Evezés: komoly erőpróbák előtt a juniorok

Vágólapra másolva!
2019.01.16. 18:04
Címkék
Sűrű programja volt 2018-ban junior evezőseinknek, hiszen Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendeztek. A vb-n két szakágban is történelmi tettet hajtottak végre a juniorok, ami jól bizonyítja, hogy a sportág gyorsan fejlődik.

Márványkövi Ferenc−utanpotlassport.huLőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten tekint vissza 2018-ra, még akkor is, ha a juniorok számára nem túl biztatóan indult a tavalyi év. 2018 egyik legfontosabb eseménye a franciaországi Európa-bajnokság volt, ahol nemcsak érmekért, hanem a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótákért is folyt a küzdelem. Annak ellenére, hogy csapatunknak nem sikerült kvótát szereznie, erős mezőnyben mérhette össze tudását az ellenfelekkel szemben. Egypárevezősben Szklenka Bence állt a legközelebb a kvalifikációhoz, de végül csak a B döntőig és egy tizedik helyig jutott, míg lány egypárevezősben Siska Bettinaa tizenhatodik helyen ért célba. Fiú kormány nélküli kettesünknek, Papp Benedeknek és László Péternek is kevés hiányzott, hogy megváltsák jegyüket az ifjúsági olimpiára, de végül a hetedik helyen végeztek, míg a Tremmel Flóra és Elek Boróka alkotta lány kormányos nélküli kettes a tizedik helyet szerezte meg.Márványkövi Ferenc−utanpotlassport.huLőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten tekint vissza 2018-ra, még akkor is, ha a juniorok számára nem túl biztatóan indult a tavalyi év. 2018 egyik legfontosabb eseménye a franciaországi Európa-bajnokság volt, ahol nemcsak érmekért, hanem a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótákért is folyt a küzdelem. Annak ellenére, hogy csapatunknak nem sikerült kvótát szereznie, erős mezőnyben mérhette össze tudását az ellenfelekkel szemben. Egypárevezősben Szklenka Bence állt a legközelebb a kvalifikációhoz, de végül csak a B döntőig és egy tizedik helyig jutott, míg lány egypárevezősben Siska Bettinaa tizenhatodik helyen ért célba. Fiú kormány nélküli kettesünknek, Papp Benedeknek és László Péternek is kevés hiányzott, hogy megváltsák jegyüket az ifjúsági olimpiára, de végül a hetedik helyen végeztek, míg a Tremmel Flóra és Elek Boróka alkotta lány kormányos nélküli kettes a tizedik helyet szerezte meg.

Az idén már érmeket is lapátolnának Forrás: utanpotlassport.hu
Az idén már érmeket is lapátolnának Forrás: utanpotlassport.hu

Az idén már érmeket is lapátolnának  •  Forrás: utanpotlassport.hu

Kis pihenő után következett a junior-vb, ahol két történelmi tettre is sor került. Harminckét év után először indult magyar nyolcpárevezős egység világversenyen, ami nagyrészt az utánpótlásfejlesztési program keretén belül 2017-ben kidolgozott „nyolcasprojektnek"köszönhető. A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) törekvése, hogy rövid időn belül eredményessé tegye a sportág királyaként jegyzett versenyszámot. Visszatérve az eseményre: aRakonczai Péter, Felmér Márk, Talpos Norbert, Papp Benedek, Pajor Krisztián, Király Miklós, Kunstár Márk és Király Csaba alkotta hajónk a hatodik helyen ért be, megelőzve olyan nagy hagyománnyal rendelkező evezős nemzeteket, mint Oroszország, Franciaország vagy Hollandia. A nyolcas mellett a lány kormányos nélküli kettesünk (Tremmel Flóra és Elek Boróka), továbbá fiú kétpárevezősünk (Szklenka Bence és Szilágyi Kondrád) is a hetedik, még pontszerző helyen futott be.

„Elégedett voltam ezekkel az eredményekkel, mert mindegyiket olyan számban sikerült elérnünk, amelyek szerepelnek az olimpiai programban is– nyilatkozta a szövetségi kapitány”.

Az idei évre előretekintve Lőrinc Attilahangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a nyolcas program továbbfejlesztése: a tokiói korosztályos világbajnokságon - ez az olimpia hivatalos tesztversenye - a fiú és a női kétpárevezősök mellett a fiú nyolcast is indítani szeretnék. Utóbbi az a versenyszám, amelyben pontszerzői esélyekkel indulhatna a magyar egység. Mindez növeli a versenyeztetéshez kapcsolódó költségeket, amit költségvetési átcsoportosítással igyekszik áthidalni a szövetség.

Végezetül említést kell tenni a németországi Essenben rendezendő junior Európa-bajnokságról. A szövetség a versenyt követően dönt arról, hogy melyik szakágban kiket kíván nevezni a tokiói vb-re. Ebben az értelemben tehát az Eb kvalifikációs szereppel bír. Ami biztos: a fiú és lány kétpárevezősön, valamint a fiú nyolcpárevezősön kívül egy lánycsapat is megkapja a lehetőséget, hogy elinduljon a nyolcasban.

További korosztályos hírekEVEZÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik