Cselgáncs: két fiatal meglepetése a GS-versenyen

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.25. 16:32
Címkék
Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

A 19 éves Özbas Szofi nem hazudtolta meg magát a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen, hiszen ismét remekelt. A 63 kiló és a magyar cselgáncssport egyik legnagyobb reménysége az utánpótlásmezőnyben szinte mindent megnyert már, amit csak lehetett: ifjúsági olimpiai bajnoknak, junior világ- és Eb-győztesnek, U23-as Eb-aranyérmesnek egyaránt mondhatja magát. A világranglista 34. helyezettjeként vágott neki a Papp László Sportarénában rendezett megméretésnek, amelyen 61 ország 405 versenyzője lépett tatamira; a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, buborékrendszerben.Özbas Szofi nem hazudtolta meg magát a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen, hiszen ismét remekelt. A 63 kiló és a magyar cselgáncssport egyik legnagyobb reménysége az utánpótlásmezőnyben szinte mindent megnyert már, amit csak lehetett: ifjúsági olimpiai bajnoknak, junior világ- és Eb-győztesnek, U23-as Eb-aranyérmesnek egyaránt mondhatja magát. A világranglista 34. helyezettjeként vágott neki a Papp László Sportarénában rendezett megméretésnek, amelyen 61 ország 405 versenyzője lépett tatamira; a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, buborékrendszerben.

Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt Fotó: Horváth György
Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt Fotó: Horváth György

Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt  •  Fotó: Horváth György

Szofi tavaly az ötödik helyig menetelt a fővárosban lebonyolított, akkor még Grand Prix minősítésű viadalon, és ezen az eredményenaz idén szeretett volna javítani.Szép ipponnal kezdett kezdett a cseh Zachovával szemben, majd a koszovói Fazliut is eldobta. A negyeddöntőben 1:49 perc alatt kikapott a súlycsoport klasszisától, az ötkarikás és vb-aranyérmes szlovén Tina Trstenjaktól, így a vigaszágon küzdhetett tovább a bronzéremért.Szofi az osztrák Krssakovát két vazarival kiejtve harcolta ki, hogy tatamira léphessen akanadaiak kontinensbajnoka, a riói olimpikon Beauchemin-Pinard ellen a dobogós helyezésért;a csata alig több mint egy percig tartott, hiszen a magyar eldobta, ráadásul le is szorította riválisát, ezzel megszerezte pályafutásának első World Tour-medálját.

„Fogalmam sincs arról, mi történt, még szinte fel sem fogtam – mondta mosolyogva a bronzmeccs után Szofi a judoinfo.hu-nak. – Nem igazán találok szavakat arra, mennyire boldog vagyok az itt elért siker miatt. Jó érzés, hogy a sportágba eddig befektetett munkám megtérült. A nap elején kicsit meginogtam, de hamar összeszedtem magam, és mindent beleadtam. Szerencsés vagyok, hogy olyan emberek vesznek körül, akik mellett biztonságban érzem magam; nekik is köszönhetem ezt az érmet.”

A legnagyobb meglepetést mégis a nyitónapon, a 19 éves Naji Dávid okozta a 60 kilogrammosok mezőnyében: előbb abrazil Renan Torrest utasította maga mögé, majdnagy csatában, mindössze 43 másodperc alatt, ipponnal nyert a felnőtt-világranglista huszadik helyezettjével, a franciaWalide Khyarral szemben. A Kaposvári JK dzsúdósa nem érte be ennyivel:a világranglista hatodik helyezettje, a kazah Guszman Kirgizbajev látszólag végig uralta a mérkőzést a negyeddöntőben, Dávid azonban nem állt meg, és három másodperccel a vége előtt sikeres akciót indított, amely egy jukót ért, így győzött, és a négy között tatamira léphetaz oroszok világbajnoki ezüstérmese, Eb-győztese, Robert Msvidobadze ellen. Az orosz túl nagy falatnak bizonyult, megálljt parancsolt Najinak. Abronzéremért a portugálok ifjúsági Európa-bajnoka, Rodrigo Lopes következett. Ezen a meccsen sem sikerült újabb bravúrt bemutatni, de így is tíz éve nem látott eredményt ért el; ebben a súlycsoportban legutóbb2010-ben, Párizsban jutott el Burján László az ötödik helyig a World Tour-sorozatban.

Sipőcz Richárdnak nem kellett volna elengednie Zaalisvilit Fotó: Horváth György
Sipőcz Richárdnak nem kellett volna elengednie Zaalisvilit Fotó: Horváth György

Sipőcz Richárdnak nem kellett volna elengednie Zaalisvilit  •  Fotó: Horváth György

A huszonhárom utánpótláskorú magyar indulóból még a 19 éves Sipőcz Richárdért (+100 kg) és a 22 éves Szigetvári Mercédeszért (+78 kg) szoríthattunk igazán, hiszen mindketten esélyesek a tokiói olimpiai kvalifikációra. Az U23-as és junior Eb-aranyérmes Sipőcz egészen elképesztő módon maradt alul a második körben a grúzok junior-világbajnoka,Gela Zaalisvilivel szemben. A magyar eldobta riválisát, majd leszorította a földre. Mivel az összes bíró jelezte, ippont érő volt a technika, elengedte Zaalisvilit− pedig abból a helyzetből leszoríthatta volna, és ily módon is az övé lett volna a győzelem. A forgatókönyv egészen másképp alakult: tíz másodperccel később Sipőcz megkapta harmadik sidóját is, emiatt elveszítette a párharcot.

„Nem igazán tudom, mi történt. Elég jól összerakott küzdelem volt, és úgy éreztem, a kezemben van a meccs. Értetlenül állok a bírói döntés előtt. Nagyon akartam győzni, és nem gondoltam volna, hogy kikaphatok; össze kellett volna jönnie az éremnek. De nem hagyom, hogy ez eltántorítson a céljaimtól; továbbra is az olimpiai kvótaszerzés lebeg a szemem előtt. Ha jól tudom, megtartják a felnőtt Európa-bajnokságot, a megmaradt lendületemet átviszem arra a versenyre”− mondta Sipőcz a Grand Slam hivatalos Facebook-oldalának.

Ami pedig Mercédeszt illeti: a portugál Rochele Nunessel szemben az első körben kikapott.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik