Cselgáncs: újraindulnak a ceglédiek is

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.24. 14:15
Címkék
„Akikről biztosan tudjuk, hogy megfelelő fizikai állapotban tartották magukat, földharccal kezdenek − ebben a küzdelemfajtában kevesebb a sansza a nem várt húzódásnak, ficamnak, és a többinek... Egyhetes szintfelhozó tréningprogramot írtunk azoknak, akiken látjuk, inkább pihentek, mintsem dolgoztak, és csak ezt követően térhetnek vissza a tatamira” − mesél az újraindulás mikéntjéről a CVSE cselgáncsszakosztályának vezetőedzője, Bíró Tamás.

A magyar kormány május 4-től enyhített a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmon – ekkortól rajtolhatott a sportélet: legalábbis a szervezett edzések és a nézők nélküli sportesemények. A Ceglédi VSE cselgáncsszakosztályában mégis csak most csütörtöktől kezdhettek dolgozni a fiatalok, a Nemzeti Sportközpontok (MNSK) égisze alá tartozó Ungvári Miklós Ceglédi Judo Központ ugyanis addig nem nyithatott ki.Ceglédi VSE cselgáncsszakosztályában mégis csak most csütörtöktől kezdhettek dolgozni a fiatalok, a Nemzeti Sportközpontok (MNSK) égisze alá tartozó Ungvári Miklós Ceglédi Judo Központ ugyanis addig nem nyithatott ki.

Bíró Tamás és Özbas Szofi a marrákesi junior-világbajnokságon Forrás: IJF
Bíró Tamás és Özbas Szofi a marrákesi junior-világbajnokságon Forrás: IJF

Bíró Tamás és Özbas Szofi a marrákesi junior-világbajnokságon  •  Forrás: IJF

„Az MNSK-ban lassan őrölnek a malmok− kezdi a vezetőedző, Bíró Tamás.A leállás is hasonlóan ütemben zajlott: tovább dolgozhattunk, mint a többi egyesület, ennek a levét most ittuk meg, mert a visszaállással rosszul jártunk, két hetet várnunk kellett. Minden követ megmozgattunk, ennek csütörtökre lett érezhető eredménye.”

A mesteredző arról is beszélt, hogy nem tétlenkedtek az utóbbi hetekben:

„Voltak olyanok, akik edzhettek: gondoltunk egyet, és sörsátrat állítottunk fel. Természetesen állandó párokkal készültek a dzsúdósok, senkit nem köteleztünk a részvételre, csupán lehetőségként ajánlottuk fel. A sportolókat több szempont alapján, csoportokra lehet osztani: vannak, akik nagyon féltek a vírustól, de akadtak olyanok is, akik magasról tettek rá, és nem érdekelte őket, folytatták a felkészülést. Vannak fiatalok, akikről tudjuk, nem feltétlenül csinálták meg azokat a gyakorlatokat, amelyeket felírtunk nekik, a másik rész pedig az, amely szorgalmasan, céltudatosan dolgozott az otthoni bezártságban.”

Bíró kifejtette, hogy az imént említett támpontok szerint kellett megtervezniük az újraindulást is:

„Sejthetjük, melyik csoportban áll fenn leginkább a sérülés veszélye. Akikről biztosan tudjuk, hogy megfelelő fizikai állapotban tartották magukat, földharccal kezdenek− ebben a küzdelemfajtában kevesebb a sansza a nem várt húzódásnak, ficamnak, és a többinek... Egyhetes szintfelhozó tréningprogramot írtunk azoknak, akiken látjuk, inkább pihentek, mintsem dolgoztak, és csak ezt követően térhetnek vissza a tatamira.”

Vég Zsombor Forrás: IJF
Vég Zsombor Forrás: IJF

Vég Zsombor  •  Forrás: IJF

Persze korántsem mindegy, ki, miként állt hozzá a példa nélküli időszakhoz:

„Egy hónap leállás bármely élsportoló életébe belefér, mi több, jót tesz: kiszakadhat a mókuskerékből, letisztulhatnak a céljai, gondolatai. De ennél több pihenő már döntő hatású lehet− az életkori sajátosságokat figyelembe véve különösen. Ungvári Miki ha most megállna tíz évig, és visszajönne, pillanatok alatt stabilizálódna a mozgáskultúrája. Ugyanez nem mondható el az utánpótláskorúakról! Huszonéves koruk elejéig fejlődhetnek a leggyorsabban, ekképpen minél többet hagynak ki, annál nagyobb hátránnyal számolhatnak a későbbiekben. A fiatalok között a junior Európa- és világbajnoki bronzérmes Vég Zsombor és az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Eb- és vb-aranyérmes, U23-as kontinensviadal-győztes Özbas Szofi kvótaszerzése is lehetséges az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára− Zsombor rendszeresen járt, Szofit viszont egyszer sem láttam, de biztos vagyok benne, tudatosan végezte otthon a dolgát.”

Ha már az ötkarikás játékoknál tartunk. Adódik a kérdés: milyen esélyekkel vághat neki a két junior a kvalifikációs időszak folytatásának?

„Nehéz erre válaszolni: nem tudjuk, melyik országban, miként alkalmazkodtak a veszélyhelyzethet. Szofi a harmincnegyedik, Zsombor pedig az 57. a világranglistán. Előbbi, ha keményen odateszi magát, úgy nem lehet kétségem afelől, hogy ott lesz a japán fővárosban, sőt éremesélyes is lehet. Ami Zsombort illeti: Cirjenics Miklós és Ohát Zalán egyaránt megelőzi őt a lajstromban, előbbi ráadásul sokkal. Csak ismételni tudom magam: ötletünk sincs, ki, milyen állapotban vághat neki a sorozatnak. Hiszek Zsomborban, akár véghez is viheti ezt a bravúrt. Nem szabad elfelejteni: a fiatalok nagy előnye az, hogy sokkal gyorsabban regenerálódnak.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik