utanpotlassport.hu 2019.01.22 20:08 Frissítve: 2019.01.22 20:11

Cselgáncs: oktatóprogram a legkisebbeknek

Az elmúlt évtizedben kiforrta magát egy program, amely a legkisebb cselgáncsozók tanítására szolgál. Az uKIDo megálmodója, Kovács János nemrég a Magyar Judo Szövetséggel is megállapodást kötött, hogy a kisgyermekeknek szánt programmal segítse az utánpótlás nevelését, és országos szinten is elindulhasson a képzés.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Kovács János 1977 óta tevékenykedik edzőként, az utóbbi években pedig egyre inkább a dzsúdóutánpótlás helyzetével foglalkozik. Programjával a IV. danos mester szintlépésre készül, ugyanis országos szinten is elterjedhet képzése. „Egyesületünknél, a győri Vital Judo Klubnál az elmúlt években sikeresnek bizonyult az oktatás” – kezdte az edző. „Ennek köszönhetően nálunk már a képzésben részt vevő fiatalok adják az utánpótlás legjavát, jó bázissal rendelkezünk.”

A 4-5 éves korosztály játszva tanulhatja a cselgáncs alapjait Forrás: Ukido Centrum

A 4-5 éves korosztály játszva tanulhatja a cselgáncs alapjait  •  Forrás: Ukido Centrum

Az uKIDo a 4-5 éves korosztály számára jött létre, mely során dzsúdóedzők játékos foglalkozások keretein belül tanítanak meg alapokat a kicsiknek. „Bizonyított tény, hogy hatéves kor előtt a gyerekek még nem készek rá, hogy megértsék egy sportág komoly oktatását. Viszont játszva könnyebb, s a legfontosabb ilyenkor: hogy mozgáskultúrájukat, egyensúly-érzéküket és térbeli látásukat fejlesszük. A foglalkozások alkalmával a gyerekek megszeretik a sportágat, s nem teherként, vagy kötelező feladatként élik meg, hogy edzésre kell menniük.”

Kovács János ötlete nem mai keletű. Abból eredt, hogy korábbi tanítványai a családalapítást követően hozzá vitték gyermekeiket oktatásra, majd ennek alapján alkotta meg, s indította el programját. „A készségek fejlesztésével – ha már rendesen elkezdik a dzsúdózást a fiatalok – magasabb szintről, alaptudással felvértezve vághatnak bele a cselgáncs tudományának elsajátításába, így ráadásul motiváltak és magabiztosak is lesznek” – fejtette ki.

Kovács János (jobbra) az MJSZ elnökével, Dr. Tóth Lászlóval Forrás: Judo.hu

Kovács János (jobbra) az MJSZ elnökével, Dr. Tóth Lászlóval  •  Forrás: Judo.hu

Másfél évvel ezelőtt – a mindeddig inkább csak klubszinten kipróbált program elindulását követően – a képzés  Veresegyházán is berobbant a köztudatba, ahol kedvező fogadtatásra lelt a képzés. Látva sikerét a Magyar Judo Szövetség nemrégiben megállapodást kötött Kovács Jánossal, ennek köszönhetően akár az egész országra kiterjedhet a képzés.

„Nem kötelező senkinek, ám egyre több klub ért egyet azzal, hogy így könnyebb fejleszteni a fiatalokat, és ezáltal az edzők dolga is könnyebb. Hisszük, hogy a fokozatos munkával még nagyobb sikereket érhetünk el, s a sportág utánpótlása számára még több fiatalt nyerhetünk meg.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.

2019.11.24 20:25:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A BMW és a Yamaha gyári csapata is szerződést ajánlott Kovács Bálintnak, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosának, aki idén a német bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájának győztese lett – jelenti az MTI.
.

2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.