utanpotlassport.hu 2018.09.09 15:46 Frissítve: 2018.09.09 15:56

Cselgáncs: Vég Zsombor éremért utazik Argentínába

Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. A Ceglédi VSE 90 kilós cselgáncsozója, Vég Zsombor nagy csatát vívott a kvótáért, ám az csak a kezdet volt: dobogóra szeretne állni Argentínában.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. A magyar cselgáncsozókat két ceglédi versenyző, a 63 kilogrammos Özbas Szofi és a 90 kilós Vég Zsombor képviseli. Szofinak nem volt egyszerű a dolga a kvalifikációs sorozatban, azonban nem igazán akadt olyan hazai vetélytársa, aki igazán megszorongatta volna őt a pontversenyben.

Vég Zsombor éremmel szeretne hazatérni Buenos Airesből

Vég Zsombor éremmel szeretne hazatérni Buenos Airesből

Zsombor viszont nehéz helyzetben volt; egész évben sérüléssel bajlódott, majd az Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével ismét versenybe szállt a kvótáért. Két Ázsia−kupa-viadalt követően pontegyenlőség alakult ki közte és a felnőtt magyar bajnok, 73 kilogrammos Nerpel Gergely között, így a hazai szövetség elnöksége döntött a kvótáról: a szakemberek Véget ítélték az esélyesebbnek Argentínában.

Zsombor a felkészülését Tatán kezdte, egyhetes nemzetközi edzőtáborban. Ezután Hollandiába utazott, ahol olyan dzsúdósokkal készülhetett, akik a felnőtt világbajnokságra edzenek. Elmondása szerint rendkívül hasznos volt az ott eltöltött idő.

„Edzőmmel, Bíró Tamással azt beszéltük, hogy a hátralevő néhány hétben leginkább a taktikára, a technikai elemekre, illetve a kondícióra helyezzük a hangsúlyt − így Vég. − A fogásfelvételre, illetve a dobásokra különösen oda kell figyelnem Buenos Airesben, mivel eggyel nagyobb súlycsoportban kell küzdenem.”

Valóban. Az ifjúsági olimpia cselgáncsprogramjában csupán minden második súlycsoport szerepel, így Zsombornak a 100 kilogrammosok mezőnyében kell bizonyítania. A ceglédi fiú elmondta, hogy ennek ellenére nem terveztek „hízókúrát”:

„Nagyjából kilencvenhat kilósan kell tatamira lépnem. Ha annál nehezebb lennék, akkor valószínűleg lassabban mozognék, mint kellene, s inkább hátrányom válna belőle, mintsem előnyöm. A súlyom kezd jó lenni, egy kilót kell még felszednem.”

Zsombor a múlt héten betegséggel bajlódott, de szerinte ez csak az előnyére vált, mivel túlságosan leterheltnek érezte magát. Szerinte jelenleg nyolcvan százalékos formában van, de semmi kétsége nincs afelől, hogy tökéletes erőnlétben lesz Argentínában.

A fiatal úgy véli, hogy a legnagyobb vetélytársa a világranglistavezető kazah Bekarisz Szaduakasz, a grúz Ilia Szulamenidze és az a török Omer Aydin lesz, aki Sipőcz Richárdtól szenvedett vereséget a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokság döntőjében az idén.

Vég mindenképpen szeretne dobogóra állni az olimpián, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy bejusson a döntőbe. Ha pedig odáig eljut, akkor bármi megtörténhet...

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.