Esélylesés: 2019 utánpótláskorú reménységei

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.08. 08:15
Címkék
A tavalyi, utánpótlás-sportsikerekben gazdag esztendő után 2019-ben is jogosan bizakodhatunk kiváló eredményekben. Szubjektív összeállításunkban összegyűjtöttük azokat a sportolókat és nemzeti csapatokat, akik és amelyek teljesítményükkel kitűnhetnek a hazai és nemzetközi mezőnyben.

Munkatársainktól A 2018-as év remekül sikerült az utánpótláskorú sportolók számára. Az új esztendő is bőven kínál esélyt arra, hogy ezt megismételjék, avagy felülmúlják – hét olyan versenyzőre és válogatottra fókuszálunk, akik és amelyek „megvillanhatnak” a különböző versenyeken.Munkatársainktól A 2018-as év remekül sikerült az utánpótláskorú sportolók számára. Az új esztendő is bőven kínál esélyt arra, hogy ezt megismételjék, avagy felülmúlják – hét olyan versenyzőre és válogatottra fókuszálunk, akik és amelyek „megvillanhatnak” a különböző versenyeken.

PUSZTAI LIZA, 17 ÉVES KARDVÍVÓ

Pusztai Liza folytatná az elmúlt évek sikerszériáját a 2019-es évben is Fotó: Szalmás Péter/MOB
Pusztai Liza folytatná az elmúlt évek sikerszériáját a 2019-es évben is Fotó: Szalmás Péter/MOB

Pusztai Liza folytatná az elmúlt évek sikerszériáját 2019-ben is  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Belegondolni is furcsa, de Pusztai Liza kiöregedett a kadétkorosztályból. Mindez azonban csak annyit jelent: még több figyelem juthat a junior Európa- és világbajnokságra, valamint a budapesti felnőtt világbajnokságra, amely egyúttal olimpiai kvalifikációs verseny is lesz.

Az előjelekre aligha lehet panasz: 2018 lezárásaként felnőtt Magyar Kupa-fordulót, majd magyar bajnokságot nyert. Utóbbin a világranglista 3. helyén álló Márton Annát győzte le rendkívül érett, taktikus vívással a döntőben.

„Remélem, a jövőben is sikerül majd hasonlóan vívnom. Nem mindig vagyok elégedett magammal, főleg a koncentrációmmal, de erre a győzelemre lehet építeni” – tekintett előre győzelme után a BVSC vívója.

„Nem vagyok jós, és extra nyomást sem akarok helyezni senkire, de Liza már most képes lehet nagy meglepetést, sikert elérni a felnőtt világbajnokságon” – mondta Udvarhelyi Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya 2018 ifjúsági olimpiai bajnokáról.

BERECZ BLANKA, 16 ÉVES ÚSZÓ

Berecz Blanka a korosztályos Eb és az ifjúsági olimpia után a budapesti junior-világbajnokságon is győzne Fotó: Szalmás Péter/MOB
Berecz Blanka a korosztályos Eb és az ifjúsági olimpia után a budapesti junior-világbajnokságon is győzne Fotó: Szalmás Péter/MOB

Berecz Blanka a korosztályos Eb és az ifjúsági olimpia után a budapesti junior-világbajnokságon is győzne  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

2018után idén is az év egyik legeredményesebb utánpótláskorú úszója, valamint sportolója lehet a Kőbánya SC 16 éves, EYOF-győzelemmel is büszkélkedő pillangóspecialistája, Berecz Blanka. Bár a tavalyi év Milák Kristóf és Késely Ajna aranyhalmozásáról szólt, a még mindig a korosztályos válogatottat erősítő Berecz a helsinki junior Európa-bajnokságon és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is győzött kétszáz méteren, így alighanem az idei utánpótlásversenyeken is jó eséllyel áll fel a rajtkőre. Ő maga is nagy várakozásokkal tekint a kazanyi Eb és a budapesti vb elé.

„Már csak a világbajnoki arany hiányzik az éremkollekciómból, úgyhogy mindent megteszek, hogy azt is megszerezzem. Emlékszem, milyen fantasztikus hangulat volt a Duna Arénában a 2017-esfelnőtt-világbajnokságon, alig várom már, hogy én is hazai közönség előtt úszhassak.”

PEKLER ZALÁN, 18 ÉVES SPORTLÖVŐ

Pekler Zalán legfőbb célja az olimpiai kvótaszerzés Fotó: Nicolo Zangirolami
Pekler Zalán legfőbb célja az olimpiai kvótaszerzés Fotó: Nicolo Zangirolami

Pekler Zalán legfőbb célja az olimpiai kvótaszerzés  •  Fotó: Nicolo Zangirolami

A komáromiak kiválósága, Pekler Zalán nagyszerű évet tudhat maga mögött. Számos felnőttversenyen vett részt, a csangvoni világbajnokságon pedig nemcsak a juniorkorosztály, de az egész magyar küldöttség legjobbja volt: két egyéni számban is második lett, sőt, csapatban is dobogóra állhatott Vas Péterrel és Prágai Patrikkal együtt.

A komáromi fiú a vb után a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is remekelt, hiszen a légpuskások nemzetközi vegyes csapatversenyében a mongol Enhmaa Erdenecsuluunnal az oldalán aranyérmet szerzett. Noha az ötkarikás játékok hivatalos éremtáblázatába ez nem számít bele, mindenképpen megsüvegelendő tett, és érthető, hogy Peklernek 2019-ben is nagy tervei vannak.

„Az idei év rengeteg nagy és fontos versenyt tartogat számomra. Számos felnőtt világkupaverseny lesz, ezek egyben kvótaszerző viadalok is a tokiói olimpiára. Kettőn biztosan indulni fogok: Újdelhiben és Pekingben. A cél egyértelmű: kvalifikálni akarom magam az ötkarikás játékokra. Ezeken kívül vár rám két Európa-bajnokság, egy junior és egy felnőtt. Utóbbi szintén kvótaszerző megméretés”‒ mondja Pekler, aki egyértelműsíti: a legfontosabb célja a közeljövőre nézve a 2020-as tokiói részvétel.

NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VÁLOGATOTT

A női junior kézilabdázók a két évvel ezelőtti EYOF után újra aranyérmet ünnepelnének Győrben Forrás: IHF
A női junior kézilabdázók a két évvel ezelőtti EYOF után újra aranyérmet ünnepelnének Győrben Forrás: IHF

A női junior kézilabdázók a két évvel ezelőtti EYOF után újra aranyérmet ünnepelnének Győrben  •  Forrás: IHF

Nehéz lesz felülmúlni a tavalyi szereplést a korosztályos leány kézilabda-válogatottaknak. Arany-, ezüst- és újabb aranyérem volt a junior-, ifjúsági, illetve serdülőcsapat nyári mérlege. A legemlékezetesebbre talán a legidősebbek debreceni vb-aranyérme sikerült, Háfra Noémiék a telt házas Főnix Csarnokban értek a csúcsra utolsó utánpótlás-eseményükön.

Az idén a juniorok közé lépő, augusztusban még az ifjúsági vb-n ezüstérmes társaság is hazai pályán játszhat, a győri U19-es Európa-bajnokságon. A csapatot a júliusban a „nagyokat” vb-aranyig kormányzó Golovin Vlagyimir vette át szeptemberben, az újabb nagy feladatnak már az ő vezetésével futhat neki a társaság, amely Bohus Bea irányítása alatt korábban EYOF-győzelemig és Eb-bronzéremig jutott.

A még csak 18 éves, de már junior-világbajnok Kácsor Gréta bízik benne, hasonló élményben lesz részük, mint Debrecenben.

„Remélem, ezúttal is sokan kijönnek a meccseinkre, és biztatnak minket, mert az óriási támogatást jelent. A célunk az, hogy megnyerjük a tornát!”

LEÁNY U18-AS KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT

Európa-bajnoki döntőbe vezetné az U18-as leányválogatottat Völgyi Forrás: FIBA
Európa-bajnoki döntőbe vezetné az U18-as leányválogatottat Völgyi Forrás: FIBA

Völgyi Péter Európa-bajnoki döntőbe vezetné az U18-as leányválogatottat  •  Forrás: FIBA

Völgyi Péter U17-es és U18-as leány kosárlabda-válogatottja tavaly olyan dolgot vitt véghez három és fél hét alatt, amelyre nehéz szavakat találni. Az U17-esek előbb a minszki korosztályos világbajnokságon lettek negyedikek, majd az U18-asok udinei Európa-bajnokságán – két lány kivételével ugyanabban az összetételben – harmadikként végeztek, így joggal várhatjuk tőlük az újabb remek teljesítményt az idén is.

„Hasonló helyzet állt elő, mint tavaly ‒ mondja Völgyi Péter. ‒ Az idén a 2001-eskorosztály jelenti az U19-et is, mivel a szarajevói U18-as Európa-bajnokság döntője után azonnal kezdődik az egy évvel idősebbek bangkoki vébéje, ahova ‒ a felkészülési idő hiánya miatt ‒ a kontinensviadalon résztvevő társaság fog elutazni. Emiatt a világbajnokságon hátrányban leszünk, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy ennek ellenére is előkelő pozícióban zárjunk. Arra viszont komoly esélyt látok, hogy az Európa-bajnokságon döntőt játsszunk.”

KÓS BENEDEK, 18 ÉVES KAJAKOS

Kós Benedek elsősorban a válogatókra koncentrálna Forrás: bmsextra.hu
Kós Benedek elsősorban a válogatókra koncentrálna Forrás: bmsextra.hu

Kós Benedek elsősorban a válogatókra koncentrálna  •  Forrás: bmsextra.hu

Kós Benedek a2018-as U23-as világbajnokságon egyesben 500 és 1000 méteren is aranyérmet nyert, ez legutóbb a háromszoros olimpiai bajnoknak, Kammerer Zoltánnak sikerült. Így nem véletlen, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a fiatal tehetséget választotta az év ifjúsági fiú versenyzőjének, míg trénere, Nyerges Attila lett az év ifjúsági edzője.

„Boldog vagyok, az elmúlt év nem is sikerülhetett volna jobban. Ugyan a világbajnokságon három helyett csak két számban indultam, de úgy érzem, ez az előnyömre vált, hiszen mentálisan és fizikálisan is sokat kivesz egy-egy verseny az emberből – értékelte előző évét Kós. ‒ Idén nehezebb dolgom lesz, de várom már a szezont, és igyekszem a lehető legjobb formámat hozni. Idősebb és erősebb ellenfeleim is lesznek, most elsősorban a válogatókra szeretnék összpontosítani.”

A szarvasi kajakos hozzátette: az ötkarikás részvétel az egyik legnagyobb álma, szeretne jelen lenni már a 2020-as tokiói olimpián is.

MÁTÓ SÁRA, 18 ÉVES ATLÉTA

Mátó Sára bizakodva várja a 2019-es évet Forrás: fidal.it
Mátó Sára bizakodva várja a 2019-es évet Forrás: fidal.it

Mátó Sára bizakodva várja a 2019-es évet  •  Forrás: fidal.it

A fehérvári ARAK versenyzője remek szezont „futott”, hiszen hétpróbában felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, míg a 400 méteres gátfutás juniorrekordját több alkalommal is megdöntötte. Legutóbb a tamperei világbajnokságon, amelyen első éves juniorként 57.83 másodperces idővel tizenegyedikként zárt. A 2019-es év legfontosabb eseménye a svédországi junior Európa-bajnokság lesz, itt Tölgyesi Előd tanítványa éremesélyekkel áll majd rajthoz. Már csak az a kérdés, melyik számban.

„Úgy gondolom, szép szezont zártam, elégedett lehetek. Sajnos betegség miatt a fedett pályát ki kellett hagynom, viszont lehet, hogy ennek köszönhetem a jó eredményeket, hiszen már nagyon vártam a versenyzést. A svédországi kontinensviadalról még nehéz bármit mondani, különösen azért, mert nem tudom, hogy hétpróbában, avagy 400 gáton fogok rajthoz állni. Egy biztos, keményen fogok dolgozni. Bizakodó vagyok, reménykedem a minél jobb eredményekben és helyezésekben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik