utanpotlassport.hu 2019.05.17 20:53 Frissítve: 2019.05.22 15:56

Evezés: Essenben vetélkednek az ifik Európa-bajnoki címekért

Szombaton kezdődik Németországban az evezősök ifjúsági Európa-bajnoksága. Bár az érettségi megnehezítette a felkészülést, az utánpótlás szövetségi kapitánya bizakodó a versenyek előtt.

UP-info – utanpotlassport.hu A magyar küldöttség hét egységben huszonhét evezőssel vesz részt a hétvégén a németországi Essenben esedékes ifjúsági Európa-bajnokságon. A csapatban olyan versenyzők is helyet kaptak, akik a tavalyi korosztályos világbajnokságon is szerepeltek, de Lőrincz Attila szövetségi kapitány a fiatalabbaknak is bizalmat szavazott.

www.evezosclub.hu1

Szilágyi Konrád és Szklenka Bence is részt vesz az ifjúsági Európa-bajnokságon  •  Forrás: evezosclub.hu

„Nagyon fontos a két nyolcas szerepe, hiszen leány és fiú egységünk is rajthoz áll” – hangsúlyozta a kapitány a szövetség honlapján, majd hozzátette, sok évnyi szünet után ismét van válogatott leány nyolcas.  „Tavaly egy négyessel, illetve egy négypárral készítettük elő, most megpróbáljuk, mit tud közösen a két egység. A fiú nyolcasunk gyakorlatilag a tavalyi csapat továbbvitele. Fontos, hogy az utánpótlás fejlesztési programnak köszönhetően erőnlétileg is versenyképes a csapatunk.”

Elmondta, hogy a fiú nyolcas mellett a kétpárevezős egységek is nagy reményekkel utaztak az Eb-re. A fiú dubló tavaly a hetedik helyen végzett a korosztályos világbajnokságon, a válogatók eredményei pedig további fejlődésüket mutatják.

„A leány kétpárt sokáig kerestük, három versenyzőből, több teszt alapján alakult ki a páros, amelyben Elek Boróka egy másik egységben váltott evezésben tavaly hetedik helyen zárt a vb-n. Siska Bettina egypárevezősben indul Essenben, 2018-ban is szkiffben állt rajthoz az Eb-n. Most nehéz kiszámítani a mezőny erősségét, mert a tavalyihoz képest kevesebb induló lesz – mondta a kapitány.

A fiúknál és a lányoknál is rajthoz áll egy-egy kormányos nélküli kettes, számukra az elsődleges cél a tapasztalatszerzés. Lőrincz Attila azt is megjegyezte, hogy a felkészülés utolsó időszakát megnehezítette az érettségi, ezért csak a fiú nyolcas tudott központi helyszínen edzőtáborozni, de örül annak, hogy a válogatottnak van merítési lehetősége, tartalékként több fiatalra is számíthat a csapatban.

A magyar küldöttség csütörtökön a regenerációra, a pálya beevezésére helyezte a hangsúlyt, pénteken a rajtgyakorlatokat, a beállítást és a finomhangolást végezte Essenben.

A magyar csapat összetétele
Fiú kétpárevezős: Szilágyi Konrád, Szklenka Bence. Edző: Mácsik Miklós
Fiú kettes: Varga Koppány, Dávidházy Zsolt Edző: ifj. Pergel László
Fiú nyolcas: Juhász Tamás, Király Miklós, Ujhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna. Edző: Dani Zsolt.
Leány egypárevezős: Siska Bettina. Edző: Halmainé Mészáros Éva
Leány kétpárevezős: Elek Boróka, Galcsó Flóra. Edző: Ficsor László
Leány kettes: Hegyes Barbara, Hegyes Zsófia. Edző: ifj. Pergel László
Leány nyolcas: Sztoján Beatrix, Fehérvári Eszter, Mile Anna, Kas Natália Luca, Lász Kíra, Pilisy Zsanett, Stinner Kamilla, Daka Zsófia, kormányos: Pintér Dorina. Edző: Pető Tímea.

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.