Cselgáncs: a 16 éves Özbas Szofi Buenos Airesbe és a Bahamákra utazik

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.14. 16:06
Címkék
A Ceglédi VSE 16 esztendős dzsúdósa, Özbas Szofi lett az a magyar lány, aki megszerezte a női szakág egyetlen lehetséges kvótáját a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A 63 kilogrammos sportolónak azonban hosszú úton kellett végigmenetelnie ehhez a sikerhez, ám most − a nyaralása után − már csak a felkészülésére koncentrál.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huNem egyszerű a cselgáncsozók ifjúsági olimpiai kvalifikációs rendszere. A világranglistán az első ötben kell zárni, s a pontversenybe a három legjobb kontinenskupa-versenyen elért eredmény mellett a kontinensviadal számít. A Ceglédi VSE 16 esztendős sportolójának nem volt könnyű a feladata, ugyanis a szezon kellős közepén váltott súlycsoportot: a 63 kilogrammosok között folytatta a pontgyűjtést.Krasznai Bence –utanpotlassport.huNem egyszerű a cselgáncsozók ifjúsági olimpiai kvalifikációs rendszere. A világranglistán az első ötben kell zárni, s a pontversenybe a három legjobb kontinenskupa-versenyen elért eredmény mellett a kontinensviadal számít. A Ceglédi VSE 16 esztendős sportolójának nem volt könnyű a feladata, ugyanis a szezon kellős közepén váltott súlycsoportot: a 63 kilogrammosok között folytatta a pontgyűjtést.

Özbas Szofi rögtön meg is nyerte mind a két Európa−kupa-viadalt, amelyen elindult, majd a szarajevói Európa-bajnokságon is felállt a dobogóra, harmadik lett. Matematikailag azonban még mindig volt esély arra, hogy kicsússzon legjobb ötből a ranglistán, ezért a szövetség úgy döntött, hogy elindítja a hongkongi és − ha azon nem sikerül diadalt aratnia − a makaói Ázsia−kupa-versenyen is. Szofi egyből élt a lehetőséggel: aranyérmes lett az első megméretésen.

Özbas Szofi (kékben) mindig csak a következő ellenfélre koncentrál
Özbas Szofi (kékben) mindig csak a következő ellenfélre koncentrál

Özbas Szofi (kékben) mindig csak a következő ellenfélre koncentrál

− Mi a véleményed arról, hogy te lettél a magyar lányok közül az, aki kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára?

− Hihetetlenül boldog vagyok. Még most sem tudom felfogni, hogy ez megtörtént, komoly álmom vált valóra. Az pedig külön öröm, hogy Vég Zsombor révén a fiúk között még egy ceglédi dzsúdós is kiérdemelte a kvótát. Voltak rendkívül nehéz időszakaim, amiken végül sikerült átlendülnöm, s végül elértem a célomat.

− Mennyire vagy tisztában annak a mezőnynek az erősségével, amely rád vár Argentínában?

− Minden második súlycsoport van csak az olimpia cselgáncsprogramjában, így azok a versenyzők, akik az alattam, vagy a felettem levő kategóriában szereztek indulási jogot, a hatvanhármasok között indulhatnak el akár. De nem gondolnám, hogy hetvenről olyan sokan fogynának vissza, ők inkább feljebb versenyeznek. Az biztos, hogy a holland, a török, illetve az Afrika-bajnok tunéziai vetélytársam nagyon kemény ellenfél lesz.

− Ugyanúgy készülsz az olimpiára is, mint bármely más világversenyre?

− Igen. A tematika ugyanaz, annyi különbséggel, hogy hamarabb és átfogóbban készülhetünk fel az ellenfeleimből. Ennek én nem örülök egyébként, hiszen mindig csak a soron következő meccsre szeretek koncentrálni. Általában egy-két perccel a tatamira lépés előtt szoktuk átbeszélni edzőmmel, Bíró Norberttel azt, hogy mit is kellene csinálni. Nem szeretem feleslegesen stresszelni magam. Ahogyan az eredményorientációval sem. A célom mindig az, hogy a legjobb tudásom szerint küzdjek. Az, hogy ez mire elég, majdhogynem teljesen mindegy.

− Hogy zajlik a felkészülési programod októberig?

− Most kaptam tíz nap pihenőt. A családommal Törökországba utazunk. Igyekszem kihasználni ezt az időt, hiszen megterhelő volt az elmúlt néhány hónap, s csak most jön igazán a java. A pihenő után Hollandiában leszek négynapos edzőtáborban. Szeptember 16-án részt veszek a juniorok Európa-bajnokságán is, ahol tisztességesen helyt szeretnék állni. Az ifjúsági olimpia után pedig meg sem tudom várni a megméretés végét, ugyanis a Bahamákon lesz a junior világbajnokság október 17-én, s azon bizonyítanom kell.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik