HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.22 20:08 Frissítve: 2019.01.22 20:11

Cselgáncs: oktatóprogram a legkisebbeknek

Az elmúlt évtizedben kiforrta magát egy program, amely a legkisebb cselgáncsozók tanítására szolgál. Az uKIDo megálmodója, Kovács János nemrég a Magyar Judo Szövetséggel is megállapodást kötött, hogy a kisgyermekeknek szánt programmal segítse az utánpótlás nevelését, és országos szinten is elindulhasson a képzés.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Kovács János 1977 óta tevékenykedik edzőként, az utóbbi években pedig egyre inkább a dzsúdóutánpótlás helyzetével foglalkozik. Programjával a IV. danos mester szintlépésre készül, ugyanis országos szinten is elterjedhet képzése. „Egyesületünknél, a győri Vital Judo Klubnál az elmúlt években sikeresnek bizonyult az oktatás” – kezdte az edző. „Ennek köszönhetően nálunk már a képzésben részt vevő fiatalok adják az utánpótlás legjavát, jó bázissal rendelkezünk.”

A 4-5 éves korosztály játszva tanulhatja a cselgáncs alapjait Forrás: Ukido Centrum

A 4-5 éves korosztály játszva tanulhatja a cselgáncs alapjait  •  Forrás: Ukido Centrum

Az uKIDo a 4-5 éves korosztály számára jött létre, mely során dzsúdóedzők játékos foglalkozások keretein belül tanítanak meg alapokat a kicsiknek. „Bizonyított tény, hogy hatéves kor előtt a gyerekek még nem készek rá, hogy megértsék egy sportág komoly oktatását. Viszont játszva könnyebb, s a legfontosabb ilyenkor: hogy mozgáskultúrájukat, egyensúly-érzéküket és térbeli látásukat fejlesszük. A foglalkozások alkalmával a gyerekek megszeretik a sportágat, s nem teherként, vagy kötelező feladatként élik meg, hogy edzésre kell menniük.”

Kovács János ötlete nem mai keletű. Abból eredt, hogy korábbi tanítványai a családalapítást követően hozzá vitték gyermekeiket oktatásra, majd ennek alapján alkotta meg, s indította el programját. „A készségek fejlesztésével – ha már rendesen elkezdik a dzsúdózást a fiatalok – magasabb szintről, alaptudással felvértezve vághatnak bele a cselgáncs tudományának elsajátításába, így ráadásul motiváltak és magabiztosak is lesznek” – fejtette ki.

Kovács János (jobbra) az MJSZ elnökével, Dr. Tóth Lászlóval Forrás: Judo.hu

Kovács János (jobbra) az MJSZ elnökével, Dr. Tóth Lászlóval  •  Forrás: Judo.hu

Másfél évvel ezelőtt – a mindeddig inkább csak klubszinten kipróbált program elindulását követően – a képzés  Veresegyházán is berobbant a köztudatba, ahol kedvező fogadtatásra lelt a képzés. Látva sikerét a Magyar Judo Szövetség nemrégiben megállapodást kötött Kovács Jánossal, ennek köszönhetően akár az egész országra kiterjedhet a képzés.

„Nem kötelező senkinek, ám egyre több klub ért egyet azzal, hogy így könnyebb fejleszteni a fiatalokat, és ezáltal az edzők dolga is könnyebb. Hisszük, hogy a fokozatos munkával még nagyobb sikereket érhetünk el, s a sportág utánpótlása számára még több fiatalt nyerhetünk meg.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.