Cselgáncs: több fiatalnak kedvezhet az olimpia halasztása

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 15:56
Címkék
A Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökével, Kovács Antallal beszélgettünk a koronavírus-járvány hatásairól, a cselgáncsélet újraindításáról, valamint azokról az utánpótláskorú sportolókról, akiknek reális lehet a jövő évre halasztott, tokiói olimpiára való kijutás.

A május 4-től hatályos kormányrendelet szerint sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A Magyar Judo Szövetség ezt figyelembe véve közleményben tájékoztatta a sportágban érdekelteket a javaslatairól:Magyar Judo Szövetség ezt figyelembe véve közleményben tájékoztatta a sportágban érdekelteket a javaslatairól:

Kovács Antal szerint Özbas Szofinak is jól jött az olimpia elhalasztása Forrás: IJF
Kovács Antal szerint Özbas Szofinak is jól jött az olimpia elhalasztása Forrás: IJF

Kovács Antal szerint Özbas Szofinak is jól jött az olimpia elhalasztása  •  Forrás: IJF

„Az egészségügyi helyzet továbbra sem változott, a koronavírus még mindig jelen van, így abeltéri edzések megtartását nem javasoljuk.AzOrszágos Sportegészségügyi Intézet és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat által kiadott korábbi javaslatok betartásával az eddig is kiválóan működő otthoni edzések mellett a kültéri tréningek megtartását javasoljuk, az ITT olvasható feltételek mellett.”

A szövetség szakmai alelnökét, az 1992-es, barcelonai olimpia bajnokát, Kovács Antalt kérdeztük a döntés miértjéről:

„Sportorvosi állásfoglalás nélkül meg tudtuk ítélni a helyzetet: ameddig iskolába nem lehet menni, addig a test sem küzdhet test ellen, hiszen ez utóbbi jóval nagyobb kockázatot jelent most. Tisztában vagyok azzal, hogy mindenki nagyon várja már, hogy végre magára húzhassa a dzsudogit, ám erre még várnunk kell. Vidéken lazítottak a legtöbbet a korlátozásokon, de nagyon kell figyelnünk arra, nehogy berobbanjon nálunk is a vírus. Nagyon rossz lenne, ha újra elkezdenénk az edzéseket és két-három héten belül megint megszorításokat kellene bevezetni.”

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványidőszaknak vannak pozitív hozadékai is:

„Az eddigieknél is összetartóbbá vált a dzsúdóközösség. Ezt nem csak idehaza, hanem nemzetközi szinten is tapasztalom. Egymással osztjuk meg a tapasztalatainkat és segítjük a munkát különböző felkészülési ötletekkel. A sportolók kipihenhették magukat, kiszállhattak a mókuskerékből. Ha a tokiói olimpiát vizsgáljuk, úgy arra a következtetésre juthatunk, hogy több sportolónknak is kedvezhet az egyéves halasztása.”

Kovács természetesen azokra a fiatalokra gondol, akik sorra nyerték a szebbnél szebb érmeket tavaly, az juniormezőnyben:

„Elsősorban Özbas Szofira (63 kg) és Sipőcz Richárdra(+100 kg) gondolok, ők állnak a legközelebb a kvótához. Mindkettejükről elmondható, hogy egy évvel rutinosabban léphetnek majd tatamira, nagyon bízom bennük. Nem szabad megfeledkezni Vég Zsomborról (100 kg) sem, aki bőven törhet még borsot legnagyobb hazai riválisa, Cirjenics Miklós orra alá. Nemrégiben Gőz Roland (90 kg) is azt nyilatkozta, hogy szívesen kiharcolná a csapattársa, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián súlyában az olimpiai részvételt− egészséges rivalizálás az övék, nagyon tisztelik egymást; helyes, hogy Roland a nyakában lohol, de amondó vagyok, Krisztián egyelőre megoldja a feladatot.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik