Cselgáncs: négy érem, közte egy arany a junior-vb magyar termése

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.20. 10:53
Címkék
Csakúgy, mint az egy hónappal ezelőtti, finnországi junior Európa-bajnokságon, a marokkói korosztályos vb-n is egy-egy arany és ezüst-, valamint két bronzérmet nyertek a magyarok. Özbas Szofi (63 kg) világbajnok lett, Gőz Roland (90 kg) a második, Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) pedig a harmadik helyet ünnepelhette Marrákesben.

Egy hónappal ezelőtt, a vantaa-i junior Európa-bajnokságról egy-egy arany- és ezüst, valamint két bronzéremmel tértek haza cselgáncsozóink. Kicsit mókás is lehet: ugyanazok a versenyzők szereztek ugyanolyan színű medált a marokkói junior-világbajnokságon, mint Finnországban.

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF
Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet Fotó: IJF

Így ünnepelte Özbas Szofi a junior-világbajnoki címet  •  Fotó: IJF

Eképpen Özbas Szofi (63 kg) érte el a legnagyobb bravúrt, hiszen világbajnoki címet ünnepelhetett. A siker történelminek mondható. Korábban Szabó Brigitta és Gercsák Szabina ugyancsak duplázott, viszont egyikük sem elsőéves juniorként, 17 évesen tette. Nem mellékes, hogy a vb-arany elég pontot adott a Ceglédi VSE fiataljának ahhoz, hogy− jelen állás szerint− olimpiai kvótát érő helyen tanyázzon a felnőtt-világranglistán.

„A vb előtt ezt csak nagyon szélsőséges esetben lehetett elképzelni, de megcsinálta. Azt tudom mondani, hogy még összeszedettebben dzsúdózott, mint a kontinenstornán. Gyakorlatilag nem volt olyan párharc, amelyben egy percig is veszélyben forgott volna a győzelme. Úgy tűnik, amikor ennyire összeszedett, akkor ennyivel jobb az egész mezőnynél”− összegez a junior leányválogatott vezetőedzője, Radics Attila.

Gőz Roland (90 kg) egyértelműen éremért utazott Marrákesbe. A forgatókönyv gyakorlatilag ugyanaz volt, mint Finnországban: végighasított a mezőnyön, a fináléban viszont megállította őt a grúz Lasa Bekauri.
„Már a bemelegítéskor látszott rajta, hogy csak a versenyre fókuszál. Úgy siklott végig mindenkin, mint kés a vajon, egyszerűen fantasztikus volt, amit csinált. A döntőben olyan technikát vállalt be, amely kockázatos volt a grúzzal szemben, és rosszul is jött ki belőle− ipponnt ért az akció. Azért különösen szép a két ezüstérme, mert az Európa−kupa-sorozatban gyakorlatilag egyszer sem jutott döntőbe az idén, hihetetlenül összekapta magát. Ha ezt tudja folytatni, hamar beér a felnőttmezőnybe”
− vélekedik Horváth László, a fiú juniorválogatott mestere.

A CVSE másik versenyzője, az ifjúsági olimpiai bajnoki bronzérmes Vég Zsombor (100 kg) szintén elsőévesként állt dobogóra, harmadik lett.
„Kiváló formában dzsúdózott, szó szerint aprította az ellenfeleit. A török Mert Sismanlartól kapott ki, ez volt az egyetlen megingása. Olyan volt, mintha kicsit tartana tőle, nem rontott neki egyből. Ennek ellenére bravúrgyőzelmeket aratott olyan riválisokkal szemben, akik papíron erősebbek nála. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy kilencvenhét kilósan küzd százban. Amondó vagyok, hogy Zsombor− megfelelő mentális állapotban− bárkit legyőzhet ebben a mezőnyben”− értékel Horváth.

A budapesti felnőtt Grand Prix-viadal harmadik helyezettje, a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) szintén a dobogó harmadik fokáig küzdötte magát. A negyeddöntőbennem akármilyen skalpot szerzett: az idei felnőtt-vb bronzérmesét, a dél-koreai Kim Min-dzsongot utasította maga mögé.
„Szomorú volt, hiszen a legnagyobb esélyes ellen győzött, aztán kikapott a junior-vb tavalyi bronzérmesétől, a német Erik Abramovtól. Semmi kétségem sincs afelől, ha az első körben találkoznak, Richárd nyer. A negyeddöntő és az elődöntő között kevés volt a szünet, és a németnek nagyon rövid mérkőzései voltak. Persze, nem szomorkodhat, hiszen ő is elsőévesként állt két világversenyen dobogóra”− zárja le összegzését a szakember.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik