sportág ezzel egy egész korszaktól búcsúzott, hiszen a taótámogatással új útra lépett.

15 óra 29 perc
Hatodik hely a kosárban

Észtország fiúcsapata a helyosztón 64-52-re legyőzte válogatottunkat, holott a torna folyamán egyszer már megvertük… De hát a tét!... Így maradt a hatodik hely.

14 óra 17 perc
Hetes

Annak most nem néztünk utána, hány hetest értékesített a kézilabdás fiúválogatott, a lényeg úgyis az, hogy a helyosztón 29-24-re legyőzte az izlandiakat – és hetedik lett.

12 óra 56 perc
Az első (hír)fecske

Cselgáncsban mindkét csapatunk az elődöntőbe jutott. A fiúk a törökökkel a lányok az olaszokkal kerülnek szembe.

11 óra 0 perc
Kezdődik a zárónapi pörgés

 

A szurkoló Fotó: Béres Márton
A szurkoló Fotó: Béres Márton

A szurkoló • Fotó: Béres Márton

 

Elérkeztünk az utolsó naphoz…

Kemény lesz a hajrá, nyolc sportágban harmincnégy aranyérem várja a gazdáját. A versenyüket már befejezett kerékpárosok és úszók a lelátókon foglalnak helyet, valamelyik helyszínen szurkolnak a többieknek, akárcsak a röplabdázó lányaink, akik a hollandok visszalépése miatt játék nélkül szerezték meg a hetedik helyet. Teniszezőink is a szurkolótábort erősítik, ugyanis nélkülünk rendezik meg az egyes és páros döntőket.

A röplabdázó és kézilabdázó fiúk a hetedik, a kosaras fiúk az ötödik helyért játszanak, a kézilabdázó és kosaras lányok pedig a döntőben küzdenek. Az atléták, a kajak-kenusok és a tornászok is hajráznak.

A cselgáncsozók a csapatversenyben lépnek tatamira. A fiúk erőnyerők, így a finneket legyőző észtekkel egyből az elődöntőért küzdenek. A lányok az ifjúsági Eb-hez hasonlóan a franciák ellen kezdenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik