Cselgáncs: Rajkai Róbert 5., Özbas Szofi 7. lett a junior vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.20. 08:52
Címkék
Több bravúrgyőzelmet is arattak junior cselgáncsozóink a bahamai korosztályos világbajnokságon, ugyanakkor a dobogóra egyikük sem tudott felállni. A 81 kilogrammos Rajkai Róbert ötödik lett, míg a kilenc nappal ezelőtt ifjúsági olimpiai bajnoki címet nyerő, 63 kilós Özbas Szofi a hetedik helyen zárta a versenyt.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA magyar cselgáncsozók közül a 81 kilogrammos Rajkai Róbert állt a legközelebb az éremszerzéshez a bahamai junior-világbajnokságon. A fiúk vezetőedzője, Horváth László elmondta, hogy az első két mérkőzésén, a marokkói Iszmail Belgaid és a román Alex Cret ellen a kötelező hozta a fiú. Mind a két dzsúdóst magabiztosan győzte le, így a negyeddöntőben folytathatta a versenyt, ahol a grúz junior Európa-bajnok, Luka Maiszuradzéval találta szemben magát.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA magyar cselgáncsozók közül a 81 kilogrammos Rajkai Róbert állt a legközelebb az éremszerzéshez a bahamai junior-világbajnokságon. A fiúk vezetőedzője, Horváth László elmondta, hogy az első két mérkőzésén, a marokkói Iszmail Belgaid és a román Alex Cret ellen a kötelező hozta a fiú. Mind a két dzsúdóst magabiztosan győzte le, így a negyeddöntőben folytathatta a versenyt, ahol a grúz junior Európa-bajnok, Luka Maiszuradzéval találta szemben magát.

Rajkai Róbert (fehérben) az ötödik helyig dobta magát
Rajkai Róbert (fehérben) az ötödik helyig dobta magát

Rajkai Róbert (fehérben) az ötödik helyig dobta magát

Kiélezett csata dúlt a két fiatal között; Mauszaradze két intéssel is vezetett a golden score-ban, ám ekkor Róbert belső combdobással lepte meg, és ez bizony ippont ért. A döntőbe jutás ugyanakkor már nem sikerült, mivel 51 másodperc alatt kikapott a japán Kaszahara Hiromaszától, tehát a bronzéremért lépett tatamira.

Rajkai ellenfele a kanadai junior Pánamerika-bajnok, Alexandre Arencibia volt. Jól kezdte a magyar a meccset, három válldobáskísérlet után a negyedik már sikerült egy wazariért. Nem sokkal később a kanadai egyenlíteni tudott külső gánccsal, és az 1−1-es állás maradt négy perc után is, így jöhetett a golden score. Mind a két versenyzőnek két-két intése volt, azonban nem ez döntötte el a bronzérem sorsát; Arencibia 6:39 perc után egy vállassal megszerezte a győzelmet, és így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Róbert pedig ötödik lett.

A kilenc nappal ezelőtt ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerző, 63 kilogrammos Özbas Szofi is bizonyítani szeretett volna, ráadásul a születésnapján. A ceglédi versenyző az első mérkőzésén hátrányból fordított a chilei Marcela Alfaróval szemben, s nyert ipponnal, majd a tajvani ifjúsági Ázsia-bajnok, Pei Chun Yuan sem okozott gondot neki, akit egy wazari értékű akcióval múlt felül.

Az elődöntőért vívott meccs viszont már nem úgy sikerült, ahogyan azt Szofi eltervezte; 11 másodperc alatt beleszaladt az ecuadori junior Pánamerika-bajnok, Celiuda Corozo ippont érő válldobásába.

Szofi a vigaszágon még javíthatott, de végül a japán Ura Aszumival sem bírt, tehát a hetedik helyen zárta a vb-t.

„Le a kalappal előtte”− kezdi Radics Attila, a junior leányválogatott vezetőedzője.− „Közel sem pihente még ki az olimpiát, ennek ellenére nagyon szépen dzsúdózott. Kevésen múlt, hogy nem végzett előrébb. Az ecuadori lány ellen kicsit elaludt, de kíváncsi lettem volna rá, mi történik, ha nem kap ki rögtön az elején. Ki kell emelnem, hogy még ifjúsági versenyzőről beszélünk!”

Meglepetésgyőzelmet aratott a 70 kilós Balogh Sára, aki nagyon simán, 56 másodperc alatt dobta el ipponnal az ifjúsáig világbajnok német, Marlene Galandit. A következő körben viszont már nem bírt a holland junior Eb-ezüstérmes Margit De Voogddal, így kiesett a versenyből. Radics ennek ellenére nagyon elégedett Sárával.

A idén junior Európa-bajnoki harmadik, Tóth Apormár az első mérkőzését elvesztette a 90 kilogrammosok versenyében. Ugyanattól a török Mert Sismarlartól kapott ki, akitől a kontinensviadal elődöntőjében is. Akkor egy wazari döntött közöttük, most egy ippon.

A 81 kilós Tóth Benedek is alulmaradt az első mérkőzésén; a holland Jan Reijntjens bizonyult jobban nála. Horváth László kifejtette, hogy Benedek végig irányította a párharcot, és− a látottak alapján− megérdemelte volna, hogy továbbjusson.

Amit eddig a világbajnokságról írtunk
Bahamák, itt vagyunk!
Fatime hetedik lett

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik