Evezés: Essenben vetélkednek az ifik Európa-bajnoki címekért

2019.05.17. 20:53
Címkék
Szombaton kezdődik Németországban az evezősök ifjúsági Európa-bajnoksága. Bár az érettségi megnehezítette a felkészülést, az utánpótlás szövetségi kapitánya bizakodó a versenyek előtt.

UP-info – utanpotlassport.hu A magyar küldöttség hét egységben huszonhét evezőssel vesz részt a hétvégén a németországi Essenben esedékes ifjúsági Európa-bajnokságon. A csapatban olyan versenyzők is helyet kaptak, akik a tavalyi korosztályos világbajnokságon is szerepeltek, de Lőrincz Attila szövetségi kapitány a fiatalabbaknak is bizalmat szavazott.UP-info – utanpotlassport.hu A magyar küldöttség hét egységben huszonhét evezőssel vesz részt a hétvégén a németországi Essenben esedékes ifjúsági Európa-bajnokságon. A csapatban olyan versenyzők is helyet kaptak, akik a tavalyi korosztályos világbajnokságon is szerepeltek, de Lőrincz Attila szövetségi kapitány a fiatalabbaknak is bizalmat szavazott.

www.evezosclub.hu1
www.evezosclub.hu1

Szilágyi Konrád és Szklenka Bence is részt vesz az ifjúsági Európa-bajnokságon  •  Forrás: evezosclub.hu

„Nagyon fontos a két nyolcas szerepe, hiszen leány és fiú egységünk is rajthoz áll” – hangsúlyozta a kapitány a szövetség honlapján, majd hozzátette, sok évnyi szünet után ismét van válogatott leány nyolcas. „Tavaly egy négyessel, illetve egy négypárral készítettük elő, most megpróbáljuk, mit tud közösen a két egység. A fiú nyolcasunk gyakorlatilag a tavalyi csapat továbbvitele. Fontos, hogy az utánpótlás fejlesztési programnak köszönhetően erőnlétileg is versenyképes a csapatunk.”

Elmondta, hogy a fiú nyolcas mellett a kétpárevezős egységek is nagy reményekkel utaztak az Eb-re. A fiú dubló tavaly a hetedik helyen végzett a korosztályos világbajnokságon, a válogatók eredményei pedig további fejlődésüket mutatják.

„A leány kétpárt sokáig kerestük, három versenyzőből, több teszt alapján alakult ki a páros, amelyben Elek Boróka egy másik egységben váltott evezésben tavaly hetedik helyen zárt a vb-n. Siska Bettina egypárevezősben indul Essenben, 2018-ban is szkiffben állt rajthoz az Eb-n. Most nehéz kiszámítani a mezőny erősségét, mert a tavalyihoz képest kevesebb induló lesz – mondta a kapitány.

A fiúknál és a lányoknál is rajthoz áll egy-egy kormányos nélküli kettes, számukra az elsődleges cél a tapasztalatszerzés. Lőrincz Attila azt is megjegyezte, hogy a felkészülés utolsó időszakát megnehezítette az érettségi, ezért csak a fiú nyolcas tudott központi helyszínen edzőtáborozni, de örül annak, hogy a válogatottnak van merítési lehetősége, tartalékként több fiatalra is számíthat a csapatban.

A magyar küldöttség csütörtökön a regenerációra, a pálya beevezésére helyezte a hangsúlyt, pénteken a rajtgyakorlatokat, a beállítást és a finomhangolást végezte Essenben.

A magyar csapat összetétele
Fiú kétpárevezős: Szilágyi Konrád, Szklenka Bence. Edző: Mácsik Miklós
Fiú kettes: Varga Koppány, Dávidházy Zsolt Edző: ifj. Pergel László
Fiú nyolcas: Juhász Tamás, Király Miklós, Ujhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna. Edző: Dani Zsolt.
Leány egypárevezős: Siska Bettina. Edző: Halmainé Mészáros Éva
Leány kétpárevezős: Elek Boróka, Galcsó Flóra. Edző: Ficsor László
Leány kettes: Hegyes Barbara, Hegyes Zsófia. Edző: ifj. Pergel László
Leány nyolcas: Sztoján Beatrix, Fehérvári Eszter, Mile Anna, Kas Natália Luca, Lász Kíra, Pilisy Zsanett, Stinner Kamilla, Daka Zsófia, kormányos: Pintér Dorina. Edző: Pető Tímea.

További korosztályos hírekEVEZÉSBENa sportági aloldalunkon.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek